Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVJ] Termostat czy cos innego ? 2 post od dołu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Kupiłem niedawno a4 2002r 1.8t 150ps z uszkodzonym termostatem (po paru chwilach puszcza duży obieg) także wydaje sie być uszkodzony.

W kilku hurtowniach powiedziano mi, że do b6 1.8t jest termostat zintegrowany z obudową i czujnikami i kosztuje coś ponad 400zl.

Pytanie do was czy faktycznie tak jest, czy są tańsze wkłady lub coś w tym stylu czy też tyle kosztuje i ch*** :decayed: ?

Opublikowano

Tyle to kosztuje :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

czyli nie ma co liczyć, że wymontuje stary i bedzie co innego, 407zl to normalna cena za niego tak :> ?

Opublikowano

Kupiłem tu od kolegi z forum za 220zł tego samego producenta co ori

Opublikowano
  • Autor

zdradzisz mi nick tego kolegi :tongue4: ?

Opublikowano

Pisz do TOM77

Opublikowano

zdradzisz mi nick tego kolegi :tongue4: ?

Tutaj masz link do tematu gdzie znalazłem kontakt:

[b6 BFB] Termostat

Użytkownik maciejek :wink4: pisałem wcześniej z telefonu dlatego nie podałem odrazu namiarów :wink4:

Opublikowano
  • Autor

a powiedzcie mi jeszcze czy coś innego może być odpowiedzialne (np jakies inne czujniki) za to, że po paru chwilach termostat puszcza duzy obieg?

pytam bo nie mam za-bardzo jak podpiąć jej pod vaga przed naprawa :confused4:

Objawy standardowo silnik nie trzyma temp. a w zasadzie to jest powyzej 50 stopni 1-2mm podczas jazdy, jak stoje to idzie w gore do 70/75

ps. ogrzewanie w samochodzie działa ok

Opublikowano
  • Autor

ponawiam pytanie 2 posty wyzej :gwizdanie:

Opublikowano

Jakby nie było tu jest rozkręcany ( ale to chyba nie ORI ) :gwizdanie:

2h73zbc.jpg

Opublikowano

No właśnie to jak to w końcu jest, da się czy nie? :D Bo jeżeli da się to rozkręcić to wkład powinien dać się wymienić bez problemu chyba że jest jakoś wtopiony w co i tak wątpię, bo sam termostat z żadną elektroniką na pewno nie jest połączony.

Opublikowano
  • Autor

A powiedzcie mi wymieniał ktoś sam ten termostat? ciezki zabieg? z tego co sie orientowalem to jest nad skrzynia przy sciance i raczej ciężki dostęp od góry

Opublikowano

Termostat da się rozebrać, ori jest skręcany śrubami tak samo jak na zdjęciu wyżej.

U mnie samochód zaczął dłużej się nagrzewać więc wiadomo termostat do wymiany.

Stary rozebrałem z ciekawości ( był ori ) i okazało się, że szlak trafił oring na trzpieniu we wkładzie, uszczelniał go jak był zamknięty. Sam termostat jest dobry padł tylko oring za kilkadziesiąt groszy :wallbash: i przez to część płynu szła od razu w duży obieg.

Zastanawiam się jak częsta może być to usterka, ale raczej nikomu nie chce się zaglądać do środka zepsutego termostatu. :>

Do wymiany termostatu trzeba wyjąć alternator.

Opublikowano

I ten wątek może niejednemu posiadaczowi :a4fan: z silnikiem 1.8 T pozostawić w kieszeni kilkaset zł :naughty:

Tylko jeszcze dostać nr. tego ( właściwego ) termostatu "w środku" :przebiegly:

Opublikowano

A powiedzcie mi wymieniał ktoś sam ten termostat? ciezki zabieg? z tego co sie orientowalem to jest nad skrzynia przy sciance i raczej ciężki dostęp od góry

proszę

http://www.audizine.com/forum/showthread.php/189157-DIY-B6-A4-1.8T-Thermostat-Replacement

Opublikowano

Panowie u dzika termostat wahler kosztuje 31zl (wklad). Natomiast u uzytkownika maciejek caly termostat z obudową 220zl.

Wymieniałem z kolegą ten termostat pod blokiem. Było za***iście ciezko ale udało się bez wyciągania niczego (szczuple rece):

1. Spuscic plyn dołem

2. Odkrecic pojemnik z cieczą chłodząca

3. Zdjęcie przewodów gumowych od dołu i poprzez kolektor

4. Odkręcenie srub dlugimi przejściówkami giętymi, Yato trzykrotnie przedłużone z grzechotką.

5. Wyjęcie, założenie.

Druga sprawa, ogladalem ten termostat faktycznie był rozkrecany, tylko nie jestem pewien środka czy wkład nie był połączony jakoś kabelkami z czujnikiem? nie pamiętam dokładnie jak to wyglądało a kolega wyrzucil. Najcześciej w tych modelach psuje się gniazdo czujnika w obudowie i piny, dlatego jest błąd na kompie, druga sprawa to zwyczajne uszkodzenie wkladu czyli przepuszczanie na caly obieg.

Osobiście sprawdziłbym rozwiązanie od dzika 31zl.

Opublikowano

Wstawiam zdjęcia rozebranego termostatu i zaznaczyłem strzałką gdzie brakuje oringu przez co termostat nie trzymał.

Po rozebraniu go okazuje się, że element, który odpowiada z otwieranie się termostatu jest mocowany do obudowy, nie wiem czy da się to rozebrać bez uszkodzeń :mysli: druga sprawa, czy coś takiego jest gdzieś do kupienia :mysli:

26112011197.jpg

26112011198.jpg

Opublikowano
  • Autor

no ja dzis jestem po wymianie, w srodku nie ma zadnych kabelkow, jest na obudowie czujnik jakiś tylko.

Powiedzcie mi ile płaciliście za wymianę w warsztacie/serwisie ?

Po wymianie wskazówka jest 1mm ponad 90 stopni, to normalne ?

Opublikowano

no ja dzis jestem po wymianie, w srodku nie ma zadnych kabelkow, jest na obudowie czujnik jakiś tylko.

Powiedzcie mi ile płaciliście za wymianę w warsztacie/serwisie ?

Po wymianie wskazówka jest 1mm ponad 90 stopni, to normalne ?

Ale wymieniles caly termostat z aso, czy jednak ten wkład?