Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Szerokość felgi a szum podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie czy szeroka felga (konkretnie 7,5j i więcej) może powodowac szum podczas jazdy na oponie letniej, czy szerokosc felgi nie ma znaczenia, a liczy się jakośc opony i jej wzór? Ponoc wzorki typu V hałasują :mysli: Liczę na wasze doświadczenia, bo lubię ciszę w aucie, a chcę zakupic większe aluski i oponki do nowej niuni.

Opublikowano

Szerokość felgi nie ma znaczenia, jak kupisz tanie opony istnieje duże prawdopodobieństwo, że będą szumieć, co do bieżnika w kształcie V też coś takiego słyszałem ale nie mogę potwierdzić czy to prawda...

Opublikowano
  • Autor

W sumie bardziej liczy się szerokosc opony, a nie to jak naciągnięta jest na felgę (balon czy walec). Zobaczymy co powiedzą koledzy od german style, czy im szumią oponki :naughty:

Opublikowano

jak na moje, to czym szersza opona tym na pewno będzie głośniej, zresztą to logiczne, chodź zależne też od producentów

u mnie na t1r nie zauważyłem jakichś niemiłych dźwięków pomimo że wzór v

Opublikowano

Szum zależy od bierznika i składu mieszanki.

Miałem 225/40/18 Nexen N3000 i były cichsze niż 195/65/15 Dunlop Sp sport

Opublikowano

szerokość opony, a tym bardziej szerokość felgi nie ma znaczenia na szumienie. szumienie powoduje najczęściej wzór bieżnika i tak jak mówisz większość opon z bieżnikiem w kształcie "jodełki" szumi.

jak kupisz tanie opony istnieje duże prawdopodobieństwo, że będą szumieć

nie do końca bo czasami teńsze są cichsze od droższych :wink4:

Opublikowano

moja a4 jak przyjechała od zachodniego sasiada :P miala założone 15 calowe 205/60/15 opony z bieżnikiem V

teraz ma 16 cali 205/55/16 Michelin Energy Savery i uważam że bardziej szumią te opony od 15 z V

Opublikowano

Miałem Continental Eco Contact 3, niesłyszalne

Opublikowano

szum zależy od jakości opony(mięszanki gumy) miałem założone barumy I bieżnik V (235/40/18) i były naprawdę głośne (uciążliwe) teraz mam continental 3(235/40/18) i nic nie słychać ,dodam że wcześniej miałem barumy II 205/60/15 i były głośne

Opublikowano
  • Autor

Czyli ogólnie mozna powiedziec: im oponka z wyższej półki to większy komfort akustyczny, choc i od tego mogą zdarzyc się wyjątki :shocked: a szerokośc opony i felgi mają tu minimalne znaczenie. Dzięki panowie, pochwale się nowym nabytkiem jak juz zakupie jej większe obuwie :evil:

Opublikowano
czym szersza opona tym na pewno będzie głośniej, zresztą to logiczne

nie prawda, szerokie dobre opony nie szumią....

nie do końca bo czasami teńsze są cichsze od droższych

bywa i tak, kiedyś nie mogłem dostać opon 225/35 19 kupiłm na szybko opony malki FULLRUN (czy jakoś tak) były ciche jak żadne moje wcześniejsze.... ale na wodzie plastik :hi:

Osobiście nie polecam opon "wynalazków" po parę złotych, niestety za oponę trzeba wyłożyć jak za dobre felgi :confused4:

Opublikowano

masz rację aju, ale nie do końca, im szersza opona tym większy opór toczenia co przekłada się na szum, zależy to oczywiście od producenta tych, że opon, a najlepiej to przetestować przejażdżką z taką samą oponą lecz w różnych rozmiarach (tzn. najwęższą i najszerszą) oczywiście nie będzie to od razu różnica kilkunastu decybeli, ale będzie