Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Audi a4 b5 sedan a wygoda ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Ok tak więcej będzie to Audi a4 b5 i chce żeby to był model po II lifcie czyli minimum 99r a co do silnika to chyba 1.6 benzynka ?? :mysli:

Opublikowano

Bierz 1.8T i to najlepiej w q

Opublikowano
  • Autor

a jak może jeszcze silnik 1.8i bez turba 125km ??

Opublikowano

no tak więc mi bardziej odpowiada A4 B5 sedan , tylko liczę że z przodu będzie wygodnie i będe się miecił :chytry:

Kolego,najlepiej podjedz do komisu(chyba że masz kogoś znajomego) gdzie jest A4B5 i przymierz się do niej :wink4: .Sam zobaczysz czy nie będzie Ci ciasno.A co do wyboru silnika to poszukaj na forum-są o tym temaciki.

PS: 1.8T Q :good:

Opublikowano

Dokładnie tak jak kolega niżej pisał. podjedź do jakiegoś komisu i przymierz się do A4 wtedy zobaczysz czy nie jest ci za ciasno. A co do wyboru silnika to zależy czy będziesz tylko jeździł po mieście, ale mimo wszystko ja bym brał 1.8T. Jeżeli dotychczas jeździsz polonezem to poszukaj 1.8T 180km- wcale nie pali dużo a ja po przesiadce z 90 konnej Audi 80 do A4 1.8T czułem jakbym jechał conajmniej 220 konnym autem :) Mi 1.8T 180km pali w mieście ok.11litrów PB98 a w trasie przy spokojnej jeździe do 120km/h ok. 9litrów. Silnik 1.6 jest moim zdaniem do A4 zbyt słaby. Krótko mówiąc szukaj 1.8T quattro i będziesz zadowolony. Chociaż za kwotę 15 tyś nie wiem czy uda znaleźć się zadbane 1.8T a handlarzy omijaj z daleka bo A4 od handlarzy jest mnóstwo- niestety 90% to złomy :wink4:

Ps. Poszukaj może jakiegoś auta z forum jest większa szansa że będzie zadbane i niebite :)

Opublikowano

Osobiście kupiłbym diesla. BDB silniki, mało palą, twarde. Wymieniasz tylko olej, filtry i paski i nic więcej o silnik nie musisz się martwić :tongue4:

Opublikowano

Osobiście kupiłbym diesla. BDB silniki, mało palą, twarde. Wymieniasz tylko olej, filtry i paski i nic więcej o silnik nie musisz się martwić :tongue4:

:polew:
Opublikowano

Za 15 tysięcy to ciężko chyba będzie z a6 :gwizdanie:

Spokojnie kupi tylko starszy rocznik.

Opublikowano
  • Autor

no diesel to ie wiem czy byłby to dobry wybór , gdyż nie będe robił samochodem jakiś długich tras maxymalnie 100km jedego dnia raz na jakiś czas..

Opublikowano

no diesel to ie wiem czy byłby to dobry wybór , gdyż nie będe robił samochodem jakiś długich tras maxymalnie 100km jedego dnia raz na jakiś czas..

Więc bierz 1.8T albo coś z stajni V6 bo silniki 2.4 jak i 2.8 dobrze tolerują gaz. A kultura pracy V6 jest nieporównywalna, cisza w środku itp. :) Zakładasz dobrą instalację gazową do 2.8 i koszty utrzymania nie będą ogromne a 2.8 ma 193km więc jest czym pocisnąć :wink4:

Opublikowano
  • Autor

a można wiedzieć jak spalanie w silnikach 2.4/2.8 bez instalacji gazowej ?

i czy koszty części są dużo droższe niż w przypadku silników 1.8i lub 1.8T

Opublikowano

2.4 w quattro spalanie benzynki 8-9 litrow trasa 10-13 miasto jesli chodzi o benyne. Gaz w trasie to 9 litrow a miasto to okolo 13

Opublikowano
  • Autor

hmm opcja 2.4 V6 wygląda całkiem ciekawie , gdyż napewno nie ma tzw turbodziury która pewnie występuje w modelu 1.8T (chyba że się myle to poprawcie mnie)

tylko jeszcze czy części dużo droższe są do silnika 2.4 ?

Opublikowano

spalanie zalezy od stylu jazdy ale w dranicach 10-14l/100km przy 2.4 i 2.8 a 1.8T pewnie cos ok 8-10l/100km .

