Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Tip czy Multi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem Audi A4 Avant 2.8 quattro AT - klient od którego kupowałem powiedział mi, że jest to skrzynia multitronic.

Dzisiaj miałem troszeczkę więcej czasu więc zajrzałem pod samochód i na skrzyni biegów mam: ZF 5HP-19. Poszperałem w sieci i to ponoć skrzynia stopniowa z 5-cioma przełożeniami.

Wcześniej czytałem encyklopedię multitronica ale nie skojarzyłem o tych przełożeniach mam 5 nie 6 na sekwencyjnej skrzyni.

proszę tylko o potwierdzenie czy to tiptronic

ps. nie wiem czy się cieszyć? Czy Tiptronic będzie mniej awaryjną skrzynią?

ps.2 w sobotę jak będzie w miarę ciepło i znajdę trochę czasu to zrobię jakieś zdjęcia i w ogóle się przedstawie

pozdrawiam

Opublikowano

w A4 B5 nigdy nie było multitronica, więc po temacie.

Opublikowano

Na tapecie jest B5 - zatem to TIPTRONIC. Inna sprawa, że skrzynia CVT nie jest kompatybilna z napędem Quattro...

Opublikowano

idz kup 0.7L i wypij sam z uśmiechem na twarzy . Tak. Masz TIPa, Tak będzie on Mniej awaryjny...

Tak . Życie jest cudowne... hehe :decayed:

Opublikowano

Są chyba ze 3 rodzaje Tiptroników, a czym one sie róznią oprócz symboli , może ktoś wie

Opublikowano
  • Autor

Bart-S przeczytałem kilka twoich postów wcześniej właśnie o AT. Pracujesz w jakimś warsztacie zajmującymi się tymi skrzyniami?

Mam mały problem z "falowaniem" obrotów na 4. i 5. biegu (miedzy około 1500 rpm a 2000). Chciałem to dzisiaj nagrać ale telefon mi padł.

Opublikowano

Bart tylko multi ogarnia :)

Opublikowano

Bart-S przeczytałem kilka twoich postów wcześniej właśnie o AT. Pracujesz w jakimś warsztacie zajmującymi się tymi skrzyniami?

Mam mały problem z "falowaniem" obrotów na 4. i 5. biegu (miedzy około 1500 rpm a 2000). Chciałem to dzisiaj nagrać ale telefon mi padł.

Nie chcę wróżyć ot tak, ale wygląda, że sprzęgło się skończyło i jest do regeneracji.

Opublikowano
  • Autor

jaki ewentualny koszt może być regeneracji?

Opublikowano

Dzisiaj miałem troszeczkę więcej czasu więc zajrzałem pod samochód i na skrzyni biegów mam: ZF 5HP-19.

ZF w przeciwięstwie do VW wie jak się robi skrzynie No more MULTI

Opublikowano

Koszt regeneracji skrzyni Tiptronic u mnie w okolicy to 3500zł na nowym sprzęgłe lub 2500 na regenerowanym.

Opublikowano

Robiąc samo sprzęgło powinieneś zamknąć się w tysiącu złotych, sprzęgło polski regenerał bo sam Sachs z Niemiec kosztuje ponad tysiąc.

Opublikowano

Dzisiaj miałem troszeczkę więcej czasu więc zajrzałem pod samochód i na skrzyni biegów mam: ZF 5HP-19.

ZF w przeciwięstwie do VW wie jak się robi skrzynie No more MULTI

A skąd pomysł że CVT robi VW? Producentem komponentów tej przekładni jest LuK.

Lechwik cieszę się, że pozbyłeś się problemów z autem ale na usterki ze swoją skrzynią sam sobie zapracowałeś... Przecież nie miałeś żadnych problemów poza notorycznie padającym sterownikiem. Kłania się upgrade softu - jeździłeś na najsłabszym dla tej wersji skrzyni. Poza tym nie wiem co dokładnie padło w sterowniku - czy był to wynik nie fachowej naprawy elektrycznej czy padło kolejne połączenie. Jeśli jeszcze nie sprzedałeś skrzyni to wymontuj driver i przyślij mi go - chętnie sprawdzę co się stało.