Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVJ] Drgania przenoszone na kierownice.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiają mnie tylko obroty, bo na zimnym po odpaleniu utrzymują się na 1200 obr. i po około 2 minutach spadają na jakieś 880-900, tak jest w benzynowcach?. Po odpaleniu na zimnym silnikiem trochę telepie tzn. chodzi trochę jak diesel (nie dźwiękowo oczywiście ) są takie jakby szarpania przenoszone na kierownice i jak się siedzi w środku to też czuć .

Jak silnik jest rozgrzany to drgania na jałowym dalej występują, ale w mniejszym stopniu, a gdy przytrzymam obroty powyżej 1000 to nie czuć jakichkolwiek drgań, dopiero gdy puszczę gaz to wtedy zaczyna drgać jak spadnie na te 900 obr/min. Obroty w żadnym wypadku nie falują, po przygazowaniu na 5 tyś obroty schodzą do 900 i nie poniżej, łagodnie sobie spadają, ale w dalszym ciągu telepie budą gdy obroty są w zakresie 900-1000, w innym przedziale żadnego drgania .

Czy to może być wina zużytych poduszek silnika, czy 1.8T po prostu ma taką konstrukcję i szukam dziury w całym?

Z innego forum napisali mi, że może to być padający dwumas, ale w to wątpię, bardziej prawdopodobne to przewody WN, hmm?

edit: żeby nie zakładać nowego tematu

I mała ciekawostka, po odpaleniu czekałem chyba z 20 minut, aż samochód się rozgrzeje, ale wskazówka leżała jak zabita, mówię sobie k*rwa co jest Zgasiłem, zapaliłem i temp. 90C. I jeszcze jedno, odkręciłem korek od zbiorniczka z wodą i był tam kamień (nie taki z dworu ), to normalne?

Opublikowano

obroty masz na 1200 bo włącza się ssanie... jak sie silnik rozgrzeje do obroty spadają na 800-900- więc to jest normą!

a jak Ci trzęsie to może poduchy...

Opublikowano

Jak trzęsie to raczej może silnik nierówno pracuje. A tu przyczyn może być wiele: od cewek i nieszczelności w dolocie do wypalonych zaworów i nierównego ciśnienia sprężania

Opublikowano
  • Autor

Silnik pracuje równo, obroty nie falują.

Opublikowano

Check engine nie miga ani nie świeci rozumiem? Sprawdź czy na vagu coś wyskakuje, ale prawdopodobnie nie, do sprawdzenia w takim razie poduchy silnika i skrzyni i będzie wiadomo.

Opublikowano

Mi tu żadnych drgań na kierownice nie przenosi :rolleyes: Może poduchy do wymiany :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Nieeee, silnik chodzi perfekcyjnie, to nie są takie drgania jakbym szarpał kierownicą, tylko lekkie drgania, może po prostu dlatego, że na jałowych jest taka amplituda drgań i przez to jest odczuwalne na kierownicy?

Poduszki silnika sprawdzę na pewno.

Opublikowano

I mała ciekawostka, po odpaleniu czekałem chyba z 20 minut, aż samochód się rozgrzeje, ale wskazówka leżała jak zabita, mówię sobie k*rwa co jest Zgasiłem, zapaliłem i temp. 90C. I jeszcze jedno, odkręciłem korek od zbiorniczka z wodą i był tam kamień (nie taki z dworu ), to normalne?

Może być też padnięty czujnik temp. płynu i to może być też przyczyną drgań silnika :rolleyes: Podepnij Vaga :rolleyes:

Sprawdź jaki masz płyn chłodzący bo mógł ktoś zwykłej wody dolewać i się kamień wytrącił... a mrozy tuż tuż :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

No tak, G12 będę musiał zalać :).

A co ma czujnik temp. do drgań na kierownicy? Btw. jak sprawdzić temp. na klimatroniku?

Opublikowano

No tak, G12 będę musiał zalać :).

A co ma czujnik temp. do drgań na kierownicy? Btw. jak sprawdzić temp. na klimatroniku?

Jak to co??? Wysyłą błędne dane do sterownika (np. że jest zimny motor), sterownik dokłąda paliwa i na jałowym może trząść bo jest troszke zalewany :gwizdanie: a temp. na klimatroniku sprawdzało się w b5 :cool1:

Opublikowano

Frosty, dawno temu kupiles auto ? :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Tydzień temu

Opublikowano

Sprawdz plecionke, ktora siedzi w ukladzie wydechowym. Jesli nie tlumi drgan z silnika to bedziesz odczuwal je siedzac w kabinie. Najbardziej sa odczuwalnie na wolnych obrotach, nie jest to szarpanie ale wyczuwalne drgania - cos jakby mrowki po d...e chodzily :>

Opublikowano

Może kolega jest przewrażliwiony, bo te problemy są takie raczej powiem z "zachowań codziennych" aut :P

Też tak miałem jak zakupiłem auto, wszędzie sie doszukiwałem jakiś usterek... :naughty:

Opublikowano
  • Autor

No może jestem przewrażliwiony w końcu to mój pierwszy samochód :D

Tutaj odpalanie na zimnym (coś długo kręcił :blink:) Jak obroty z 1200 na 900 spadały to aż kamera spadła, rotfl.

Jak widać, zero szarpania, falowania obrotów, tylko te niby drgania :D

1.mp4

Cóż, na razie będę musiał z tym żyć, bo nie mam środków żeby się tym zajmować, do tego dochodzi płukanka i silnika, olej, filtry, rejestracja samochodu, omfg.

Opublikowano

Ile razy mam mówić że ssanie się włącza na początku ??...[br]Dopisany: 09 Listopad 2011, 15:09_________________________________________________I nic tu poza ssaniem nie widać, jak na moje oko to wszystko jest tak jak być powinno :wink4:

Opublikowano
  • Autor

W takim razie jestem przewrażliwiony :D A ssanie to wiem, po prostu na zimnym opalałem ;p

Opublikowano

Na pewno jesteś, też byłem :decayed:

Tylko siedziałem i słuchałem co tam puka, klekocze, itp.

i zaraz na forum :decayed:

Opublikowano

Ja też byłem i jeszcze mi chyba do końca nie przeszło ale walczę z tą okropną chorobą :decayed: Łukaszu, widzę, że oglądałeś pewnie nie raz Szybkich i Wściekłych Tokyo Drift :tongue4: (patrz podpis :D)

Opublikowano

No raczej. Chociaż nie mogę tego oglądać bo mi ciśnienie podnoszą te auta tam :slina:

nie róbmy oftopku ;d