gringostar Opublikowano 19 Października 2011 Opublikowano 19 Października 2011 Witam, Kupiłem Audi A4 Avant 2.8 quattro AT - klient od którego kupowałem powiedział mi, że jest to skrzynia multitronic. Dzisiaj miałem troszeczkę więcej czasu więc zajrzałem pod samochód i na skrzyni biegów mam: ZF 5HP-19. Poszperałem w sieci i to ponoć skrzynia stopniowa z 5-cioma przełożeniami. Wcześniej czytałem encyklopedię multitronica ale nie skojarzyłem o tych przełożeniach mam 5 nie 6 na sekwencyjnej skrzyni. proszę tylko o potwierdzenie czy to tiptronic ps. nie wiem czy się cieszyć? Czy Tiptronic będzie mniej awaryjną skrzynią? ps.2 w sobotę jak będzie w miarę ciepło i znajdę trochę czasu to zrobię jakieś zdjęcia i w ogóle się przedstawie pozdrawiam
smoku666 Opublikowano 19 Października 2011 Opublikowano 19 Października 2011 w A4 B5 nigdy nie było multitronica, więc po temacie.
Bart-S Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 Na tapecie jest B5 - zatem to TIPTRONIC. Inna sprawa, że skrzynia CVT nie jest kompatybilna z napędem Quattro...
LU_Angel Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 idz kup 0.7L i wypij sam z uśmiechem na twarzy . Tak. Masz TIPa, Tak będzie on Mniej awaryjny... Tak . Życie jest cudowne... hehe
marwyk Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 Są chyba ze 3 rodzaje Tiptroników, a czym one sie róznią oprócz symboli , może ktoś wie
gringostar Opublikowano 20 Października 2011 Autor Opublikowano 20 Października 2011 Bart-S przeczytałem kilka twoich postów wcześniej właśnie o AT. Pracujesz w jakimś warsztacie zajmującymi się tymi skrzyniami? Mam mały problem z "falowaniem" obrotów na 4. i 5. biegu (miedzy około 1500 rpm a 2000). Chciałem to dzisiaj nagrać ale telefon mi padł.
Gość Damian A4 Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 Bart tylko multi ogarnia
majkel_majki Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 Bart-S przeczytałem kilka twoich postów wcześniej właśnie o AT. Pracujesz w jakimś warsztacie zajmującymi się tymi skrzyniami? Mam mały problem z "falowaniem" obrotów na 4. i 5. biegu (miedzy około 1500 rpm a 2000). Chciałem to dzisiaj nagrać ale telefon mi padł. Nie chcę wróżyć ot tak, ale wygląda, że sprzęgło się skończyło i jest do regeneracji.
gringostar Opublikowano 21 Października 2011 Autor Opublikowano 21 Października 2011 jaki ewentualny koszt może być regeneracji?
lechwik Opublikowano 21 Października 2011 Opublikowano 21 Października 2011 Dzisiaj miałem troszeczkę więcej czasu więc zajrzałem pod samochód i na skrzyni biegów mam: ZF 5HP-19. ZF w przeciwięstwie do VW wie jak się robi skrzynie No more MULTI
Gość Damian A4 Opublikowano 21 Października 2011 Opublikowano 21 Października 2011 Koszt regeneracji skrzyni Tiptronic u mnie w okolicy to 3500zł na nowym sprzęgłe lub 2500 na regenerowanym.
majkel_majki Opublikowano 21 Października 2011 Opublikowano 21 Października 2011 Robiąc samo sprzęgło powinieneś zamknąć się w tysiącu złotych, sprzęgło polski regenerał bo sam Sachs z Niemiec kosztuje ponad tysiąc.
Bart-S Opublikowano 22 Października 2011 Opublikowano 22 Października 2011 Dzisiaj miałem troszeczkę więcej czasu więc zajrzałem pod samochód i na skrzyni biegów mam: ZF 5HP-19. ZF w przeciwięstwie do VW wie jak się robi skrzynie No more MULTI A skąd pomysł że CVT robi VW? Producentem komponentów tej przekładni jest LuK. Lechwik cieszę się, że pozbyłeś się problemów z autem ale na usterki ze swoją skrzynią sam sobie zapracowałeś... Przecież nie miałeś żadnych problemów poza notorycznie padającym sterownikiem. Kłania się upgrade softu - jeździłeś na najsłabszym dla tej wersji skrzyni. Poza tym nie wiem co dokładnie padło w sterowniku - czy był to wynik nie fachowej naprawy elektrycznej czy padło kolejne połączenie. Jeśli jeszcze nie sprzedałeś skrzyni to wymontuj driver i przyślij mi go - chętnie sprawdzę co się stało.
gringostar Opublikowano 22 Października 2011 Autor Opublikowano 22 Października 2011 tutaj przedstawiam swój wóz: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=226835.0
Rekomendowane odpowiedzi