ra-v Opublikowano 27 Września 2011 Opublikowano 27 Września 2011 Panowie czy szeroka felga (konkretnie 7,5j i więcej) może powodowac szum podczas jazdy na oponie letniej, czy szerokosc felgi nie ma znaczenia, a liczy się jakośc opony i jej wzór? Ponoc wzorki typu V hałasują Liczę na wasze doświadczenia, bo lubię ciszę w aucie, a chcę zakupic większe aluski i oponki do nowej niuni.
szafa Opublikowano 27 Września 2011 Opublikowano 27 Września 2011 Szerokość felgi nie ma znaczenia, jak kupisz tanie opony istnieje duże prawdopodobieństwo, że będą szumieć, co do bieżnika w kształcie V też coś takiego słyszałem ale nie mogę potwierdzić czy to prawda...
ra-v Opublikowano 27 Września 2011 Autor Opublikowano 27 Września 2011 W sumie bardziej liczy się szerokosc opony, a nie to jak naciągnięta jest na felgę (balon czy walec). Zobaczymy co powiedzą koledzy od german style, czy im szumią oponki
I r o Opublikowano 27 Września 2011 Opublikowano 27 Września 2011 jak na moje, to czym szersza opona tym na pewno będzie głośniej, zresztą to logiczne, chodź zależne też od producentów u mnie na t1r nie zauważyłem jakichś niemiłych dźwięków pomimo że wzór v
soolek Opublikowano 27 Września 2011 Opublikowano 27 Września 2011 Szum zależy od bierznika i składu mieszanki. Miałem 225/40/18 Nexen N3000 i były cichsze niż 195/65/15 Dunlop Sp sport
A-rek Opublikowano 27 Września 2011 Opublikowano 27 Września 2011 szerokość opony, a tym bardziej szerokość felgi nie ma znaczenia na szumienie. szumienie powoduje najczęściej wzór bieżnika i tak jak mówisz większość opon z bieżnikiem w kształcie "jodełki" szumi. jak kupisz tanie opony istnieje duże prawdopodobieństwo, że będą szumieć nie do końca bo czasami teńsze są cichsze od droższych
pawullonn Opublikowano 27 Września 2011 Opublikowano 27 Września 2011 moja a4 jak przyjechała od zachodniego sasiada miala założone 15 calowe 205/60/15 opony z bieżnikiem V teraz ma 16 cali 205/55/16 Michelin Energy Savery i uważam że bardziej szumią te opony od 15 z V
SZYNKAR Opublikowano 27 Września 2011 Opublikowano 27 Września 2011 Miałem Continental Eco Contact 3, niesłyszalne
greg2505 Opublikowano 28 Września 2011 Opublikowano 28 Września 2011 szum zależy od jakości opony(mięszanki gumy) miałem założone barumy I bieżnik V (235/40/18) i były naprawdę głośne (uciążliwe) teraz mam continental 3(235/40/18) i nic nie słychać ,dodam że wcześniej miałem barumy II 205/60/15 i były głośne
ra-v Opublikowano 28 Września 2011 Autor Opublikowano 28 Września 2011 Czyli ogólnie mozna powiedziec: im oponka z wyższej półki to większy komfort akustyczny, choc i od tego mogą zdarzyc się wyjątki a szerokośc opony i felgi mają tu minimalne znaczenie. Dzięki panowie, pochwale się nowym nabytkiem jak juz zakupie jej większe obuwie
aju Opublikowano 1 Października 2011 Opublikowano 1 Października 2011 czym szersza opona tym na pewno będzie głośniej, zresztą to logiczne nie prawda, szerokie dobre opony nie szumią.... nie do końca bo czasami teńsze są cichsze od droższych bywa i tak, kiedyś nie mogłem dostać opon 225/35 19 kupiłm na szybko opony malki FULLRUN (czy jakoś tak) były ciche jak żadne moje wcześniejsze.... ale na wodzie plastik Osobiście nie polecam opon "wynalazków" po parę złotych, niestety za oponę trzeba wyłożyć jak za dobre felgi
I r o Opublikowano 1 Października 2011 Opublikowano 1 Października 2011 masz rację aju, ale nie do końca, im szersza opona tym większy opór toczenia co przekłada się na szum, zależy to oczywiście od producenta tych, że opon, a najlepiej to przetestować przejażdżką z taką samą oponą lecz w różnych rozmiarach (tzn. najwęższą i najszerszą) oczywiście nie będzie to od razu różnica kilkunastu decybeli, ale będzie
Rekomendowane odpowiedzi