Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BFB] Wypadające zapłony?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem prawdopodobnie z wypadającymi zapłonami. Na ciepłym silniku zwłaszcza, gdy próbuję mu przycisnąć potrafią wypaść serią - wówczas chwilowo zaczyna mrugać check engine. Przy spokojnej jeździe zdarzają się pojedyncze szarpnięcia. Gdy auto chodzi na wolnych obrotach jak się wsłuchać, to również pojawiają się pojedyncze zakłócenia i jest to równoznaczne z "drgnięciem" wskaźnika obrotów w dół. Osobiście obstawiam, że któraś z cewek poległa, może jednak ktoś z Was miał podobną przygodę i może mi coś zasugerować. :mysli:

p.s. szukam kogoś z VAG-iem w Stalowej Woli - nie chciałbym z byle pierdołą serwisu odwiedzać.

Opublikowano

Pierwsze Vag i sprawdzenie bledow.

Cewke uwalona mona sprawdzic przekladajac je i sprawdzajac na ktorej bedzie blad. Najlepiej porzyczyc od kogos jedna cewke, sprawdzac zamieniajac jak z obecnymi, zobacz tez czy kable trybja ktore ida do cewek:)

Nastepnie uklad dolotowy czy jest szczelny , lacznie z rurami od przepustnicy. Ztob tez test samej przepustnicy.

Tylko Gdybam:)

Opublikowano

Jak Vag nie pokarze ci błędów a cewki, świece, wtryski masz OK to przykrość wielka..... ja już walczę z tym od roku. Mam wymienione świece, cewki, wtryski, pompa paliwa, brak błędów i innych nieszczelności i ciągle to samo. Mam jeszcze jeden pomysł i będę go realizował we czwartek. Pisz na priv to odpowiem czy pomogło.

Opublikowano

Oblukaj ten temat: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=191411.new#new [br]Dopisany: 29 Październik 2011, 15:24_________________________________________________Ale jak mruga check to obstawiam cewke :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

spodziewam się że na vag-u błędy wyświetli skoro identyfikuje problem i check zapala

Opublikowano

Tak jest, na pewno będą błędy na VAGu, obstawiam nawet że od misfireów będą dwa i w jednym będzie podane na którym cylindrze występuje wypadanie.

Opublikowano

Ciekawe czy jeszcze jest akcja serwisowa z cewkami bo może byś się załapał na darmową wymiane

Opublikowano
  • Autor

czy łapie się na akcję sprawdzałem jeszcze przy zakupie w maju :), niestety mój miał już chyba wymienione, w każdym bądź razie akcja go nie dotyczyła.

Opublikowano

To gdy już tak obstawiamy to stawiam na lpg, że rozjeżdża korekty lpg.

Aby to wyeliminować odłącz akumulator na kilkanaście minut i pojeździj na samej pb.

Na pewno nie zaszkodzi a może coś podpowie.

Opublikowano

To gdy już tak obstawiamy to stawiam na lpg, że rozjeżdża korekty lpg.

Aby to wyeliminować odłącz akumulator na kilkanaście minut i pojeździj na samej pb.

Na pewno nie zaszkodzi a może coś podpowie.

Kilka minut to za mało ale 1h wystarczy. Dobrze Kolega podpowiada winny może być też lpg. Zresetuj "dziada", odpal na samej benzynie i wtedy sprawdź czy problem powraca :decayed:

Opublikowano
  • Autor

ok dzięki za radę, przy czym przy przełączeniu na benzynę problem nadal występuje, więc nie wiązałem tego z samym LPG

Opublikowano
  • Autor

Czytałem już Twój wątek, jednak u mnie problem nie znika przy dodawaniu gazu a wręcz przeciwnie przy obciążeniu zapłony wypadają serią, nie ma też wzrostu mocy i powolnego spadku obrotów. Generalnie mam zamiar kupić cewkę - nawet jeśli to nie ona to na zapasie jedna mi nie zawadzi i jeżeli to nie wypali będę szukał dalej. Nie mnie jednak dziękuję za wskazówki. :hi:

Opublikowano

Czytałem już Twój wątek, jednak u mnie problem nie znika przy dodawaniu gazu a wręcz przeciwnie przy obciążeniu zapłony wypadają serią, nie ma też wzrostu mocy i powolnego spadku obrotów. Generalnie mam zamiar kupić cewkę - nawet jeśli to nie ona to na zapasie jedna mi nie zawadzi i jeżeli to nie wypali będę szukał dalej. Nie mnie jednak dziękuję za wskazówki. :hi:

Wpadnij do mnie na vaga a w razie czego mam 3szt. sprawnych cewek na podmianke (jedna prawie nowa) :naughty: No chyba że nie da się jechać :mysli:

Opublikowano

Wypadanie zapłonów kolego to może byc nawet potencjometr przepustnicy,wytarte jego sciezki.Specjalnie dla ciebie upnołem pewnego PDF-a.Napewno sie przyda

http://www.przeklej.pl/plik/diagnozowanie-nowoczesnych-silnik-w-pdf-0034i67881dc

Opublikowano
  • Autor

dzięki

Opublikowano

Kolego sprawdz swiece czy nie maja przebicia na porecelanie a jak nie to cewka po zagrzaniu swirue.

Opublikowano
  • Autor

Cewka świrowała na pewno, po wymianie mogłem w końcu się trochę pobawić autkiem. Autko wyleczyło się z problemu przy wolnych obrotach i mocnym przyśpieszaniu. Jednak przy testowaniu w okolicy 180km/h i pedale do dechy problem jeszcze raz się ujawnił - było to jednak na razie zdarzenie jednostkowe. Tak na oko zakładam dwie możliwości. Któraś ze świec niedomaga i to również mogło odbić się na cewce (świece na pewno nie są nowe i tak czy inaczej wymienię je) lub jeszcze jedna z cewek jest na wykończeniu. Więc na tą chwilę planuję wymianę świeczek, uzbrojenie się w cewkę na wszelki wypadek :) oraz podpięcie pod VAG-a przy najbliższej okazji. Dziękuję za Wasze sugestie i podpowiedzi. grzes1150 wielkie dzięki za cewkę i exspresową wysyłkę - dotarła do mnie dziś przed południem :good:

szacuneczek :hi: