Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Koszt ogrzewania mieszkania gazem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

oczywiście koszta zależą od kilku czynników

Dzisiaj rozmawiałem z kumplem, jego dziadek ma dom 130m z lat 80 i miesięcznie wychodzi ok 1000zł/mies

A jego szef ma nową chatę 300m i koszt grzania ok 400-500zł/mies

Opublikowano

Ja mam 120m, domek ocieplony łącznie z dachem, nowe okna i zrezygnowałem z gazu, rachunki tak koło 500-600zł a na cały sezon schodzi mi teraz 3t węgla czyli ten sezon jak narazie wyłożyłem 1980zł i do wiosny spokój, piec nowy weglowy z komputerkiem i nadmuchem, cała instalacja w miedzi + nowe grzejniki, rozpalam, zasypuje do pełna, ustawiam temp np na 45C na piecu i praktycznie 2 razy na dobe schodze tylko,

temp w domu 22-23.

Ale najlepiej w domu pali mi sie kominkiem z rozprowadzeniem na poszczególne pokoje mozna spokojnie napalic do 29 stopni, ale drzewo bardzo poszło do góry przez te pare lat no i jak dla mnie najwiekszy minus to stasznie sie brudzi mieszkanie...

Opublikowano

Kolega stanley na węgiel raczej się nie przerzuci chyba, że piec kaflowy sobie postawi :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj mam się widzieć z właścicielami mieszkania.

Aby obliczyć przybliżone koszta muszę chyba na żywca spisać licznik z gazu, a później spisać znowu po miesiącu, lub chociażby 2 tygodniach.

Po przeczytaniu informacji na forach "grzewczych" to jak wróżenie z fusów :kwasny:

Opublikowano

Dokładnie, jak sam się nie przekonasz to nie będziesz wiedział.

Opublikowano

Jakbym miał się zamienić za takie mieszkanie z czynszem 480 zł to nawet bym się nie zastanawiał.

Opublikowano

Ja 2 lata temu na wynajmowanym mieszkaniu w Gdańsku około 40m2 pokój z aneksem i sypialnia ... nowe budownictwo (domek miał rok czasu, w pełni ocieplony itd...) ogrzewanie (3 kaloryfery kompaktowe i rurki w łazience) - miesięcznie wychodziło 300-350zł

I to był oszczędzanie z naszej strony ....

Więc niestety tanio nie jest ...

Opublikowano

morsdicti te opłaty to w sezonie grzewczym czy letnim czy średnio przez cały rok?

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj rozmawiałem z właścicielami, gość ma swoją firmę remontową, niby robili remont kapitalny pod siebie - mieszkanie ocieplone od wewnątrz wełną mineralną (niestety zapomniałem spytać o grubość) i wykończone płytą gipsową.

Opublikowano

ja dołoże od siebie tylko tyle ze kazdy kogo znam z ogrzewaniem gazowym, bez miliona na koncie po ostrej zimie zaraz wymieniał piec na jakikolwiek byle na paliwo stałe :) a ogolnie to bardzo drogi interes, a opcja zamiany o dziwo zgrywa sie wraz z nadchodzeniem zimy.....

Opublikowano

Ja od niedawna również mieszkam w mieszkaniu w piecem gazowym dwufunkcyjnym i aż boję się myśleć ile będzie mnie kosztowało ogrzewanie.

Rodziców dom chyba tylko przez 2 sezony był ogrzewany gazem, ale pomimo, że temperatury w domu nie były wysokie to rachunki już tak. Od tamtej pory, piec gazowy wisi nieużywany a dom ogrzewają węglem i drewnem, a koszt ogrzewania za cały sezon grzewczy jest porównywalny z kosztem ogrzewania gazem przez 1 miesiąc, więc oszczędności są olbrzymie.

Opublikowano

dobry temat, opiszę koszty ogrzewania domu (130 m2, ściana trójwarstwowa, 7cm styropianu w środku). jak budowaliśmy to w modzie i ekonomii było mieć ogrzewanie olejowe lub gazowe (2000r). Olej kosztował 0,6 zł/L co przy zużyciu rocznym około 2200-2500 L kosztowało 1300-1500 zł.

Na dzień dzisiejszy zużycie się niestety nie zmniejszyło, natomiast cena za olej tak, z 60 gr na 3,9 zł/L. :wallbash:

Jak łatwo można policzyć , z 1500 zrobiło się ponad 9000 zł.

Dzisiaj przyjeżdża fachura na wycenę przeróbki ogrzewania na eko groszek. Mimo iż cena groszka z roku na rok rośnie, to relacja pomiędzy olejem a groszkiem pozostanie ( coś jak PB do LPG).

Po przeanalizowaniu kosztów wychodzi, że rocznie wydamy na eko 4200 zł, więc różnica ponad połowę.

Koszt instalacji szacuję na ok.9-10 tyś, więc dwa lata z kawałkiem i się zwróci.

Kiedyś była przymiarka, aby koszt ogrzewania domu odliczać od podatku. Na początku było sporo hałasu , później sprawa zdechła i tak jest do dzisiaj.

Opublikowano

Kolego, a nie lepsza byłaby dla Was instalacja kotła na zwykły węgiel? Piece takie są sporo tańsze, sam węgiel od ekogroszku również tańszy i bardziej dostępny na rynku.

U rodziców jest kocioł SAS, można w nim palić zarówno węglem jak i drewnem. Fakt, nie ma podajnika, ale węgla zasypuje się raz na 6-10 godzin i jest spokój. Sterownik z nawiewem kontroluje zadaną temperaturę.

Co do ekogroszku, to polecam to przeczytać: http://forum.it-energo.pl/viewtopic.php?t=1357&highlight=ekogroszek

Opublikowano

Wszytko prawda tylko, że my tu o ogrzewaniu gazowym.... Przecież stanley nie będzie ogrzewał mieszkania eko goszkiem czy innym węglem lub drzewem.

Sprawa wyższości ogrzewania mieszkania/domu węglem lub drzewem nad ogrzewaniem gazowym jest oczywista jeśli mówimy o kosztach. Ale stanley nie planuje przerabiać mieszkania w bloku na ogrzewanie węglem między innymi dlatego, że jest ono po generalnym remoncie i z innych względów technicznych. Więc panowie jak sprawa z tym gazem wygląda...

Opublikowano
  • Autor

jak napisał boguki przerabiać na ogrzewanie węglowe nie mam zamiaru ( w przypadku, gdyby zamiana doszła do skutku)

Jeżeli koszta okażą się zbyt duże, po prostu zamianę odpuszczam :rolleyes: