Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRB] Nowsze pali więcej niż starsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Swego czasu też miałem takie myśli, ale jak porównałem masę mojej starej b5 i aktualnej b7 (różnica coś chyba z 200-300kg), a ponadto szerokości opon (15/195 do 17/235) to przestałem się zajmować duperelami heheh. Pali to pali, ma jechać to ma palić i już. :evil:

ta sama buda, to samo zawieszenie, skrzynie biegow a nawet tapicerka tylko silnik nowy (exeo 2,0tdiCR) - ktory tak dalego od PDka nie jest bo w glownej mierze dostal nowa glowice oraz inny (CR) system zasilania i wzrosla moc, poprawa jakosci spalin i spadek sredniego spalania chyba o pol litra (czary z mleka)

Jak widac PDki sa zwyczajnie paliwozerne (nie zmienia to faktu, ze pol litra przy ogolnych kosztach utrzymania samochodu to temat do zmartwien dla tych co nie maja prawdziwych w zyciu problemow i szukaja czegos by sie pomartwic...tyle, ze nie ma co tu sie jedynie waga zaslaniac)

To zaden wstyd miec nieekonomiczne auto... mam 2.5v6tdi w automacie :>

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

może problem wcale nie tkwi w nowych silnikach, tylko w jakości polskiego paliwa ON :gwizdanie:. Audi robi swoje pomiary na paliwie b.dobrej jakości i na tej podstawie wyniki spalania mogą być bliskie tych, które podaje sam producent :cool1:. A w Polsce przeciętny użytkownik zalewa najtańszy ON do auta i potem mu wychodzi wyższe spalanie, albo po prostu robi mniej km na pełnym zbiorniku i widzi to tak, że nowe auto pali więcej niż stare. Nowe siliniki są bardzo wyczulone na paliwo złej jakości :hi: Pozdro!

Opublikowano

może problem wcale nie tkwi w nowych silnikach, tylko w jakości polskiego paliwa ON

Emil ma w 100% racje, bedac na wakacjach w Polsce mój silnik potrzebowal o litr więcej na setke, niż w Anglii.

Tankując w Dover przed promem spokojnie dojeżdżam do naszej granicy. W drodze powrotnej tankując przed naszą granicą, często musze dotankowac we Francji bo nie dojade na prom.

Opublikowano

Może porównywał kiedyś pełen bak z najtańszej stacji a pełen bak z v-power diesel, i jaka jest odległość przejechana?

Opublikowano
  • Autor

To zaden wstyd miec nieekonomiczne auto...

no chyba że robisz w jednym zakładzie ze 20 osobami które zarabiają tyle samo to wtedy wiadomo że temu co 1/4 wypłaty pochłania dojazd nic na życie nie zostaje i na nowe auto też nie odłoży...

Opublikowano

bezwietrzny dzien, wylaczyc ogrzewanie, swiatla, radio, nawiew, jechac na tempomacie stala predkoscia 90km/h z zamknietymi szybami na kapciach o seryjnej szerokosci.., nie przyspieszac, nie zwalniac i pewnie bedzie podobnie jak w katalogu (czyli niestety nigdy w praktyce)

kolega co jezdzi cysterna mowi, ze dokladnie to samo leje do wszystkich stacji niezaleznie czy to stacja markowa czy lokalnego Henia.... jedynie paliwa "te lepsze typu vpower" sa z /ich/ wlasnych zrodel...

Tankowalem wiele razy w Austrii (najczesciej ostatnia stacja przed granica z pepikami w strone Brna) i nie zauwazylem zadnych z tego tytulu pozytywow

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano
  • Autor

a miałeś kiedyś w baku niemieckiego diesla ale nie takiego z NRD tylko spod Frankfurtu?

Opublikowano

a miałeś kiedyś w baku niemieckiego diesla ale nie takiego z NRD tylko spod Frankfurtu?

poniewaz swego czasu spedzilem 2.5 roku (jezdzac co tydzien - najczesciej latajac ale wiele razy tez autem) w ffm to "zdarzylo mi sie" tankowac niemieckie paliwo

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano
  • Autor

i jak spalanie?

Opublikowano

i jak spalanie?

nie zauwazylem roznic

Opublikowano
  • Autor

i jak spalanie?

nie zauwazylem roznic

weź pod uwagę że w Niemcach prujesz autobana 140 km/h a w Polsce nawet na autobanie ciągle remonty przez co auto pali trochę mniej.

Opublikowano

i jak spalanie?

nie zauwazylem roznic

weź pod uwagę że w Niemcach prujesz autobana 140 km/h a w Polsce nawet na autobanie ciągle remonty przez co auto pali trochę mniej.

zapomnialem napisac.... nie jestem blondynka i nie traktuj tak mnie tylko dlatego, ze przeswiadczony jestes ze tam paliwo od razu 1l oszczednosci w zuzyciu daje (to mit jak wiele innych opartych o kompleksy polskie)

Jezdzilem sluzbowo calkiem sporo po DE tankujac zarowno w PL jak i DE, przepalajac wache zatankowana w DE na terenie Polski jak i odwrotnie jezdzilem autami benzynowymi jak i dieslami roznych marek :hi:

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

i jak spalanie?

nie zauwazylem roznic

zapomnialem napisac.... nie jestem blondynka i nie traktuj tak mnie tylko dlatego, ze przeswiadczony jestes ze tam paliwo od razu 1l oszczednosci w zuzyciu daje (to mit jak wiele innych opartych o kompleksy polskie)

Jezdzilem sluzbowo calkiem sporo po DE tankujac zarowno w PL jak i DE, przepalajac wache zatankowana w DE na terenie Polski jak i odwrotnie jezdzilem autami benzynowymi jak i dieslami roznych marek :hi:

Pozdrawiam,

Przemek

sorry przemek4net, ale nie mogę się z tobą zgodzić, jak jadę do domu z DE do PL 1200km (mieszkam niedaleko Frankfurtu/Menem) to zrobię tą trasę na jednym zbiorniku niemieckiego paliwa :naughty: Oczywiście bez żadnych szaleństw typu 200km/h itp... Normalna jazda do 140km/h/. Natomiast jak wracam do domu z PL do DE to niestety brakuje mi tej wachy i muszę się dotankować, także znam to sam z autopsji :wink4: Ponadto tu w DE nie musze dolewać żadnych środków do czyszczenia wtrysków, jakie polecają niektórzy koledzy :hi: pozdro!

Opublikowano

Ponadto tu w DE nie musze dolewać żadnych środków do czyszczenia wtrysków, jakie polecają niektórzy koledzy :hi: pozdro!

sorry przemek4net, ale nie mogę się z tobą zgodzić, jak jadę do domu z DE do PL 1200km (mieszkam niedaleko

teraz jezdze duzo do Austrii... tankuje w PL na pierwszej lepszej stacji.... jade do AT, wracam i nawet rezerwa sie nie zapala (nie autem z podpisu - exeo 2.0tdiCRem.., passat za duzo zre - na niemieckiej ropie jak wracalem z ffm gdzie go kupilem zjadl mi 8 srednio na 100... a mialo byc tak ekonomiczne paliwo)

nigdy nie dolewalem zadnych srodkow do czyszczenia wtryskow a mam ntego klekota

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano
passat za duzo zre - na niemieckiej ropie jak wracalem z ffm gdzie go kupilem zjadl mi 8 srednio na 100... a mialo byc tak ekonomiczne paliwo

może miałeś coś zepsute :decayed: a tak na marginesie to nikt nie powiedział, że niemieckie paliwo jest ekonomiczne tylko bardziej wydajne :wink4: pozdro!

Opublikowano
passat za duzo zre - na niemieckiej ropie jak wracalem z ffm gdzie go kupilem zjadl mi 8 srednio na 100... a mialo byc tak ekonomiczne paliwo

może miałeś coś zepsute :decayed: a tak na marginesie to nikt nie powiedział, że niemieckie paliwo jest ekonomiczne tylko bardziej wydajne :wink4: pozdro!

jak sie popsulo? to jest niemozliwe.. przeciez jezdzilo na niemieckim paliwie :shocked:

....polskie rafinerie eksportuja wache tez do innych krajow... i na tej liscie tez sa Niemcy (wiec moze to niemieckie paliwo z Polski przyjechalo... podobnie jak wiele "niemieckich" rzeczy lacznie z 20% ich reprezentacji narodowej w pilce noznej)

Pozdrawiam cieplo z deszczowego dzis Wiednia,

Przemek

P.S.

nie bede tankowal tutaj... wachy mam wystarczajaco na powrot a sprawdzone empirycznie, ze wozidlo oszczedniejsze na austryjaskiej (podobnie jak i niemieckiej) wachie nie jest

Opublikowano

Spalanie hmmm. :mysli: dluga trasa(anglia- polska) wyszlo 5.3l :> spokojna jazda od 120-150km/h . Następny pomiar miałem przy różnych prędkościach bylo i nawet 200km/h przez pare min (na prom się śpieszylem )wyszło mi 6l. (opony zimowe 205/55/16) :( . No i miasto hmm i tu już jest trochę problem bo od 7-8,5l. ale na koalch 235/40R18 a różnica jest i to bardzo odczuwalna.Dlatego moim zdaniem na spalanie ma wpływ wiele czynnnikow np.:temp powietrza,ogumienie,no i kultura jazdy oczywiscie i na jakich odcinakach krótkie czy długie. :> .Możliwe że mozna i zejśc niżej jeżeli wyłączymy klime i radio ale nie jestem osobą cierpliwą i bez radia nie pojade za daleko :gwizdanie:. najlepsza metoda żeby porównać spalanie kilku aut jest poprostu spotkać sie na trasie zatankować full i jechac 100km ta samą predkoscią i pozniej dolać ubytek paliwa na full(do 3 odcięć) i wtedy porównać spalanie. Dlatego uważam że jak ci pali mało to sie poinieneś cieszyc a jak za dużo to się musisz przyzwyczaić :>

Opublikowano

To może teraz takie pytanko, jeżdżę A4B7(2.0 140KM) w AUTOMACIE mieszana jazda miasto (Warszawa niestety) trasa, spalanie wynosi ok 7,5-8 L. bez jakiegoś oszczędzania, w Warszawce w korkach spokojnie pokazuje 10-11 L. napiszcie jak u Was przedstawia się sprawa , czy podobnie??? i proszę nie opowiadać o jeździe z prędkością 90 km na siłę starając się zmniejszyć zużycie paliwa, proszę o normalne PRAWDZIWE informacje, tak jak koledzy mówili to są samochody silne i ciężkie więc muszą swoje spalić nie spodziewajmy się cudów.

Opublikowano

Silniki VP bez względu na moc przy normalnej jeździe palą max 6 litrów.

W trasie jak jedziesz do 2500 rpm do 120km/h zejdzie poniżej 5l, jak będziesz cisnął na maxa średniej 6l/100 z baku i tak nie przekroczysz.

PD-ki palą co najmniej 1 - 2 litry więcej. A jak dochodzą DPFy i inne pierdoły to minimum 8l.

Nowoczesny diesel żeby palił tyle co 1.9 TDI VP to musi być 1.4 :)

Opublikowano

co do tego że starsze pali mniej niż nowe to troszkę nie do końca bo w b6 avf rekordowe niskie spalanie jakie udało mi sie osiągnąć to 3.8l a w poprzednim b5 1z nigdy takiego wyniku nie osiągnąłem choć jak widać z danych które zamieścił kolega MASATO 1Z powinien mieć 3,9 a awx 4,4. dodam że wynik ten miałem na powrocie z niemiec 90km/h na tempomacie cały czas za ciężarówką którą tam kupiliśmy. no i musze tu poprzeć kopegę emil82 bo ten wynik jest po częsci zasługą niemieckiego paliwa,tankowałem na aralu no i pokazało mi 1580km na baku że mogę przejechać a rekord w polsce 1220(zawsze verva lub ultimate)