Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana wahaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chodzi o wymianę częściową rozwiązaniem pośredni jest jeszcze wymiana góra - dół.

Czyli jeżeli coś masz uszkodzone z górnych wahaczy wymieniasz całą górę, a jeśli z dolnych to cały dół (oczywiście jeśli i góra i dół to wymieniasz wszystko) - w ten sposób wymieniasz też te wahacze, które współpracowały z tym padniętym i mogły wpłynąć na ich trwałość.

Opublikowano

Jeśli chodzi o wymianę częściową rozwiązaniem pośredni jest jeszcze wymiana góra - dół.

Czyli jeżeli coś masz uszkodzone z górnych wahaczy wymieniasz całą górę, a jeśli z dolnych to cały dół (oczywiście jeśli i góra i dół to wymieniasz wszystko) - w ten sposób wymieniasz też te wahacze, które współpracowały z tym padniętym i mogły wpłynąć na ich trwałość.

A to nie to samo co wymiana parami? Przecież i u dołu i u góry jest po 2 wahacze :wink4::decayed:

Opublikowano

:doh1:

polecam zmieniać parami :gwizdanie:

Opublikowano

wyjaśnij proszę co miałeś na myśli bo nie rozumiem tego :no: :gwizdanie:

z tym się w 100% zgodzę :good:

Opublikowano

wyjaśnij proszę co miałeś na myśli bo nie rozumiem tego :no: :gwizdanie:

Dokładnie to co opisałem dalej w kolejnym zdaniu :wink4:

Opublikowano

dalej nie rozumiem sorki :gwizdanie:

....." rozwiązaniem pośredni jest jeszcze wymiana góra - dół...." :mysli:

Opublikowano

z allegro to bym nie kupił zawiasu :gwizdanie: ,tyle ostatnio było na forum o podróbkach :confused4: ,pisz do TOM77 albo do Dzik'a oni handlują tego typu akcesoriami :good:

nawet jak u nich nie kupisz to będziesz miał porównanie cenowe i będziesz wiedział ,czy te ceny z allegro mogą być realne ,a jeśli tak to jeśli były by porównywalne to dalej nie masz pewności ,czy są to ori graty ,czy chińszczyzna :gwizdanie:

Opublikowano

z allegro to bym nie kupił zawiasu :gwizdanie: ,tyle ostatnio było na forum o podróbkach :confused4: ,pisz do TOM77 albo do Dzik'a oni handlują tego typu akcesoriami :good:

nawet jak u nich nie kupisz to będziesz miał porównanie cenowe i będziesz wiedział ,czy te ceny z allegro mogą być realne ,a jeśli tak to jeśli były by porównywalne to dalej nie masz pewności ,czy są to ori graty ,czy chińszczyzna :gwizdanie:

w sumie racja, lepiej nie brać chińszczyzny z alledrogo :naughty:

Opublikowano

dalej nie rozumiem sorki :gwizdanie:

....." rozwiązaniem pośredni jest jeszcze wymiana góra - dół...." :mysli:

W całej wypowiedzi chodziło o to żeby wymieniać parami - drugiego dna nie ma. :)

Też kupowałem komplet lema od TOM77 - szybko przyjemnie i niedrogo

Opublikowano

Podepnę się pod ten nieskończony temat z taką drobnostką.

Mechanik z jednego warsztatu tłumaczył mi że nie ma potrzeby opuszczać auta, trzeba jednak ustawić wahacze idealnie jak w pozycji roboczej. Pokazywał nawet jaki najczęściej popełnia się błąd, ustawiając i dokręcając wahacz pod sporym kątem co później skutkuje nadwyrężeniem tulei.

Z kolei jak robiłem drugą stronę, inny gość z tego warsztatu wyciągnął całkiem kolumnę, obejrzał czy tuleje nie są naderwane i zaczął wymieniać. Najpierw odkręcił jeden wahacz (ja trzymałem drugi którego ułożenie było punktem odniesienia) po czym przykręcił go tak że znajdował się w tym samym miejscu co stary. Potem analogicznie z drugim.

Jak to wygląda od strony technicznej waszym zdaniem ?

Opublikowano

Auto się skręca(dociąga śruby wahaczy) jak stoi na kołach ! W powietrzu to można sobie przykręcać koło i też później trzeba postawić na ziemi by dociągnąć śruby .

Opublikowano

Apropos wymiany wahaczy parami to byłem ostatnio w autoryzowanym serwisie vw audi i okazało się że mam do wymiany m.in. Lewy tylny górny wahacz i chcieli wymieniać tylko ten jeden. Że względu na cenę nie zdecydowałem się oczywiście. Ale sam fakt że w autoryzowanym serwisie nie chcieli wymieniać parami. Szkoda że nie zapytałem co i jak dokładniej chociaż z tym dokrecaniem

Opublikowano

Nie jestem fachowcem ale wydaje mi sie ze wymiana calego kapletu wahaczy ,kiedy jeden jest tylko do wymiany jest bezsensu i nie potrzebnym wydatkiem. 2 lata temu wymienilem tylko dolny-tylni wahacz i do dnia dzisiejszego jezdzie i pozostale wahacze sa nadal w dobrej kondycji . Tydzien temu bylem na przegladzie i wykazalo ze jest wszystko ok . Pewnie wlasciciele sklepow z czesciami sieja propagande na forach zeby wszyscy kupowali cale komplety .

Opublikowano

Nie jestem fachowcem ale wydaje mi sie ze wymiana calego kapletu wahaczy ,kiedy jeden jest tylko do wymiany jest bezsensu i nie potrzebnym wydatkiem. 2 lata temu wymienilem tylko dolny-tylni wahacz i do dnia dzisiejszego jezdzie i pozostale wahacze sa nadal w dobrej kondycji . Tydzien temu bylem na przegladzie i wykazalo ze jest wszystko ok . Pewnie wlasciciele sklepow z czesciami sieja propagande na forach zeby wszyscy kupowali cale komplety .

czytałeś wszystkie 3 strony ?

nie piszemy ,że z powodu 1 wahacza trzeba wymienić komplet :gwizdanie: :cool1: