Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy tak mozna ? Szersze z przodu węższe z tyłu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem gdyż muszę zmienić opony ale tylko tył i chciałbym założyć węższe z tyłu.

Teraz mam 4 x 215/55/16 a teraz chciałbym założyć na tył 205/55/16 i chciałbym się dowiedzieć czy nie wpłynie to jakoś negatywnie na jazdę i czy nic mi się nie będzie działo z autem ? Decyzja o takiej zmianie dlatego gdyż przód mam jeszcze w miarę a w przyszłości planuje mieć wszystkie 205. Co o tym sądzicie ?

I czy ma ktoś doświadczenie z oponą Roadstone N3000.

Opublikowano

Nie masz q to powinno być ok, chociaż lepiej żeby z tyłu były szersze a z przodu węższe.

Opublikowano
  • Autor

Jak założę 205 to będzie niżej siedziało ? Chcę założyć 205/55/16 a mam 215/55/16

Opublikowano

11 mm mniejsza średnica koła .

Czyli będzie 5,5 mm niżej.

Opublikowano
  • Autor

wielkie dzięki za odpowiedzi. Czyli szersze na tył a węższe na przód ! A coś na temat opony Roadstone N3000 może coś powiedzieć ?

Opublikowano

szmelc jakich wiele, dobra na suche (w miarę), na mokrym tragedia:/

Opublikowano

Szersza na tył? W samochodzie z przednim napedem? :polew: :polew: :polew:

Szersza opona ma być tam gdzie jest przekazywana (spora) moc a nie tam gdzie lepiej wygląda.

Jeśli założysz rożne rozmiary to nie zapomnij przegranulować światła.

Opublikowano

rozstaw osi jest szerszy z przodu niż z tyłu.. wiec w zamyśle inżynierowie robią szersze z przodu a węższe z tyłu....

Opublikowano

rozstaw osi jest szerszy z przodu niż z tyłu.. wiec w zamyśle inżynierowie robią szersze z przodu a węższe z tyłu....

no właśnie...rozstaw z tyłu jest mniejszy żeby weszły szersze koła...z tego co ja wiem i słyszałem własnie powinno się dawać szersze opony z tyłu do ośki bo wtedy jest lepsza przyczepność i tył nie ucieka...ale to jest moje zdanie i ja tak to widzę, ja na tył zakładam zawsze szerszą opone

Opublikowano
  • Autor

szmelc jakich wiele, dobra na suche (w miarę), na mokrym tragedia:/

Mógłbyś mi napisać na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Gdyż czytałem kilka opinii i ludzie sobie chwalą tą oponę.

Opublikowano

Miałem założone takie nowe z rocznika 2008 i przejeździłem na nich 2,5 roku. Rozmiar 225/40 R18. Aktualnie mam continentale contisportcontact, używki, ok 4,5 mm bieżnika i na mokrym różnica jest ogromna. Ludzie sobie chwalą, bo chyba wychodzą z założenia, że każda opona na mokrym jest dupiata... Ja generalnie nie polecam.

Opublikowano

Szersza opona ma być tam gdzie jest przekazywana (spora) moc a nie tam gdzie lepiej wygląda.

no nie mów, że ty byś założył szersze opony do przodu :blink:

Opublikowano

A po co mi szeroka opona na tylnej osi? Czy Audi jest nadsterowne? Czy zarzuca tyłkiem przy ruszaniu? Nic z tych rzeczy.

Szersza opona ma poprawić trakcję i dlatego w RS3 fabrycznie są 235/35 z przodu a 225/35 na tyle, obie 19".

Opublikowano

no jest nadsterowne....tu trafiłes w sedno...tylko nie wiem czy to dotyczyło B5 i B6...mam gdzieś właśnie testy z 2003 roku...zobacze i podam żródło

Opublikowano
  • Autor

A może jakieś informacje o Nankang NS 2 bo też o takich myślałem.

Opublikowano

A po co mi szeroka opona na tylnej osi? Czy Audi jest nadsterowne? Czy zarzuca tyłkiem przy ruszaniu? Nic z tych rzeczy.

Szersza opona ma poprawić trakcję i dlatego w RS3 fabrycznie są 235/35 z przodu a 225/35 na tyle, obie 19".

co :?: :blink:

skąd ty masz takie informacje :?:

po pierwsze: Audi RS3 ma napęd na 4 koła, a nie na przednią oś :!:

po drugie: Audi RS3 fabrycznie wyjeżdza na oponach:

-letnie 225/35 R19 (przód) i 255/30 R19 (tył)

-zimowe 225/60 R17 [br]Dopisany: 03 Listopad 2011, 21:23_________________________________________________

A może jakieś informacje o Nankang NS 2 bo też o takich myślałem.

kolego z takimi pytaniami proszę tutaj :wink4:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=6630.975

Opublikowano

:facepalm:

tos mu polecił

Seryjny AWX i walka z trakcja. o moj boze :polew:

przy lacku 205 mozna spokojnie ruszac z 400 Nm :gwizdanie:

Opublikowano

ja mam na przodzie szersze niz na tyle,po to bym miec lepsza przyczepnosc na starcie.

Opublikowano

Tyle ze u Ciebie to inna bajka.

99% jezdzisz po miescie,i nie dalej niz 10 km od komina :decayed: