Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRB] Nowsze pali więcej niż starsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesli sie nie myle to temat dotyczy spalania nowych i starys silnikow, w tym bezyny (porownanie technologii).

SEAT LEON 1,4 TFSI (zdaje sie 140KM- to ten z kompresorem i turbo)- wyposazenie srednie- opony 16''- 205-tki Rok Prod 2011

Trasa Bielefeld- Dortmund- tylko Autostrada- 90 km- zadnych gorek- zadnych hamowan ( maly ruch) -Tempomat ( nie uwazam zeby tempomat mial wplyw w takich warunkach na spalanie- nie ma takiej opcji- to bajka)

I teraz tak:

W jedna strone 100km/h na tempomacie- spalanie 6,5l / 100km , a w druga 150km/h na tempomacie- spalanie 9,5l/100km/h :shocked:w silniku 1,4l - koooorwa- ja sie pytam- GDZIE TU JEST POSTEP?!

W ogole zauwazalne jest w ostatnim czasie duze rozbieznosci w spalaniu, podczas gdy kiedys poczciwy AFN palil powiedzmy 5,5l (jazda relax) po 7,5 (pelen but)- roznica 2 litry- to dzis taki BLB pali od 6,5l (relax) po 12l i wiecej (pelen but)- ROZNICA 6l!!!!

Powiem wam dlaczego tak jest. Wszystkiemu sa winne coraz to ostrzejsze normy emisji spalin. Producenci maja jasno okreslone warunki w jakich dane auto ma byc oszczedne i nie emitowac za duzo co2- czyli max. okolo 120km/h- reszta to CHOOOJ i maja to w DOOOOPIE- i dlatego mamy co mamy, czyli zapychajace sie wtryski, DPF-y, nawalajace EGR-y- wszystko to zawdzieczamy coraz to ostrzejszym normom emisji spalin. Wyeliminowanie tego Gooowna jest mozliwe, ale wtedy trzeba by napisac mape do takiego silnika od podstaw od nowa, a z calym szacunkiem dla tunerow na naszym forum - ale nie wierze, lub nie znam takiego magika w Polsce ktory ma wiedze i sprzet do tego.

To powiedzialem ja- Tygrys :decayed:

Opublikowano

po testach moja a4 1.9tdi AVF spala w mieście między 7,8-8,2L pomiar tankowania:na full po korek-dystans-po korek,sam byłem zaskoczony tym bardziej że troche koksu jest dołożone,pomiar w przeciągu ostatnich dwóch tygodni czyli temperatura zew.między 2-7C

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mój 1,9 BRB pali 7 lit w mieście przy spokojnej jezdzie na dystansie około 800km czyli mniej więcej w normie jak na dpf-a ,,,,,z tym że zaobserwowałem na tych 800 set km że raz palił 5,6 a drugi raz 8,3 na fisie przy podobnej pogodzie i stylu jazdy. Mój wniosek jest taki czasem silnik podaje więcej paliwa by wypalić filtr i fis to w tym momęcie pokazuje a czasem nie podaje co przekłada się na odczyt na fisie. Na drugim fisie pokazał 7,0

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie spalanie na Fisie pokazuje 6,7 - 6,8, trasa 80% autostrada 20% misato, prędkość max do 160km/h (głównie 140 - 150) Raz udało się zejść do 6,4 , niżej ni ch... . Czy to normalne spalanie w 1.9 BKE ?

Opublikowano

Nie wiem jak mają BRB ale ogólnie to dużo, ja swoim AVFem jak chcę potrafię zejść w trasie do 5l/100km, a jak noge mam ciężką to i 9 litrów na setkę wciągnie :wink4: