Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Audi A2 problem z uruchomieniem po dłuższym postoju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, A2 1,4 tdi motor AMF ( pompo-wtryski ), po dłuższym postoju (kilkanaście godzin, noc ) odpala na 1- 2 sekundy i gaśnie.

Potem trzeba kręcić starterem 10-15 sek. żeby odpaliła :naughty: .

Przy przerwach do 3 godzin problem nie występuję.

Postawiona tyłem na 30-sto centymetrowej górce odpala od strzała nawet po trzech dniach i nie gaśnie :> .

Paliwo ( zasilanie i powrót ) podłączone innymi przewodami bezpośrednio do pompy tandemowej a drugie końce utopione w bańce pięciolitrowej z napędem postawionej obok auta i problem jest jak przy normalnej eksploatacji, po dłuższym postoju odpala na chwilkę i gaśnie, później trzeba kręcić znowu 10-15 sek żeby odpaliła.

A i jeszcze mały problem z apetytem na oliwę, 5 kkm przelotu i trzeba było w międzyczasie dolać 2 literki żeby poziom był około maxa :decayed: .

Podpowiedzcie co jeszcze można wydedukować, z moich przemyśleń wynikają dwie możliwe przyczyny, pompa tandemowa lub uszczelniacze na pompkach, jeżeli jest w pompie lub na którejś pompce nieszczelność pomiędzy ukł. paliwowym a układem korbowym to tłumaczyło by też konsumpcję oliwy ( rozrzedzony olej może przedostawać się przez pierścionki i ulegać spaleniu w cylindrach).

Na zewnątrz silnika wycieków oleju jak i paliwa nie ma, auto nie kopci, turbinka sprawna :mysli: .

Od czego według Was zacząć, uszczelniacze na pompkach czy pompa tandemowa, a może jeszcze coś sprawdzić żeby zawęzić poszukiwanie przyczyny ?

Z góry dzięki za merytoryczne odpowiedzi :)[br]Dopisany: 28 Październik 2011, 12:50_________________________________________________Nikt nie ma jakichś pomysłów ? :mysli:

Opublikowano

Jak miałem paska b3 golasa 1.9 miałem identyczny temat do przerobienia. Auto takze mi gasło po nocy i trzeba było dłłłługo chechłać żeby zaczeło gadać. Wtedy szukałem winy w świecach i aku, wiadomo auto używane grom wie kiedy to było wymienione, a jak się okazało winowajcą był zawór na filtrze paliwa. Wymieniłem razem z filterm i problem z głowy.

Opublikowano
  • Autor

No ok, tylko tyle że ja problem reszty układu paliwowego wyeliminowałem podłączając pompę tandemową bezpośrednio do bańki z paliwem, a problem pozostał :mysli:

Opublikowano

brak problemow przy uruchamianiu samochodu stojacego z gorki sugerowalby podejrzenie na pompe spietrzajaca w zbiorniku.

jezeli banke z paliwem postawisz na wysokosci tandem pompy, nie powinno byc problemow z uruchomieniem silnika

za duze zuzycie oleju, moze byc odpowiedzialna tandem pompa, przez ktora do paliwa przedostaje sie olej. [br]Dopisany: 29 Październik 2011, 15:28_________________________________________________nie spojrzalem ze to o o silnik AMF chodzi.

to raczej przyczyna jest tandem pompa. spelnia fukcje pompy wysokiego cisnienia i pompy ssacej paliwo ze zbiornika.[br]Dopisany: 29 Październik 2011, 15:35_________________________________________________fakt, ze silnik w pierwszym momencie odpala od strzalu, swiadczy, ze paliwo w listwie przez noc pozostaje, a wiec mozna wnioskowac ze uszczelniacze PD sa OK. podsumowujac, szukalbym dziury w calym w tandempompie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki Musa, wypadało by sprawdzić w takim razie kolor napędu w zbiorniku, jak się tam przedostaje olej to idąc powrotem powinien go zabarwić na czarno ....... :mysli:

A jeszcze prościej sprawdzić kolor w tej bańce co stoi na podłodze.... :)

Jak wrócę z roboty to oblukam :gwizdanie:

[br]Dopisany: 29 Październik 2011, 16:40_________________________________________________Napęd w zbiorniku jak i w bańce czyściutki i klarowny :gwizdanie:

Zasilanie tandempompy podłączone do zbiornika paliwa, oryginalny przewód powrotowy, co szedł do zbiornika zaślepiony śrubą fi 8, powrót z tandempompy wrzucony do dużego słoja i paliwko płynie mocnym strumieniem bez pęcheżyków powietrza :mysli:

[br]Dopisany: 29 Październik 2011, 21:47_________________________________________________Wyciągłem dziś tandempompę na stół, jak się dmuchnie ustami w kruciec zasilający to słychać że delikanie syczy w sronę przelewu.

Po zaślepieniu przelewu i otworów idących do głowicy i pdaniu 2 atmosferek z kompresora na zasilanie jest szczelna.

Wymieniłem uszczelki pomiędzy pompą a głowicą bo z pod olejowej się sączyło i założyłem ją z powrotem ale coś mi się wydaje że muszę szykować dziewięć stówek na nówkę.

Jutro rano się okaże :gwizdanie:

[br]Dopisany: 07 Listopad 2011, 19:52_________________________________________________Problem rozwiązała wymiana pompy tandemowej :tongue4:

Dzięki wszystkim za pomoc :notworthy:

Opublikowano

Pod autem na filtrze paliwa masz zaworek dokladnie taki sam jak w 2.5tdi tez często sie zawiesza i puszcza paliwo.