Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana tylnich hamulców...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Przymierzam sie do wymiany tylnich hamulców chodzi dokładnie o tarcze i klocki (jeszcze niewiem jak z bębnami), tylko nie zabardzo wiem jak do tego sie zabrać, potrafie wymienic tarcze z klockami tylko nie wiem jak będzie z tarczo-bębnami. I jakiej firmy zakupić zestaw ?

Opublikowano

Kolego oprócz tarcz i klocków zaleca się wymianę łożysk i pierścieni abs-u (możesz też przełożyć za starych tarcz), nie jest prostą sprawą odkręcenie tłoczka do czego potrzeba już specjalny klucz.

Co do firmy to na forum jest dużo na ten temat :szukaj:

Opublikowano

Tarcze i klocki polecam,,Jurid,,

Opublikowano

Tarcze i klocki polecam,,Jurid,,

Napisz coś więcej co to za firma i jaki koszt? :mysli:

Opublikowano

Mam już w trzecim samochodzie tej firmy i z czystym sumieniem mogę polecić, co do ceny to jakieś 120szt

Opublikowano

Mam już w trzecim samochodzie tej firmy i z czystym sumieniem mogę polecić, co do ceny to jakieś 120szt

120 zł za jedna tarczę? :mysli: a klocki?

Opublikowano
  • Autor

Kolego oprócz tarcz i klocków zaleca się wymianę łożysk i pierścieni abs-u (możesz też przełożyć za starych tarcz), nie jest prostą sprawą odkręcenie tłoczka do czego potrzeba już specjalny klucz.

Co do firmy to na forum jest dużo na ten temat :szukaj:

Jest jakiś temat/tutorial jak wymieniać na forum ?

Opublikowano

Kolego napisz do TOM77, pracuje w hurtowni i dla klubowiczów ma dobre ceny , na pewno coś poleci

Opublikowano

Kolego napisz do TOM77, pracuje w hurtowni i dla klubowiczów ma dobre ceny , na pewno coś poleci

Mi TOM77 do A3 na tył tarcze z klockami sprzedał za 178zł więc ceny ma super

Opublikowano

Witam !

Przymierzam sie do wymiany tylnich hamulców chodzi dokładnie o tarcze i klocki (jeszcze niewiem jak z bębnami), tylko nie zabardzo wiem jak do tego sie zabrać, potrafie wymienic tarcze z klockami tylko nie wiem jak będzie z tarczo-bębnami. I jakiej firmy zakupić zestaw ?

Jakie "tarczo-bębny"?? W a4 z tyłu są tylko hamulce tarczowe :kox:

Opublikowano

Niedawno zmieniałem klocki z tył, nie musiałem zmieniać tarcz, tylko przetoczyłem, klocki kupiłem boscha za bodajże ~70 zl, robocizna to pestka, a klucz do wciskania tłoczka kosztował 30zł ;)

Opublikowano

a klucz do wciskania tłoczka kosztował 30zł ;)

a klucz do szlifierki kupisz za 5 zł :decayed: :decayed: :decayed:

Opublikowano

Niedawno zmieniałem klocki z tył, nie musiałem zmieniać tarcz, tylko przetoczyłem, klocki kupiłem boscha za bodajże ~70 zl, robocizna to pestka, a klucz do wciskania tłoczka kosztował 30zł ;)

W jaki sposób przetaczałeś tarcze? Trzeba je ściągać z auta?

Opublikowano

zawsze sie ściąga

najlepiej przed je wypiaskowac ale jest problem, którymi są łozyska

tarcze przetacza sie za jednym mocowaniem w uchwycie

jak bedziesz przekłądał to bedzie lipa, ogólnie tych tarcz sie nie przetacza bo jest problem

i z piaskowaniem a co za tym idzie z dokłądnym mocowaniem na tokarce

Opublikowano

Kiedyś widziałem w warsztacie jak "przetaczali" tarcze z przodu na aucie, myślałem że z tyłu też tak można.

Nie chciałbym jeszcze ruszać łożysk, które nie dają oznak zużycia a ściągnięcie tarcz chyba się z tym wiąże.

Opublikowano

...każda tarcza ma też podaną min grubość, jeśli się nie mylę to w B5 z tyłu jest to 8mm. Sprawdź ile masz i ile zbiorą Ci tokarką, ale z doświadczenia wiem że przeważnie wychodzi poza minimum.....

Opublikowano

Kusi mnie, żeby wymienić komplet klocki i tarcze tylko że do tego dochodzą jeszcze łożyska i pierścienie abs-u a to już zwiększa koszta do +/- 500 zł.

Opublikowano

niestety, tyle to kosztuje

w Q jest o tyle łatwiej że nie ma łozyska w tarczy

Opublikowano

..patrząc z drugiej strony..robisz raz porządnie i masz święty spokój na bardzo długo :)

Opublikowano

prośba o radę -nie mogę "wcisnąć" tłoczka z tyłu w celu wymiany klocków,tłoczek się kręci ale w miejscu...wcisnąć sztylem z młotka próbowałem i bez efektu-proszę o radę ,ktoś pisał o kluczu do wciskania cylinderka,ale jeżeli kręcić idzie -tyle że w miejscu,stosowałem różne "przyżądy" do wciśnięcia w/w i nic ,popuściłem leciutko odpowietrznik hamulcowy,ale również bez efektu...