Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tuba bassowa czy skrzynia blaupunkt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wiem,że temat ten notorycznie już był ruszany ale nie jestem żadnym znawcą audio, a chce dziewczynie prezent zrobić i kupić do golfa IV skrzynie albo tube bassową. Wybór padł na blaupunkta bo nie ukrywam że cenowo jest bardzo konkurencyjny. Moje pytanie brzmi co wybrać :

1. Blaupunkt GTb 1200 skrzynia bassowa, czy

2. Blaupunkt GTb 1200 tuba bassowa

i czym sie te modele różnią od modeli GTb 300 HP które są droższe o średnio 150 zł??

Proszę o pilną pomoc bo w weekend sprzęt już musi być kupiony:)

Opublikowano

Ja osobiscie wole skrzynie. Tuba ma jakis taki dziwny bass.

PS. dziewczynie na prezent tube ?? Lepiej kup jakies dobre perfumy :P

Opublikowano

Ja osobiscie posiadam skrzyneczke i jestem bardzo zadowolony i dobrze sie w bagazniku uklada jest okryta dobrym materialem ktory dobrze przylega co powoduje ze nic nie lata tube trzeba mocowac itd... polecam skrzyneczke

Opublikowano

Jedyną ale czasami wazną zaletą obydwu produktow jest cena. Normalnie - jako lepsza obudowe rezonansowa - polecam skrzynie, jednak w tym przypadku jest to obojetne - obydwie obudowy zostaly zrobione z tego samego materialu. Jezeli zalezy Ci na swojej dziewczynie proponuje zainteresowac sie czyms innym (lepszym) - tym bardziej ze do tej klasy auta nie wypada wkladac sprzetu z najnizszej polki.

Opublikowano

Czyli skrzynia. Co do sprzętu z najniższej półki to jak zrobiłem rozeznanie to ten zestwa skrzynia+wzmacniacz+kable = 500zł, a do lepszej skrzyni sam wzmacniacz to 600zł. Dużo osób jest zadowolona z basu tej skrzyni wiec mam nadzieje, że i mi to fajnie zagra. Jeżeli ktos ma propozycje cenowo podobną to chętnie sprawdze.

Opublikowano

Ogólnie dla mnie nie ma znaczenia czy tuba czy skrzynia. Fakt tuby w sprzedaży mają zazwyczaj gorsze zestrojenie i wysoką odpowiedź impulsową.

Jak ci nie zależy na dobrym, czystym i szybkim basie to kup budżetowego Blaupunkta czy JBL; będą ok. Na pałę oni subów nie robią.

Osobiście wolałbym poszperać na stronach audiomaniaków i stworzyłbym, nawet na wzór czyjegoś suba, coś co zagra konkretnie gdzie wielkość obudowy jest dobrana pod konkretny przetwornik.

Swoją drogą nawet takie firmy jak Blaupunkt czy JBL bardzo rzadko podają charakterystyki częstotliwościowe swoich produktów a już nie mówię o tym że nie uświadczysz podstawowych parametrów T-S dla samych przetworników nawet tych z górnej półki a nie wyobrażam sobie dobierania obudowy bez tych parametrów, chyba że ktoś ma słuch absolutny :-DDDD

Opublikowano

www.vwgolf.pl (mam nadzieje ze nikt mnie nie zlinczuje za to ze wkleiłem tutaj ten link) - sam jestem jeszcze posiadaczem golfa MKIII i z własnego doświadczenia wiem, ze dział Car Audio powinien rozwiać Twoje wątpliwości. Mam nadzieje, że chociaż Trochę Ci pomogłem :).

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

skrzynka skrzynka skrzynka

:)

Skrzynia jest z drewna i duzo lepiej przenosci BAS jest duzo szybszy i płynniejszy i nie buczy ;P

a Tuba to zwykła gruba dykta papierowa poporstu gruby rulon papieru

bas jest nieprecyzyjny wolny i buczacy :) ale za to strasznie głośny :P

bez zastanowienia bierz skrzynie nie ważne czy to bas reflex czy zamknieta

Opublikowano

skrzynka skrzynka skrzynka

:)

Skrzynia jest z drewna i duzo lepiej przenosci BAS jest duzo szybszy i płynniejszy i nie buczy ;P

a Tuba to zwykła gruba dykta papierowa poporstu gruby rulon papieru

bas jest nieprecyzyjny wolny i buczacy :) ale za to strasznie głośny :P

bez zastanowienia bierz skrzynie nie ważne czy to bas reflex czy zamknieta

Musialy uplynac 2 tygodnie zeby w koncu ktos to napisal :no: . Oosobiscie wole kiedy pytajacy sam dochodzi do wlasciwej odpowiedzi niz otrzymuje wszystko na tacy ale nie zawsze to sie sprawdza.

Ogólnie dla mnie nie ma znaczenia czy tuba czy skrzynia. Fakt tuby w sprzedaży mają zazwyczaj gorsze zestrojenie i wysoką odpowiedź impulsową.

Jak ci nie zależy na dobrym, czystym i szybkim basie to kup budżetowego Blaupunkta czy JBL; będą ok. Na pałę oni subów nie robią.

Osobiście wolałbym poszperać na stronach audiomaniaków i stworzyłbym, nawet na wzór czyjegoś suba, coś co zagra konkretnie gdzie wielkość obudowy jest dobrana pod konkretny przetwornik.

Swoją drogą nawet takie firmy jak Blaupunkt czy JBL bardzo rzadko podają charakterystyki częstotliwościowe swoich produktów a już nie mówię o tym że nie uświadczysz podstawowych parametrów T-S dla samych przetworników nawet tych z górnej półki a nie wyobrażam sobie dobierania obudowy bez tych parametrów, chyba że ktoś ma słuch absolutny :-DDDD

Czy naprawde uwazasz skrzyni/tuba - z wbudowanym glosnikiem - ktorej koncowa cena, u ostatniego posrednika wynosi ok 180zl jest strojona ? Naprawde uwazasz , ze ktos kto konstruowal skrzynie i dla oszczednosci zamiast zwyklej plyty wiorowej , zastosowal prasowany papier bedzie przejmowal sie zestrojeniem obudowy , odpowiedzia impulsowa, charakterystykami czestotliwosciowymi, TS itp. parametrami ? Skoro u sprzedawcy detalicznego cena wynosi 180zl to zadaj sobie pytanie jaki budzet jest przeznaczony na produkcje jednej obudowy i glosnika ? Czy w tej kwocie ksiegowym udalo sie zawrzec koszt glosnika, koszt obudowy, koszt pozostalych materialow, koszt produkcji, koszt badan laboratoryjnych, koszty marketingowe ? Z prostych obliczen wynika ze z czegos trzeba bylo zrezygnowac. Chyba latwo sie domyslec bez ktorej pozycji mozna glosnik wyprodukowac i sprzedac ? Jak myslisz dlaczego producenci sprzetu budzetowego tak rzadko podaja parametry techniczne swoich produktow ? Na szczescie nie trzeba miec sluchu absolutnego aby dobrac obudowe do glosnika , wystarczy odrobina samozaparcia, cierpliwosci i szczypta doswiadczenia.

Opublikowano

Proponuje kupic głosnik JL 10W0 :Phttp://www.allegro.pl/item327114224_okazja_subbas_jl_audio_10w0_od_extreme_car_audio_.html

do tego zamknieta skrzynke 21 L i zobaczysz co to potrafi ;P

tuby z Marketów sie zapadaja pod ziemie :)

wszystkie do kupy wziete nawet przez chwile nie zagraja jak najtańszy głośnik JL audio :P oczywiscie to tylko przykład :P

http://www.allegro.pl/item323693109_jl_audio_10w3v2_d4_nowe_subwoofery_extra_model.html a to to juz nie mówie :)

a wiesz dlaczego bo JL to MADE IN USA :) a nie taiwan czy china czy grom wie gdzi eto jeszcze produkuja :P

Opublikowano

Watson zgadzam się z twoją wypowiedzią w całej rozciągłości i skolei w swojej wypowiedzi nie widzę tego o co się spierasz.

Wszystko zależy kto i czego oczekuje od sprzętu i ile ma kasiory do wydania na ten cel. Jeżeli ucho słuchacza jest mało wymagające a słucha w drodze muzy typu techno itp. To może kupić tubę za grosze i tyle. Dla większości tego typu słuchaczy ważny jest WIELKI bas a nie jego jakość. i dla nich to koncerny produkują takie budżetówki.

Jeżeli jednak ktoś miał możliwość posłuchania dobrego sprzętu i budżetówki to wrażenia słuchowe nawet przy najmniej czułym uchu będą zupełnie różne. Teraz pozostaje kwestia czy zalezy mu na basie który uzupełnia scenę dźwiękową czy dalej dla niego ważne jest aby coś mocno łupało w bagażniku i żeby najpierw było go słychać jak jedzie a potem widać.

boberek niemal wszystko z USA to synonim "jeszcze więcej, naj...." itp. JL Audio to akurat jedna z lepszych firm a że wpadamy tutaj w swerę niemal hi-end to i cena głośnika jest odpowiednia.

Opublikowano

nowy JL10W0 kosztuje 399 zł czy to duzo ?? nie wydaje mi sie ze to duzo tylko ze juz nie ma poczciwego czarnego JLa :(

wypuścili jakies plastikowe badziewie :(

ale czarny JL za 399 zl to był głosnik atrakcyjny cenowo nie potrzebujący wzmacniacza o nie wiadomo jakiej mocy

bo glosnik sam w sobie miąl 125 RMSu

wiec wystarczyło zeby piecyk mial na mostku ze 100 RMSu to juz łupało jak złe :)

ja miełm kiedys JLa 10w0 do tego wzmacniacz DLSa CA 20 który na mostki miał 170 RMSu

miałem wtedy ogromna kntrole nad głosnikiem i grało to niesamowicie ;) ale sprzet był przygotowany na zawody rookie w 2006 roku :P

przedni system DLS MS6

2 x wzmacniacz DLS jeden CA 20 drugi CA 30

i powiem ze dzwiek z tego był super

radyjko wtedy to było chyba Alpine 9832

dla mnie poprostu kox :P

Opublikowano

Watson zgadzam się z twoją wypowiedzią w całej rozciągłości i skolei w swojej wypowiedzi nie widzę tego o co się spierasz.

Wszystko zależy kto i czego oczekuje od sprzętu i ile ma kasiory do wydania na ten cel. Jeżeli ucho słuchacza jest mało wymagające a słucha w drodze muzy typu techno itp. To może kupić tubę za grosze i tyle. Dla większości tego typu słuchaczy ważny jest WIELKI bas a nie jego jakość. i dla nich to koncerny produkują takie budżetówki.

Jeżeli jednak ktoś miał możliwość posłuchania dobrego sprzętu i budżetówki to wrażenia słuchowe nawet przy najmniej czułym uchu będą zupełnie różne. Teraz pozostaje kwestia czy zalezy mu na basie który uzupełnia scenę dźwiękową czy dalej dla niego ważne jest aby coś mocno łupało w bagażniku i żeby najpierw było go słychać jak jedzie a potem widać.

boberek niemal wszystko z USA to synonim "jeszcze więcej, naj...." itp. JL Audio to akurat jedna z lepszych firm a że wpadamy tutaj w swerę niemal hi-end to i cena głośnika jest odpowiednia.

Przy sprzecie tej klasy ( a wiec takze modeli o ktore pyta autor watku) absolutnie nie moze byc mowy o "WIELKIM basie" i "mocnym lupaniu w bagazniku". Nawet jezeli ktos nie jest wymagajacy, nie ma czulego ucha, nie sluchal dobrego sprzetu i nie interesuje go jakosc a ilosc , to wydajac wspomniane przezemnie kwoty nie otrzymuje w zamian efektu (basu) proporcjonalnego do wylozonych pieniedzy. Jedyna zaleta takich produktow jest cena (jak najnizsza) i takie zalozenie utrzymywane jest na wszystkich etapach powstawania produktu. Jestem zdania ze skoro juz wydajemy wlasne pieniadze to mamy prawo oczekiwac adekwatnych efektow a czegos takiego nie otrzymujemy przy produktach o ktorych tutaj mowa. Oczywiscie nie bierzemy pod uwage przypadkow kiedy zainteresowany nie jest w stanie odroznic ilosci basu z glosnika 13cm od glosnika 25cm , przy zalozeniu ze zasilane one sa z tego same zrodla i wzmacniacza.

Opublikowano

Siedzialem a car audi juz troszke czasu i powiem wam ze taki tam jest dziwny wobec mnie. Wybor skrzynia czy tuba. Podstawa to jest wlożyc sprzet do auta i zrobic odsluch. W jednym aucie lepiej gra tuba w dugim skrzynia. Sa jeszcze inne czynniki odpowiedzialne za odpowiedni dzwiek jak jednostka sterujaca, okablowanie i piecyk. Tak ze moim zdaniem polecam Ci jechac do odpowiedniego zakladu car audi i przetestowania sprzetu no chyba ze zalezy Ci tylko na dudnieniu basu i zeby wszyscy w kolo slyszeli ze twoja dziewczyna jedzie