Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADP] Olej przekładniowy w płynie chłodzącym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów. Stało się wielkie cudo, otóż wczoraj zabrałem się z kolegą za wymianę termostatu w moim aucie. Zaczęło się to od tego że od jakichs 2 tygodni auto nie łapało mi temperatury, czasem strzałka na blacie wchodziła na 80 stopni potem spadała i tak w kółko, kanał 49 na klimie pokazywał wahania od 40 do 60 stopni.Zakupiłem ORI termostat w ASO. Po spuszczeniu płynu ukazały się w nim plamy oleju, pierwsza diagnoza -niby uszczelka pod głowicą... Ale po założenu nowego termostatu i zalaniu układu nowym płynem i odpaleniu autka zauważyłem że kierownicą nie da się ruszyć, zgasiłem auto i do zbiorniczka od wspomagania. Odkręcam a tam susza. Pytanie do was: co jest grane ? Co ma jedno z drugim ? Gdzie mogło wywalić płyn ? Auto robiłem w garażu na kanale i nie było żadnych wycieków. Jest jakiś miejsce wspólne dla płynu chłodzącego i od wspomagania gdzie mogło wywalić jakąś uszczelkę albo coś ? Proszę o pomoc bo autko w chwili obecnej unieruchomione :(

Opublikowano

nie ma żadnego związku

nalej płynu do wspomagania, odpal i szukaj wycieków

Opublikowano

Dokładnie jak kolega wyżej napisał , nie ma takiej opcji żeby płyn ze wspomagania dostał sie do układu chłodzenia , zalej płyn i szukaj wycieków , najlepiej wjedz na kanał i obejrzyj dobrze maglownice czy nie ma wycieku .

Opublikowano

Witam forumowiczów. Stało się wielkie cudo, otóż wczoraj zabrałem się z kolegą za wymianę termostatu w moim aucie. Zaczęło się to od tego że od jakichs 2 tygodni auto nie łapało mi temperatury, czasem strzałka na blacie wchodziła na 80 stopni potem spadała i tak w kółko, kanał 49 na klimie pokazywał wahania od 40 do 60 stopni.Zakupiłem ORI termostat w ASO. Po spuszczeniu płynu ukazały się w nim plamy oleju, pierwsza diagnoza -niby uszczelka pod głowicą... Ale po założenu nowego termostatu i zalaniu układu nowym płynem i odpaleniu autka zauważyłem że kierownicą nie da się ruszyć, zgasiłem auto i do zbiorniczka od wspomagania. Odkręcam a tam susza. Pytanie do was: co jest grane ? Co ma jedno z drugim ? Gdzie mogło wywalić płyn ? Auto robiłem w garażu na kanale i nie było żadnych wycieków. Jest jakiś miejsce wspólne dla płynu chłodzącego i od wspomagania gdzie mogło wywalić jakąś uszczelkę albo coś ? Proszę o pomoc bo autko w chwili obecnej unieruchomione :(

jedno z drugim nie ma nic wspólnego, zbieg okoliczności :)
Opublikowano

Zajżyj za koła na te harmonijki. Jak będzie w nich olej to magiel do wymiany :gwizdanie:

Opublikowano

ewentualnie wizyta w warsztacie tam Ci powiedzą :cool1:

Opublikowano

Kurcze też mi się tak wydaje że jedno z drugim nie ma nic wspólnego. W poniedziałek prowadze auto do mechanika, bo samemu za bardzo nic nie wskuram. W takim wypadku olej w płynie chłodzącym pochodzi z silnika, kurcze to musi być coś związane z tą wariującą temperaturą i pewnie uszczelka poszła w pył.... Co do magla to nic nie widziałem od dołu z kanału, po całej akcji auto było już poza garażem na kostce brukowej i było pod nim sucho. Sam już nie wiem... było zresztą ciemno już ale plam nie było żadnych. W poniedziałek mechanik wita mnie i zobaczymy...

Opublikowano

Może pomyliłeś zbiorniki ? :wink4:?

Opublikowano

Nic nie pomyliłem, auto było u dwóch magików, w poniedziałek u gościa który dolał tylko płynu do wpomagania i stwierdził że nie ma wycieków, oraz dziś na innym warsztacie. I tutaj trochę sprawa się ruszyła do przodu, otóż na podnośniku mechanik bez problemów znalazł wyciek płynu od wpsomagania - sączyło się tuż przy zderzaku z dwóch przewodów idących do zbiorniczka, mocniejszę zaciśnięcie opasek pomogło i jest sucho. Także jedna sprawa załatwiona. Co do drugiej czyli temperatury... termostat otwiera obieg po nagrzewaniu się płynu, z nawiewów leci ciepłe powietrze i wszystko chodzi dobrze, z jednym ale... na blacie strzałka leży i się nie rusza. Czujniki sprawdzone i są sprawne, z tego co powiedział gość jest niby przerwa w obwodzie, możliwe takie coś ? VAG pokaże coś w tej sprawie ? Z tą sprawnością czujników to mu za bardzo nie ufam... korci mnie ten 4-ro pinowy wymienić i zobaczyć co wtedy będzie...

Opublikowano

Najlepiej podmienić od jakiegoś kolegi , to się faktycznie czasem psuje w niemieckich auta w moim VW np pokazuje cały czas 20 C

Opublikowano

VAG i porównanie temp. na ECU i na blat

Opublikowano

Nie mam VAGa ale na jutro przyjedzie nowy czujnik o numerach 058 919 501 A, koszt niewielki bo 23 zł, podmienie i zobaczymy co pokaże.[br]Dopisany: 07 Grudzień 2011, 09:17_________________________________________________Wymieniłem dziś czujnik temperatury, ten 4-ro pinowy co daje sygnał na blat i dalej lipa. Temperatura dyga troche, czasem dojdzie do do 70 i potem spada, już nie wiem co jest grane... :wallbash:

Opublikowano

Podepnij vaga i zobacz czy też będzie pokazywać taką temp .

Opublikowano

Po zvagowaniu temperatura na silniku jest prawidłowa, postój trwał może z 5 minut i po podłączeniu na silniku było 84 stopnie, natomiast na blacie vag pokazywał 30, po odpięciu kostki od czujnika 4-ro pinowego i ponownym zvagowaniu temperatura dalej 30 stopni, mechanior posprawdzał przewody - niby wporządku, diagnoza taka że coś z licznikiem. Możliwe to ? Bo narazie auto stoi u gościa i niby się tym zajmuje...

Opublikowano

Nie mogę się powstrzymać... wątek o wszystkim i o niczym :gwizdanie: nie wspomnę o samym temacie wątku :thumbdown:

Co do tych temperatur to niech mechanik wejdzie vagiem w zegary i zprawdzi czy nie ma błędów :gwizdanie: