Ryku Opublikowano 8 Grudnia 2011 Opublikowano 8 Grudnia 2011 witam Ostatnimi czasy mam problem z dogrzaniem auta (wskazówka grubo poniżej 90). Z logów wynika że różnica pomiędzy wskazanimi g2 a g62 wynosi około 3C. Czy wskazuje to jednoznacznie na termostat ?. Dodatkowo wskaźnik temperatury potrafi sobie "zafalować" - nagle w dół i z powrotem. Log z grupy 13 nie związany z tematem, ale czy wskazania dla tej grupy są prawidłowe. http://vaglog.rtnet.pl/rykuce_65190.html grupa 003 http://vaglog.rtnet.pl/rykuce_65189.html grupa 007,013
pakotomasz Opublikowano 8 Grudnia 2011 Opublikowano 8 Grudnia 2011 U mnie przed wymianą termostatu także był problem z osiągnięciu 90C na wskaźniku, a różnica temperatur przy pomiarze na zimnym silniku wynosiła ok 4C. Nie wiem jak bardzo faluje ci ta wskazówka, ale u mnie były delikatne wahania. Po wymianie termostatu w/w objawy ustały, ale czy w twoim przypadku jest dokładnie to samo niech lepiej określą ci co się naprawdę dobrze na tym znają. Patrząc na logi to korekcje wtrysków (grupa 13) wyglądają ok, natomiast logi grupy 7 wg mnie wskazują na problem właśnie z termostatem.
Sztomel Opublikowano 9 Grudnia 2011 Opublikowano 9 Grudnia 2011 logi grupy 7 wg mnie wskazują na problem właśnie z termostatem. Dokładnie, patrząc na wynik pomiaru z G2 i ten z G62 i różnicę w czasie pomiędzy tymi pomiarami (około 3 minut) to obydwa czujniki wskazują identycznie i prawidłowo a za tak niską temperaturę w tym konkretnym przypadku odpowiada termostat. Co innego jeśli chodzi o "zafalowanie" wskazówki wskaźnika temperatury - albo chwilowy brak połączenia z czujnikiem G2 albo siada stabilizator tego wskaźnika - musiałbyś dłuższy czas zlogować grupę 003 aby zobaczyć jakie będą wskazania w czasie kiedy w trakcie tego logu zauważysz to falowanie wskazówki.
Rekomendowane odpowiedzi