Ja w moim 1.6 spalanie mam w granicach 6-8l/100km ale kiedy termostat był do wywalenie to potrafił 10l wciagnac :wallbash:

Opublikowano

hmm opcja 2.4 V6 wygląda całkiem ciekawie , gdyż napewno nie ma tzw turbodziury która pewnie występuje w modelu 1.8T (chyba że się myle to poprawcie mnie)

tylko jeszcze czy części dużo droższe są do silnika 2.4 ?

Jak zastanawiasz się jednak nad V6 to ja bym na twoim miejscu wźiął 2.8 bo to praktycznie ten sam co silnik co 2.4. 2.8 nie pali dużo więcej niż 2.4 w zasadzie prawie tyle samo-tak mi się wydaje z opinii osób na forum.No i moc jest większa. Co do kosztów części to są trochę droższe ale czy dużo wyższe to dokładnie nie wiem, podpytaj osób z forum które mają 2.4 albo 2.8 :) Turbodziura w 1.8T? Hmm, może się nie znam ale ja tak owej u siebie nie odczuwam. Jeżeli ważne są dla ciebie koszty i spalanie to 1.8T byłby dla ciebie odpowiednim wyborem. Mi udało się wyrwać 1.8T w mocniejszej wersji czyli nie 150 a 180km i od 2.8 po tyłku niedostałem. Oczywiście 1.8T też można zagazować :) Ja swojego 1.8T nie będę traktował lpg bo mimo że auto ma 180km to w mieście mieści się w 10,5 litra przy włączonej klimie. w trasie udało mi się zejśc do 8 litrów ale to przy oszczędnej jeździe.

Opublikowano

Spalanie w 2.8 jest nawet do 2 litrow wieksze.

Opublikowano

Spalanie w 2.8 jest nawet do 2 litrow wieksze.

Aha, no to zwracam honor, niekiedy czytałem że nie jest ono dużo większe więc wnioskowałem że ok. 0,5-1,0 litra więcej

A tak z ciekawości podpytam założyciela tego wątku. Będziesz szukał poliftowej A4 czy przedliftową?Bo za 15 tyś zł to nie wiem czy znajdziesz A4 w dobrym stanie chociaż teraz jest taki rynek że powinieneś coś znaleźć :wink4:

Opublikowano
  • Autor

No raczej zależało by mi żeby to był właśnie model po II lifcie czyli minimum -99r

Kupował będe tak jak pisałem już na wstępie że na wiosnę.

To do 15tyś prędzej uda mi się znaleźć zadbane 1.8T czy 2.4 V6 czy może 2.8 V6 (chociaż w to akurat wątpie i raczej spalanie już za duże jak dla mnie)

Opublikowano

No raczej zależało by mi żeby to był właśnie model po II lifcie czyli minimum -99r

Kupował będe tak jak pisałem już na wstępie że na wiosnę.

To do 15tyś prędzej uda mi się znaleźć zadbane 1.8T czy 2.4 V6 czy może 2.8 V6 (chociaż w to akurat wątpie i raczej spalanie już za duże jak dla mnie)

W sumie jeżeli masz taką możliwość to może warto wybrać się na zachód po auto bo 80% A4 na allegro i na giełdach to auta od handlarzy a jak wiadomo handlarze dobrych opinii nie mają. Chociaż ja w sumie autko kupiłem w polsce z właśnie tego forum i dotychczas jestem b.zadowolony. Więc przeglądaj ogłoszenia na forum bo jest większa pewność że auto jest zadane, niebite itp. :wink4:

Skoro spalanie jest dla ciebie ważne i koszty utrzymania też to szukałbym 1.8T w quattro. Ja też miałem dylemat jaki silnik wybrać- wybrałem 1.8T i nie żałuje ani sekundy :wink4:

Ale najpierw przymierz się do jakiejkolwiek A4 i zobacz czy nie będzie dla ciebie to zbyt małe autko bo przy twoim wzroście miejsca z tyłu będzie b.mało w zasadzie usiądą tam jakieś dzieci.

Opublikowano

Ostatnio kolega 195 cm przymierzał sie do mojego sedana po lifcíe. I problemem nie bylo to ze mało miejsca nad głową po pare cm jeszcze mial ale pod kierownicą ciasno jeśli chodzi o kolana.