Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Nietypowy problem z ABSem. Wielka prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:.

Mam problem z ABSem. Przy lekkim hamowaniu z prędkości 20-40 km/h i ogólnie przy hamowaniu (nie gwałtownym) czuje jak pod pedałem hamulca włącza się ABS...

Wcześniej takiego problemu nie miałem. Początkowo przy jeździe autostradowej (przy prędkości 130-150 km/h) włączała mi się kontrolka ABSu. Po wymianie piasty i łożyska z lewej tylnej strony problem znikł. Po kolejnej jeździe autostradą żadnych kontrolek czy włączanie się ABSu przy lekkim hamowaniu. Niestety później problem powrócił i po podpięciu komputera okazało się, że czujnik z lewej tylnej strony nawala i jest do wymiany.

Dzisiaj w drodze do warsztatu problem z włączającym się ABSem przy lekkim hamowaniu się nasilił. Nawet wymiana czujnika z lewej tylnej strony nic nie dała. Audi było podpinane jeszcze raz do komputera. Nawet były robione testy ABSu. Komputer nie wykazał Żadnych Błędów ... Wiecie Panowie w czym tkwi problem?

Wielka prośba o pomoc :).

Opublikowano

A zdejmowałeć tylne tarcze i sprawdzałeś jak wyglądają te nacinane pierścienie??? Miałem w b5 idento przypał na niskich prędkościach i u mnie był pęknięty pierścień.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie nie zdejmowałem tylnych tarcz i nie sprawdzałem jak wyglądają te nacinane pierścienie. Przy najbliżej wizycie u mechanika czyli w sobotę sprawdzę to, a te nacinane pierścienie znajdują się też z przodu?

Opublikowano

Nie. Z przodu ich nie ma/

Opublikowano

jak nie ma ?????

to z czego masz sygnał ?

Opublikowano

kolego a czy ktos cos grzebał w przednich kołach ? pytam ponieważ przednie czujniki sa wciskane w piastę i gdy czujnik za bardzo się wysunie zwiększy się odstęp miedzy czujnikiem a pierscieniem to powstaje efekt taki jak masz ze przy lekkim hamowaniu właczą się ABS. sprawdz jaka jest przerwa wcisnij czujnik do końca i minimalnie go wysuń około milimetra.

Opublikowano

:wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Kolego, czujnik jest zamontowany w zwrotnicy a nie w piascie

prawidłowa odległośc czujnika od pierścienia 0.6-0.8mm

Opublikowano

no przepraszam, w zwrotnice nie piastę zle napisałem dzięki kolego ze mnie sprostowałeś odstęp się zgadza wiekszy byc nie moze bo bedzie taki problem jaki ma kolega.

Opublikowano
  • Autor

Nikt nie grzebał w przednich kołach, ale wszystko się sprawdzi w sobotę czy czujniki są dobrze usadzone. Czyli w przednich kołach też są te nacinane pierścienie? W sumie na polskich drogach przednia oś jest bardziej obciążona niż tylna i te nacinane pierścienie mogły się uszkodzić... :mysli:.

Dzisiaj akurat jechałem autostradą i na razie kontrolka od ABSu się nie włączyła :hi:.

Opublikowano

z przody pierscien ABS jest na przegubie

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje :hi:[br]Dopisany: 20 Wrzesień 2011, 21:22_________________________________________________Dzisiaj byłem u mechanika :). Przyczyną włączającego się ABSu przy niskich prędkościach był lekko krzywy pierścień w lewym tylnym kole.

Dziękuje za wszystkie porady :hi:.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam podobny problem z ABSem. Wg VAGa mam problem z dwoma tylnymi czujnikami, oraz jak sprawdzałem to VAG pokazuje mi, że na dwóch czujnikach koło stoi, gdy tak naprawdę jedzie. Przed diagnostyką VAG wyczyściłem wszystkie czujniki, tzn rozebrałem "koło" i tam przemyłem, bo syfu było mnóstwo. Czy muszę wymienić te czujniki, czy jest możliwość, że się przestawiły i coś z nimi jest nie tak?