whayat Opublikowano 28 Czerwca 2013 Opublikowano 28 Czerwca 2013 hmm, przy roznicy 2 kategorii wagowych to juz daje okolo 40 kg. Biorac pod uwage to ze jedziesz w 5 osob i z zaladowanym kufrem to te 40 kg bedzie juz mialo znaczenie Poza tym mniejsza kategoria wagowa sprezyn spowoduje szybsze wykanczanie amortyzatora bo bedzie on bardziej obciazony... Wydaje mi sie ze jesli katalogowo jest podana taka kategoria wagowa a nie inna, to po cos to jest Ale moze ja sie nie znam
pioteros Opublikowano 28 Czerwca 2013 Opublikowano 28 Czerwca 2013 ludzie zakładają na 1BA springi -30-40 jeżdzą, i nic się nie sypie więc to nie jest tak... poza tym jak sie ma na maksa obciazone auto to wiadomo ze nie pruje sie wtedy 180km/h tylko jedzie sie normalnie, pamietajmy ze jest to zakres wagowy dla maksymalnie obciazonych aut ktore tak naprawde rzadko albo w ogole nie są kiedykolwiek tak obciążane sporo 1.8T ktore sa w klasie lzejszych kategorii (mają cienkie sprezyny praktycznie takie same jak w 1.6) jest podkreconych do 200-250KM, czyli mają więcej mocy jak wszystkie inne V6 procz S4 i nie są bardzo oszczędzane, a mimo to jeszcze nie bylo przypadku zeby komus wywaliło amora albo pękła sprężyna wpół chyba że była wcześniej mocno skorodowana
whayat Opublikowano 28 Czerwca 2013 Opublikowano 28 Czerwca 2013 to ze ludzie tak robia to akurat wiem ja tylko napisalem ze ktos jednak robil obliczenia, testy i na podstawie tego okreslil kategorie wagowe. Wiadomo ze sa wziete pod uwage duze wspolczynniki bezpieczenstwa i mozna zrobic z 1BA -40. Osobiscie na cos takiego bym sie nie zdecydowal. Poza tym i tak kazdy zrobi co uwaza:decayed: EOT ?
YAQB21 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Ale ten ostatni przykład to chyba nie jest jakiś szczególnie adekwatny, bo sprężyny są liczone do masy a nie mocy Chyba, że podkręcenie 1.8T do 250KM powoduje, że trzeba dolożyć gratów, które ważą 50 kg
pioteros Opublikowano 28 Czerwca 2013 Opublikowano 28 Czerwca 2013 tak ale zobacz jakie sily dzialaja na przyklad podczas przyspieszania auta ktore ma 110KM a 250KM, jak bardzo usiada na tył, przeciążenia są porównywalne z maksymalnym obciążeniem tylnej osi, i na pewno w aucie o większej mocy zawiecha dużo częściej pracuje pod dużym obciążeniem
YAQB21 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Fakt, aczkolwiek bardziej myślałem o zwykłej jeździe (czy to 60-80 po mieście czy 120-150 w trasie).
pioteros Opublikowano 28 Czerwca 2013 Opublikowano 28 Czerwca 2013 To tym bardziej ma sie czego obawiać, każde springi nie przezarte przez rdze będą dobre, oby równe
coolek85 Opublikowano 12 Lipca 2013 Opublikowano 12 Lipca 2013 witam zmieniłem sprężyny z mojej a4 b5 (przód napęd 99r 1.8T) na H&R -30mm i chciałbym się dowiedzieć co miałem i czy jest to coś warte?? moje stare sprężyny: tył biała kropka i zielona przód zielony prostokąt i fioletowy z mojej dedukcji wyszło, że to 1be ale chcę jakiegoś potwierdzenia i może ktoś mi podpowie ile można za to "zaśpiewać"
whayat Opublikowano 12 Lipca 2013 Opublikowano 12 Lipca 2013 zobacz dla pewnosci na wlepie w bagazniku jaka zawiecha i jakie kaegorie wagowe przod/tyl masz, ale wg oznaczen na sprezynach ktore podales to jest to 1be: tył biała kropka i zielona - kategoria wagowa 0YD przod zielona i fioletowa - kategoria wagowa 0JE
Pawcio86 Opublikowano 18 Marca 2016 Opublikowano 18 Marca 2016 Panowie żeby nie zakładać nowego wątku mam zawieszenie 1BA avant... jakie powinno być oznaczenie sprężyn z tyłu?? czy jest możliwość założenia z wyższej klasy wagowej....często przyczepkę ciągam
rafal1435 Opublikowano 27 Maja 2016 Opublikowano 27 Maja 2016 A6 C5 2.5TDI Multitronic FWD, jakie powinno byc oznaczenie? żółta i 2x brązowa?
tomciozcch Opublikowano 29 Maja 2016 Opublikowano 29 Maja 2016 Witam ktoś mi pomorze w doborze amortyzatorów z tyłu i sprężyn do mojego a4 b5 poliftowego? nalepka:
Gość Opublikowano 29 Maja 2018 Opublikowano 29 Maja 2018 (edytowane) Niestety nie otrzymałem pomocy na tym forum. PROSZĘ ADMINISTRATORA O USUNIĘCIE KONTA I WSZYSTKICH DANYCH PODANYCH PRZY REJESTRACJI Edytowane 2 Czerwca 2018 przez Gość
Rekomendowane odpowiedzi