Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BPW] Świecąca się kontrolka - Abgaskontrollsystem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM

Mam podobny problem .

zapala się kontrolka abgassystemkontrol kolor żółty nieraz pali się przez 3 dni nieraz parę godzin, albo przez parę dni w ogóle sie nie zapala.

po odczytaniu błędu wyszło coś odnośnie nierównego ciśnienia spalin czy coś w tym stylu. więcej nie byłem odczytywać bo tak jak mówię kontrolka gaśnie sama wiec szkoda kasy żeby jeździć za każdym razem.

czy ktoś miał juz taki przypadek?

auto ma 180 000 km czy może e mieć to związek z zaworem egr?

może trzeba go wyczyścić bądź wymienić ?[br]Dopisany: 29 Lipiec 2011, 13:35_________________________________________________widzę że chyba nikt nie miał takiego przypadku?

a więc opiszę co próbuje zrobić w tej sprawie

wyczyściłem zawór egr fakt był zawalony

na drugi dzień lampka zgasła ale za 2 -3 dni znów sie pojawiła i tak zapala sie i gaśnie co jakiś czas.

znajomy z aso doradził mi na początek wymienićczujnik różnicy ciśnień (dpf)

zakupiłem go 190zł i jutro wymienie.

napisze co dalej.

dodaje zdjęcie zaworu egr 180 tyś km

img1319cv.jpg [br]Dopisany: 13 Październik 2011, 20:39_________________________________________________Czujnik różnicy ciśnień wymieniony

Narazie wszystko ok

Powiem tylko ze na starym czujniku na vag'u pokazywał stopień zanieczyszczeń dpf 0% a teraz pojawiła sie wartość najpierw 0,15% a po przejechaniu paru km 0,28%

wiec nowy czujnik działa

Zobaczymy myśle ze będzie ok ale gdyby coś sie działo dam znać .

Opublikowano

Jak sie juz pojawiala zolta kontrolka DPF trzeba bylo przeprowadzic procedure wypalania. Brak tej procedury spowodowalo uszkodzenia czujnika roznicy cisnien :confused4: Pasuje teraz przgonic dobrze auto .

Opublikowano

dokladnie.

tyle ze samo pogonienie moze nic nie dac. VAG do auta i trzeba wypalanie wymusic.

Opublikowano

Żółtej kontrolki dpf właśnie nie było tylko od razu kontrolka abgasskontrolsystem. . Minęło już trochę czasu od wymiany czujnika na razie wszystko ok (odpukać).