Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AEB] centralny zamek nie działa + alarm :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukałem na forum przeglądałem czytałem różne tematy i nic nie znalazłem :(

Mianowice chodzi o to że dziś rano jadąc do pracy normalnie jeszcze otwierałem auto przez pilota i było ok. problem pojawił się gdy chciałem zamknąc auto, alarm wydał dźwięk po czym central zadziałał na drzwiach tylko od kierowcy, gdy probowałem powtórzyc czynnosc bylo doslownie "ani ME ani BE" czyli kompletnie nic wiec musialem zamkac drzwi od srodka recznie. Z poczatku myslalem ze bateria w pilocie ale gdy wrocilem do domu wzialem inny pilot na 100% sprawny i tez nie dzialalo, wiec zaczalem szukac po bezpiecznikach i byl przepalony od Alarmu wymienilem go i Alarm zadzialal ale centralny juz nie dodam ze mam silowniki w drzwiach i nie jest to na zada pompke :). Jezeli ktos mial taki problem to prosze o porade pomoc. Jesli nie no to coz trzeba bedzie jechac z tym do kogos kto sie w te klocki bawi.

z gory dzieki.

Opublikowano

dodam ze mam silowniki w drzwiach i nie jest to na zada pompke :)

Znaczy ze sam zakładałes ten centralny skoro twierdzisz ze nie masz pompki? Dziwi mnie to bo myslałem ze centralny w B5 był w standardzie. :mysli: Jesli był dokładany szukaj przy siłowniku sterujacym lub gdzies na wyjsciu z alarmu.

Opublikowano

a moze te silowniki w drzwiach sa od podnoszenia i opuszczania szyb,pompka w b5 jest w przestrzeni pomiedzy bagaznikiem,a wlewem paliwa :)[br]Dopisany: 16 Marzec 2008, 16:45 _________________________________________________

ani ME ani BE" czyli kompletnie nic wiec musialem zamkac drzwi od srodka recznie.

a kluczem zamknac tez nie mogles?w tym roczniku powinno byc manualne sterowanie c.zamkiem przez drzwi albo gagaznik[br]Dopisany: 16 Marzec 2008, 16:48 _________________________________________________bagaznik mialo byc :polew:

Opublikowano

a moze te silowniki w drzwiach sa od podnoszenia i opuszczania szyb,pompka w b5 jest w przestrzeni pomiedzy bagaznikiem,a wlewem paliwa :)[br]Dopisany: 16 Marzec 2008, 16:45 _________________________________________________

ani ME ani BE" czyli kompletnie nic wiec musialem zamkac drzwi od srodka recznie.

a kluczem zamknac tez nie mogles?w tym roczniku powinno byc manualne sterowanie c.zamkiem przez drzwi albo gagaznik[br]Dopisany: 16 Marzec 2008, 16:48 _________________________________________________bagaznik mialo byc :polew:

Właśnie to wskazuje na pompke,jak ona padnie trzeba wszystkie drzwi z osobna zamykac.

Opublikowano

tez mi sie tak wydaje,ze to pompka,ale bedzie wiadomo cos wiecej, jak sumek napisze co to za alarm i moze wtedy bedzie wiadomo,czy to wina elektryki,czy mechaniki ,

P.S. na forum jest wiele osob,ktore znaja sie na tym temacie wystarczy poczytac i bedziesz wiedziec, jest wiele postow na temat centralnego

Opublikowano

wiec tak, kupilem takie auto nic w nim nie zakladalem sam, kiedy jedynie mi sie jedne drzwi nie zamykaly i rozrecilem i wiem ze sa silowniki i nie dziala to poprzez pompke o ktorej tyle pisano w roznych postach nawet z ciekawosci patrzylem czy jest cos po prawej stronie w bagazniku pod tapicera ale nic nie ma. co do centrala i alarmu Wiem gdzie sa tzw moduly bo tez szukalem i znalazlem sa po stronie kierowcy przy bezpiecznikach dwa takie czarne pudeleczka jeden od alarmu a drugi chyba od centralnego bo ma takie kable jakie mialy silowniki (chodzi o kolory). co do tego czy powinna byc pompka moze i powinna :) jak w tych modelach tak bylo tylko ze tam nie ma pompki na bank bo sprawdzalem takie perdolka sa pozakladane http://www.allegro.pl/item324763854_silownik_centralnego_zamka_7kg_master_slave_.html#photo

no właśnie nawet jak kluczykiem zamykalem to tylko jedne drzwi a nie całośc dlatego tez mnie to zdziwilo.

