ygrek Opublikowano 12 Października 2011 Opublikowano 12 Października 2011 Padł mi akumulator i muszę zakupić nowy. Stary miał 72Ah i prawdopodobnie zdechł ze starości, a nie przez niedoładowywanie. Nie wnikająć w markę nowego mam pytanie czy taki o pojemności 85Ah przy alternatorze 120A będzie dobrze doładowywany? Jeżdżę codziennie do roboty ponad 50km w jedną stronę, w tym większość odległości na wysokich (jak na diesla) obrotach ~3000. Mam trochę sprzętu audio, ale jego apetyt szacuję poniżej 30A.
J3rzyK Opublikowano 12 Października 2011 Opublikowano 12 Października 2011 Moim zdaniem taki 74Ah powinien spokojnie starczyc. Wiadomo firma tez sie liczy
mlodyy Opublikowano 13 Października 2011 Opublikowano 13 Października 2011 spokojnie możesz założyć 74ah i będzie hulał
fiskuzz139 Opublikowano 13 Października 2011 Opublikowano 13 Października 2011 85Ah??? jest spore prawdopodobieństo że go nie doładuje, według katalogu Boscha o ile pamiętam zaleca się 74Ah tak jak kolega wyżej pisze:) a wystarczy w zupełności.
ygrek Opublikowano 14 Października 2011 Autor Opublikowano 14 Października 2011 Varta na swojej stronie dobiera mi do wyboru od 70 aż do 85 - zależnie od serii (black, blue, silver). Bosch to to samo więc nie sądzę żeby dobierał co innego. Powiedzmy że się zgodzę z tym 74, ale problem w tym że wszystkie 74 mają wymiar 278mm. Teraz też mam tymczasowo pożyczony taki właśnie i nie jest on dobrze zamocowany. Musiałem robić jakieś protezy żeby go zamocować. Oryginalnie tam jest miejsce na aku o szerokości 315mm i wtedy to siedzi jak trzeba. Jest jakiś patent na zamocowanie aku o szerokości 278mm? Sprawdziłem jeszcze oznaczenie z podwieszonego tematu "Jaki akumulator kupić?". Mam J0R a więc dedykowany aku ma 80Ah.
Rekomendowane odpowiedzi