Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem z hamulcami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Moj problem polega na tym, że pedał hamulca jest miekki, a skutecznosc hamowania bardzo słaba. Ogolnie przejrzalem duzo watkow z podobnymi problemami i moge podejrzewac zapowietrzenie ukladu. Probowalem odpowietrzac, ale tu wlasnie pojawia sie klopot. Zaczalem wg. prcedury. Sruba odpowietrzajaca miala juz zjechany gwint i nie dalo sie jej powtornie przykrecic. Kupilem nowa, ktorej za bardzo nie da sie wkrecic, tzn. troche wchodzi,ale potem zaczyna sie blokowac i gwint raz dwa jest prawie lysy. Probowalem roznie i delikatnie i mocniej ale bez rezultatu. Narazie zostala sruba ktora dzis kupilem trzymajaca sie na dwoch ostatnich zebach gwintu. Sruby dobieral mi sprzedawca wg. ETKI - tu jedno pytanie: w etce jest kilka oznaczen srub odpowietrzajacych, moze akurat dobral mi zla? (r 1997 zaciski zeliwne). Pomozcie :) Dziekuje!

Opublikowano

Może zmień zacisk, albo popraw gwint i później wkręcaj nową śrubę?

Opublikowano
  • Autor

zmiana zacisku w ostatecznosci tez w chodzi gre. Ale zastanawiam sie jak duza jest roznica w srubach odpowietrzajacych: 8D-V168 350 , 8D V 168 351, ? Orientuje sie ktos? Moze faktycznie sruba nie jest tu problemem a wytyrany gwint... :gwizdanie:

Opublikowano

zmiana zacisku w ostatecznosci tez w chodzi gre. Ale zastanawiam sie jak duza jest roznica w srubach odpowietrzajacych: 8D-V168 350 , 8D V 168 351, ? Orientuje sie ktos? Moze faktycznie sruba nie jest tu problemem a wytyrany gwint... :gwizdanie:

Być może, wez starą śrubę i kup identyczną a nie po numerze w etce, bo może ktoś zmieniał zaciski.

Opublikowano

przyloz kolo siebie te 2 srobki nowa i stara i porownaj gwinty i srednice.Srednice zmierzysz dokladnie suwmiarka

Opublikowano

NIe chcem zakładac nowego tematu, więc zadam pytanie tu.Jak da się odłączyć/wyłączyć abs w B5?

(student, kłopoty finansowe,uszkodzony czujnik,tymczasowe rozwiązanie) :confused4:

Opublikowano

a jak sobie palca obijesz i paznokieć zejdzie to też sobie odłączas rękę w łokciu?

Sprawdź który czujnik i kup, wymień i niech chodzi bo idzie zima i ABS się przyda. Jak nie masz kasy to pozycz, to w końcu 50zł z wysyłką.

Co do zacisku i zapowietrzenia układu to jak wkręciłeś kilka razy nowy odpowietrznik i gwinu w zacisku już nie ma to zostaje Ci tylko wymienić zacisk bo żeźbienie w hamulcach bym nie polecał a pewnie ktoś przed Tobą coś popaprał z tym odpowietrznikiem bo w tej marce to korozja bardzo powoli wchodzi na nasze furki.

Opublikowano

jak CI sie czujnik uwalil to i tak sie ABS wylaczyl tylko swiecic bedzie na desce ABS.

Gwintu moze juz faktycznie nie byc po tym;/

Opublikowano

Z tego co wyczytałem na forum to nie koniecznie wyłączył.Jest chrobotanie przy małej prędkości.Czyli uszkodzony czujnik ewentualnie zle ustawiony,(z takim stanem kupiłem audiczke)

Jestem w takiej sytuacji,że tylko opcja wyłaczenia go na jakieś 2 miesiace wchodzi w gre bo o ile na suchym nie sprawiało mi to problemu to zima zapewne sprawi.

Jedneko dnia ma sie kase na nowe auto,prace itp a drugiego okazuje sie,ze 50zł to wiele...

Opublikowano

Jak Ci tryka podczas hamowania na małych prędkosciach to czujnik sobie dosuń bo się wysunął i caly problem z głowy, juz było to nie raz przerabiane na forum.

Opublikowano

Jutro pozdejmuje koła i cos podziałam,dzięki.

A to trza jakimś małym młotkiem? Czy to wchodzi na tyle delikatnie,że ręką da sie dosunąć?

Opublikowano
  • Autor

sprawa z hamulcami rozwiazana... niestety z braku moich kompetencji w tym zakresie rozwiazywal ja mechanik... poprzedni wlasciciel uwalil gwint w odpowietrzniku, takze nie dalo rady wkrecic sruby, ale to jeszcze nic w porownaniu do tego co bylo konsekwencja jego kolejnych grzeban w ukladzie hamulcowym... przez pomylke do zbiornika hamulocowego zostal wlany jakis olej, podejrzewac moge ze mu sie po**alo i wlal plyn do wspomagania, po zakupie auto wprawdzie hamowalo,ale z kolejnymi kilometrami coraz slabiej i slabiejjjj... efektem tej pomylki szlak trafil pompe hamulcowa (ogolnie mechanior mowil ze przez 10lat pracy trafiło mu sie pierwsze auto grupy vag z uszkodzona pompa). Przy okazji zostaly zalozone zestwy naprawcze na tyl. teraz auto hamuje jak trzeba, oby tak pozostalo jak najdluzej. Takze Panowie patrzcie co wlewacie do zbiornika hamulcowego :) Pozdrawiam wszystkich!

Opublikowano

Wystarczyło 2 razy młotkiem pyknąć w lewy czujnik i jest malina :>Problem rozwiązany.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Koledzy dołącze się bo nie chcę zakładać nowego wątku w mojej b5 jest tak jadę po śliskiej nawierzchni zaczynam chamować abs z przodu blokuje tak jak powinien a z tyłu zablokuje może z raz i dopiero jak się zatrzymuję zablokują się z tyłu koła to tak jest czy nie powinno tak być? Może to jakiś korektor siły hamowania powoduje coś takiego czy poprostu nie mam z tyłu hamulców? Dodam że latem było wszystko robione klocki tarcze itp. Ale jak hamuję na np suchym asfalcie to nie czuje żeby było coś nie tak staje prawie w miejscu. Z góry dzięki za pomoc :hi:

Opublikowano

wszystko jest ok