Opublikowano

Wiem gdzie sa tzw moduly bo tez szukalem i znalazlem sa po stronie kierowcy przy bezpiecznikach dwa takie czarne pudeleczka jeden od alarmu a drugi chyba od centralnego

w b5 modol komfortu odpowiedzialny za alarm i centralny,wystepuje razem z pompka,jesli masz takie modoly,a nie masz pompki,to wzkazywaloby na cos ''dokladanego''

wiec tak, kupilem takie auto nic w nim nie zakladalem sam, kiedy jedynie mi sie jedne drzwi nie zamykaly i rozrecilem i wiem ze sa silowniki i nie dziala to poprzez pompke o ktorej tyle pisano w roznych postach nawet z ciekawosci patrzylem czy jest cos po prawej stronie w bagazniku pod tapicera ale nic nie ma. co do centrala i alarmu Wiem gdzie sa tzw moduly bo tez szukalem i znalazlem sa po stronie kierowcy przy bezpiecznikach dwa takie czarne pudeleczka jeden od alarmu a drugi chyba od centralnego bo ma takie kable jakie mialy silowniki (chodzi o kolory). co do tego czy powinna byc pompka moze i powinna :) jak w tych modelach tak bylo tylko ze tam nie ma pompki na bank bo sprawdzalem takie perdolka sa pozakladane http://www.allegro.pl/item324763854_silownik_centralnego_zamka_7kg_master_slave_.html#photo

no właśnie nawet jak kluczykiem zamykalem to tylko jedne drzwi a nie całośc dlatego tez mnie to zdziwilo.

to nie jest ori alarm,tylko cos dokladanego,ale wydaje mi sie ,ze raczej nie przylozyl sie ten ktos do roboty

sugestia moja,to sprawdz czy wszystkie zamki maja polaczenie z zamkiem kierowcy,moze tam jest przyczyna,

sprawdz kostki ,moze cos nie styka i dlatego po uzbrojeniu alarmu central dziala tylko na drzwiach kierowcy,jesli od centralki odchodza osobno do kazdych drzwi,to moze w centralce cos ,popatrz po kablach przy centralnym w kazdych drzwiach,moze tam cos nie styka,chociaz watpie,zeby nagle wszedzie sie popsulo,oprocz drzwi kierowcy,ale moze znajdziesz jeszcze cos interesujacego :naughty:

Opublikowano

Poszukaj bezpiecznika od tego dokładanego centrala.

On ma swój bezpiecznik na przewodzie zasilajacym.

Jeżeli przepalony był bezpiecznik od alarmu to zapewne i ten od centralnego upaliło,może sa podpięte pod jedno zasilanie

Opublikowano

Poszukaj bezpiecznika od tego dokładanego centrala.

On ma swój bezpiecznik na przewodzie zasilajacym.

Jeżeli przepalony był bezpiecznik od alarmu to zapewne i ten od centralnego upaliło,może sa podpięte pod jedno zasilanie

wiec tak jak wypinam ten modol od centrala z kostki i wpinam ponownie to slychac jakies stukanie przekaznikow czyli tak jak by bylo napiecie, tylko ze jak powachalem go to tak jak by cos czuc bylo ze cos sie gdzies przysmrodzilo postanowilem go rozebrac i na plytce nic nie widac aby gdzies byla jakas zwara lub slady przysmrodzenia wiec juz nie wiem normalnie jakies czary :P

Alarm normalnie po wymianie bezpiecznika reaguje ok czyli sie uzbraja i rozbraja ale central ni chole... ry :( nawet wypinalem aku i nic, jutro jeszcze na spokojnie musze wszystkie kable jeszcze raz przejrzec bo mi to nie daje spokoju. Moze poprostu modol od centralnego padl ? [br]Dopisany: 16 Marzec 2008, 22:02 _________________________________________________

to nie jest ori alarm,tylko cos dokladanego,ale wydaje mi sie ,ze raczej nie przylozyl sie ten ktos do roboty

sugestia moja,to sprawdz czy wszystkie zamki maja polaczenie z zamkiem kierowcy,moze tam jest przyczyna,

sprawdz kostki ,moze cos nie styka i dlatego po uzbrojeniu alarmu central dziala tylko na drzwiach kierowcy,jesli od centralki odchodza osobno do kazdych drzwi,to moze w centralce cos ,popatrz po kablach przy centralnym w kazdych drzwiach,moze tam cos nie styka,chociaz watpie,zeby nagle wszedzie sie popsulo,oprocz drzwi kierowcy,ale moze znajdziesz jeszcze cos interesujacego :naughty:

sluchaj ale mi wcale nie dziala zamykanie z pilota jedynie jak kluczykem sobie zamkne jedne drzwi od kierowcy to sie zamykaja reszta nie drgnie

