Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] CB radio po podłączeniu proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

A MOŻESZ PDOAC ADRES TAMEGO FORUM?

Opublikowano

podałem na początku tego tematu[br]Dopisany: 15 Wrzesień 2011, 13:59_________________________________________________http://www.cbmania.eu/index.php[br]Dopisany: 15 Wrzesień 2011, 14:00_________________________________________________na dzień dobry znalazłem coś takiego

http://www.cbmania.eu/watek-zwarcie-w-antenie-i-wyrazne-pogorszenie-odbioru.html

Opublikowano
  • Autor

panowie swr mi wyszedł taki:

Kanał 1 1.1

kanał 19 1.3

kanał 40. 1.5

kanał 20 .1.3 (bo 19 jest obok dla tego na tych bedzie jednakowy?

dobry czy zły? aha ia na którym kanale skraca się promiennik? i dla czego nie którzy piszą,ż sprawdza się kanał 1 19 40 a inni 1 20 40?

który brac pod uwage 19 czy 20?

a ten swr powin wyjsc taki,że ten 1.1 na kanale 19 powinien byc ten 1.3 np na pierwszym a na 40 1.5 a tutaj 1.3 mam na 19

Opublikowano

panowie swr mi wyszedł taki:

Kanał 1 1.1

kanał 19 1.3

kanał 40. 1.5

kanał 20 .1.3 (bo 19 jest obok dla tego na tych bedzie jednakowy?

dobry czy zły? aha ia na którym kanale skraca się promiennik? i dla czego nie którzy piszą,ż sprawdza się kanał 1 19 40 a inni 1 20 40?

który brac pod uwage 19 czy 20?

a ten swr powin wyjsc taki,że ten 1.1 na kanale 19 powinien byc ten 1.3 np na pierwszym a na 40 1.5 a tutaj 1.3 mam na 19

Z tych twoich wartości na kanale 1,19,40 wynosi że antena jest za długa.Prawidłowo zestrojona antena to taka gdzie na kanale 1 jak i 40 wartości są takie same np.

kanał 1: 1.2

kanał 20: 1.1

kanał 40: 1.2

:hi:

Opublikowano
  • Autor

panowie promiennik wsunołem do końca jak się da i wyszedł taki pomiar

kanał 1: 1.0

kanał 19. 1.2

kanał 40 1.5

Opublikowano

ale wy macie z tym SWR, to nie zmieni w takim stopniu odbioru

weź miernik elektryczny, daj na test obwodu i sprawdź czy dotykająć promienika sygnał pojawia się we wtyczce (na bolcu środkowym) a później sprawdź czy masa jest na zewnętrznej części wtyczki.

Póżniej sprawdź czy masa nie łączy się z żyłą środkową

Opublikowano

To czy 19 czy 20 nie ma żadnego znaczenia stroi się 1 i 40 kanał jeżeli na 1 jest 1.1 a na 40 1.5 antena jest za długa jeżeli odwrotnie to za krótka można stroić też kablem przycinając np. 1 cm kabla i sprawdzać czy SWR maleje czy rośnie jak rośnie to szkoda ciąć jak maleje to można jeszcze przyciąć ale pomiar trzeba wykonywać na 1-szym i 40-stym kanale.

Opublikowano
  • Autor

nie mam miernika chodzi mi o swr

promiennik wsunięty na maksa i swr taki kanał 1. 1.0 kanał 19 1.1(prawie 1.2) i kanał 40 1.5(1,4)

i teraz tak przy ucięciu antent ten swr na 1 kanale jak jest 1 to zmieni się na np 1.2 bo w dół raczej nie pojdzie bo nie ma skali czyli wtedy na 19 spadnie np na 1.0 albo 1.1 a na 40 obniży się do 1.2 tak jak pierwszy? dobrze mówię? czy zle?

Opublikowano

To też prawda że SWR 1,5 czy 1.2 nie ma większego znaczenia.

Opublikowano
  • Autor

ale jesli przy skróceniu promiennika o tyle ile się da na tych śróbkach to wynik wychodzi mi cały czas taki teraz:

1: 1

19. 1.1

40.1.5

to żle bo po środku powinno byc najmniejsze względem dwóch czyli np:

1: 1.2 i 40 1.2 a 19 1.1 ablo 1.0

czyli teraz jak bym skrócił antenę o trochę to z kanału 1 podniesie się z 1.0 np na 1.2, 1.3 to i 40 podniesie się na tyle samo a środkowy zmalaje dobrze mówię? czy może byc tak że po skruceniu kanał 1 już się nie podniesie ? bo panowie co mnie dziwi jak pormiennik byl na full to kanał 1 miał 1.2 a jak dałem na dół ma 1.0 czyli po skróceniu antenty on będzie caly czas 1.0 czy pojdzie w góre?

Opublikowano

OT: bogus096 zmniejsz ten podpis bo Cię "zmoderują" :cool1:[br]Dopisany: 15 Wrzesień 2011, 18:58_________________________________________________zrozum że problem nie jest w SWR no.... :wallbash:

Opublikowano

Jak na mnie ma walnięty przewód ... sprawdź go po całości czy gdzieś nie jest załamany lub coś w tym rodzaju.

Ja mam na babci antenę której nie stroiłem a nie mam takich jazd więc jak dla mnie zabawa tego typu to strata czasu.

Opublikowano
  • Autor

bogus096

czyli wiadomo jak mam na 1 kanle swr 1.0 a na kanale 40 swr 1.4 to trzeba skracać? by były jednakowe?

a kanałem 19 co robić? jak na 40 i 1 bedzie np 1.1 a na 19 bedzie 1.2 to znów za długa co nie?

Opublikowano

hobbysta :polew:

Opublikowano

niech se ustawia SWR do końca życia :polew:

Opublikowano

zawsze to jakiś fach :polew:

Opublikowano

OT: bogus096 zmniejsz ten podpis bo Cię "zmoderują" :cool1:[br]Dopisany: 15 Wrzesień 2011, 18:58_________________________________________________zrozum że problem nie jest w SWR no.... :wallbash:

Dzięki za info :hi:

Opublikowano

Nico weź wytargaj tą antenę z auta i sprawdź u kogoś na aucie z jego radiem i będziesz wiedział co jest nie tak, w to co się bawisz to kosmetyka jest.

Opublikowano

bogus096

czyli wiadomo jak mam na 1 kanle swr 1.0 a na kanale 40 swr 1.4 to trzeba skracać? by były jednakowe?

a kanałem 19 co robić? jak na 40 i 1 bedzie np 1.1 a na 19 bedzie 1.2 to znów za długa co nie?

Kolego SWR jest dobry usterki trzeba szukać w kablu lub antenie może gdzieś na kablu masz zwarcie

Opublikowano
  • Autor

panowie koleś ze sklepu cb powiedział,że to może byc od instalacji gazowej bo antenę mam na bagazniku a butle w bagazniku i czy jak by przestawił na dach to mogą zniknąć te niezrozumiałe rozmowy itp i jeszcze nie wiem czy to ważne ale rozkręciłem dzisjaj podstawkę o tą:

http://images47.fotosik.pl/184/f5abebc89f85829f.jpg

i nie pamiętam gdzie ta blaszka na które kółko zachodziła i nie wiem czy to nie porobiło też czegoś?