Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] kąt synchronizacji w PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

otwieram nowy watek nt kąta synchronizacji.

hmm, ciekawa sprawa, doczytalem ze jezeli kat synchronizacji wychodzi poza norme trzeba czujnik halla sprawdzic, moze byc uszkodzony

Opublikowano
  • Autor

temp 91 C/ wszystkie urzadzenia powylaczane

teraz zauwazylem ze w grupie 000 pozycja 10 wessana Luftmasse jest troche poza norma - mam wartosc pomiedzy 125 - 130 ( norma 63-105 )

tak sie zastanawiam czy ta regulacje walka rzezbic samemu... :mysli: pogody nieteges, najbardziej nie podoba mi sie ze wartosc sie zmienia jak pisalem 3,3 a 3,8

sadze ze teraz bede meczyl vag-a p okazdym powrocie do chaty :D

panowie a mam taki pomysl diagnostyczny. byc moze gdzies to bylo.

co sadzicie o badaniu kondycji paska rozrzadu i napinacza na podstawie oceny kata synchronizacji. wydaje mi sie ze w miare zuzycia sie paska (co jest szczegolnie ogromne w PD-kach) wartosc ta z czasem sie zmienia - wlasnie sie opoznia.

mozna domniemac ze kazdy wymieniajacy pasek zgodnie z zasadami czyli na blokady ( a nie na rysowane znaczki) ustawia wartosc "0".

gdybysmy sprawdzali wartosci kata synchronizacji po wymianie rozrzadu i pozniej je monitorowali, moglibysmy okreslic przyblizone wartosci zmian wraz z przbiegiem :mysli:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam pytanko : jeżeli zużycie napinacza ma wpływ na zmianę kąta synchronizacji to jak wytłumaczyć opóźnienia kąta wtrysku w starszych dieslach, gdzie napinacz nie był automatyczny? Tam jedynym elementem, który może mieć wpływ na zmianę naprężenia wydaje się być sam pasek .

Opublikowano
  • Autor

przeciez mamy dwa elementy wplywajace na prace rozrzadu. jeden to puszczajacy z czasem napinacz, ktory powinien kompensowac rozciagniecie paska( a sam sprawia problem). a drugie to sam pasek ktory sie wydluza. kazdy z tych elementow powoduje opoznienie.

Opublikowano

Celowo zapytałem o starsze diesle bez automatycznego napinacza. Jego pozycja pozostaje niezmienna, więc opóźnienie powoduje pasek.

A co do nowszych napinaczy to jakoś nie mam przekonania do kompensacji wydłużającego się paska. Przy poprawie kąta synchronizacji prawie zawsze trzeba poprawić naciąg paska - napinacz. No ale z tego tworzy sie osobny wątek do dyskusji. Może warto go rozpocząć?

Opublikowano
  • Autor

hmm, ciekawa sprawa, doczytalem ze jezeli kat synchronizacji wychodzi poza norme trzeba czujnik halla sprawdzic, moze byc uszkodzony

Opublikowano

Albo źle wymieniony pasek rozrządu (na mazak :sick3:)

Kontynuując wątek nt kąta synchronizacji jestem ciekawy jak i o ile się zmienia w ciągu użytkowania auta od wymiany do wymiany paska rozrządu i czy występują jakies różnice miedzy zimą a latem i jak mocny wpływ ma złe napięcie paska( takie czysto teoretyczne rozważanie)

Opublikowano

Wrzucę jeszcze jeden kamyczek. Poprawiam kąt synchronizacji i naciąg paska. Kąt ustawiony na "0". Silnik na ucho nie "mruczy". Rozrząd sprawdzony, ustawiony wzorowo, zmieniam kąt kilka razy bez oglądania się na vaga. Znajduję takie położenie gdzie w/g mnie silnik pracuje b. dobrze. Czytam kąt -2,8st. Zostawiam. Wczoraj po tygodniu jazdy (ok.120km dziennie) klient mówi że jest super, auto pali na dotyk, dynamika jakiej nie pamieta - auto salonowe, 1 właściciel 180tkm. Podejrzewam jakąś niedokładność w ustawieniu czujnika położenia wałka ale może macie inne koncepcje.