Opublikowano

sluchaj ale mi wcale nie dziala zamykanie z pilota jedynie jak kluczykem sobie zamkne jedne drzwi od kierowcy to sie zamykaja reszta nie drgnie

ok sumek,wszystko sie zgadza,pierwszym razem probowales zamknac pilotem i zamknely sie tylko drzwi kierowcy,powtorzyles i wtedy padlo wszystko(tak napisales wyzej)jesli dzialaly tylko drzwi kierowcy,moze to jest jskies sekwencyjne polaczenie,to byla tylko sugestia,bo bez schematu to kazdy moze tylko gdybac i podsowac pomysly,co moze byc sp..ne

twoja rola jest czytac,sprawdzac i porownywac posty,wcale nie twierdze ze moja sugestia wyleczy twoj centralny :)

dopoki temat nie jest zamkniety,mozesz przeczytac wiecej takich postow,mozebedzie ich 50,a tylko jeden ci pomoze

dorbra, moze sa jakies symbole na centralce, moze na syrence,jak bedziemy wiedziec co to za alarm,moze wspolnymi silami rozwiazemy problem,ktos bedzie mial taki sam,moze ma schemat,itd

Opublikowano

Witam :)

Wczoraj dokładnie zrobiło mi się tak samo,prubójąc otworzyc autko z pilota ani drgnie swiatełko w aucie sie zapaliło kierunki mrygneły ale drzwi jak zamknięte były tak zostały,otworzyłem je z kluczyka odrazu sprawdziłem bezpiecznik od centralnego no i wszystko ok, jest caly...wiec teraz czarna magia co sie wydarzyło :wallbash: ...słychać delikatne mruczenie pompki w bagażniku ale cetralny nie działa...

Skoro ją słychać to chyba oznacza że działa?!?

Wczoraj ostro padało może to jest przyczyna?!?

Opublikowano

psiku 25 to ze ja słychać nie jest oznaka jej działania,często właśnie w tych pompkach wysypuje sie wirnik. Mozesz to szybko sprawdzić,wyjmij ją na wierzch i zdejmij pokrywe,jeśli płytka bedzie pokryta czarnym nalotem przypominającym sadzę to już pozamiatane,pompka do wymiany.

Opublikowano

ok sumek,wszystko sie zgadza,pierwszym razem probowales zamknac pilotem i zamknely sie tylko drzwi kierowcy,powtorzyles i wtedy padlo wszystko(tak napisales wyzej)jesli dzialaly tylko drzwi kierowcy,moze to jest jskies sekwencyjne polaczenie,to byla tylko sugestia,bo bez schematu to kazdy moze tylko gdybac i podsowac pomysly,co moze byc sp..ne

twoja rola jest czytac,sprawdzac i porownywac posty,wcale nie twierdze ze moja sugestia wyleczy twoj centralny :)

dopoki temat nie jest zamkniety,mozesz przeczytac wiecej takich postow,mozebedzie ich 50,a tylko jeden ci pomoze

dorbra, moze sa jakies symbole na centralce, moze na syrence,jak bedziemy wiedziec co to za alarm,moze wspolnymi silami rozwiazemy problem,ktos bedzie mial taki sam,moze ma schemat,itd

Więc dziś pozostaje mi ponownie przelecieć wszystkie kable może gdzieś znajdę bezpiecznik od centralnego skoro alarm ma, i może ta pompka gdzieś jest, rozbiorę bok z przednich drzwi kierowcy i będę widział czy tam też jest siłownik czy nie. bo w tylnych drzwiach na bank są siłowniki i w klapie bagażnika, klapa od wlewu ma zielony wężyk czyli pewnie gdzieś musi być pompka do cholery :) kupiłem ta fure 6 mc temu jako 3 właściciel w PL i chyba ten pierwszy się nie postarał w składaniu.

no i sprawdzę jakieś chociaż numery co to za alarm abyśmy wiedzieli chodź coś, tylko jeszcze mam pytanie bo pewnie alarm musi wsółpracować z modułem od centrala zeby mu dawał znać że ma otwierać drzwi może alarm sie rozprogramowal ??? ale to by znowóż z kuczyka dzialalo otwieranie wszystkich drzwi a nie jednych. Dobra nie ma co gdybać dziś porozkręcam co nie co i bedzie wiadome coś więcej[br]Dopisany: 17 Marzec 2008, 11:23 _________________________________________________Panowie dzięki wam za porady i za pomoc :) ale doszedłem do celu :) i wsio działa poprawnie :)

odlaczylem modol centralnego rozebralem go i wzialem pod dokladniejsze swiatlo i sie okazalo ze sciezka sie przepalila i dlatego nie chcialo zamykac i otwierac auta, dolutowalem kawalek kabelka i wszystko gra :) co do bezpiecznikow wszystko jest polaczone na jednych kablach i na jednym bezpieczniku razem z alarmem ;) tak wiec uwazam temat za zamkniety :)

dzieki jeszcze raz

pozdro

Opublikowano

znajdz bezpiecznik ,albo wstaw go sam ,bo za jakis czas moze byc to samo

cos spowodowalo przepalenie sie tej sciezki ,dobrze,ze to tylko taka pier**la :th: