dudi75 Opublikowano 8 Marca 2008 Opublikowano 8 Marca 2008 Czy wymieniajac tarcze na nowe ,obowiazkowo trzeba dokonac pomiarow bicia?
Wąski Opublikowano 8 Marca 2008 Opublikowano 8 Marca 2008 Czy wymieniajac tarcze na nowe ,obowiazkowo trzeba dokonac pomiarow bicia? Nie rozumiem ?jakie pomiary czego?
Pikuś Opublikowano 8 Marca 2008 Opublikowano 8 Marca 2008 waski, pomiary bicia tarczy bo jest norma w ktorej musza sie zmiescic. jesli przekraczaja to oddajesz bo bedziesz mial bicie przy hamowaniu.
Wąski Opublikowano 8 Marca 2008 Opublikowano 8 Marca 2008 waski, pomiary bicia tarczy bo jest norma w ktorej musza sie zmiescic. jesli przekraczaja to oddajesz bo bedziesz mial bicie przy hamowaniu. Ja rozumiem że jak bija to wymieniam na nowe.Toczenie na dłuszą metę nic nie daje...
Pikuś Opublikowano 8 Marca 2008 Opublikowano 8 Marca 2008 Ale nikt tu nie mowi o toczeniu. Nowe tarcze tez moga sie nei miescic w normie.
Pikuś Opublikowano 8 Marca 2008 Opublikowano 8 Marca 2008 przy tarczach ATE jest nawet kartka jakie odchylki moze miec tarcza, nie wiem jak przy innych
Wąski Opublikowano 8 Marca 2008 Opublikowano 8 Marca 2008 Nigdy na to nie zwracałem uwagi przy zakładaniu,ale zawsze może coś się takiego zdarzyć. :th:[br]Dopisany: 08 Marzec 2008, 20:24 _________________________________________________A wracając do pytania -robiłeś pomiar kiedyś nowych tarcz?
Pikuś Opublikowano 8 Marca 2008 Opublikowano 8 Marca 2008 Wiesz ja tez nigdy nie zakladalem, ze nowa moze byc krzywa bo wychodze z zalozenia, ze nowa tarcza nie wyjdzie z fabryki z taka wada
dudi75 Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Opublikowano 8 Marca 2008 No wlasnie tez mi sie wydaje ze nowa powinna byc ok ale na pudelku jest napisane aby bezwzglednie dokonac pomiaru bicia tarczy ale przcierz tarcze EBC to nie jakas lipa i chyba jakies kontrole przeprowadzaja tych tarcz zanim opuszcza zaklad produkcyjny. Ciekawe ilu z was dokonuje takie pomiary zakladajac nowe tarcze???
Wąski Opublikowano 8 Marca 2008 Opublikowano 8 Marca 2008 Ja nie. :th: Myślę że wybrałeś dobre tarcze i nie ma takiej potrzeby sprawdzać ich
Klima Opublikowano 16 Marca 2008 Opublikowano 16 Marca 2008 chyba jakies kontrole przeprowadzaja tych tarcz zanim opuszcza zaklad produkcyjny. niekoniecznie, mogą sprawdzać wyrywkowo a jesli ktoś ma dostęp do tokarki, sprawdzenie bicia to minuta roboty...
rotter Opublikowano 16 Marca 2008 Opublikowano 16 Marca 2008 a sprawdzić warto bo mogło nawet przy montażu coś podejść pod tarczę jak nie było dokładnie wyczyszczone i może być bicie z tym że jak jest niewielkie to nie ma się czym przejmować bo przecież się wytrze i sama wyrówna
michau Opublikowano 17 Marca 2008 Opublikowano 17 Marca 2008 Jutro dostanę swoje tarcze ATE to zobaczę co napisali na pudełku. A może ktoś napisać jak to miałoby wyglądać to sprawdzenie?
Klima Opublikowano 17 Marca 2008 Opublikowano 17 Marca 2008 Na tokarce trzeba zamocować tarcze w uchwycie najlepiej by było pewnie docisnąć konikiem i sprawdzić bicie czujnikiem zegarowym [br]Dopisany: 17 Marzec 2008, 16:00 _________________________________________________W sumie to można by było na czymkolwiek sprawdzić, aby tarcza była dobrze zamocowana. Może nawet do piasty ją przykręcić i tak samo czujnikiem zegarowym pokrecając tarczę ręką.
michau Opublikowano 17 Marca 2008 Opublikowano 17 Marca 2008 Na tokarce trzeba zamocować tarcze w uchwycie najlepiej by było pewnie docisnąć konikiem i sprawdzić bicie czujnikiem zegarowym [br]Dopisany: 17 Marzec 2008, 16:00 _________________________________________________W sumie to można by było na czymkolwiek sprawdzić, aby tarcza była dobrze zamocowana. Może nawet do piasty ją przykręcić i tak samo czujnikiem zegarowym pokrecając tarczę ręką. liczę na to że nie trzeba będzie takiego pomiaru robić. Jak w jeździe coś będę czuł to wtedy sprawdzę i będę szukał. Nie mam dostepu do czegoś takiego jak czujnik zegarowy.
Klima Opublikowano 17 Marca 2008 Opublikowano 17 Marca 2008 czujnik zegarowy to tylko początek, jeszcze trzeba go jakoś przymocowac, zrobić mu jakąś podstawe żeby sie nie ruszał i pokazał odchyłke
Wąski Opublikowano 17 Marca 2008 Opublikowano 17 Marca 2008 Nie wpadajcie w skrajności.Tarcze markowe na pewno są sprawdzane u fabyce. Moim zdaniem szkoda zachodu i czasu.
Rekomendowane odpowiedzi