Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podatek PCC-3, jak to z nim jest??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, ktos mi powie jak to w praktyce jest z tym podatkiem od czynnosci cywilno-prawnych (druk PCC-3) po kupnie auta??

Zawsze oplacalem ten shit (2% od wartosci auta),ale dzisiaj pogadalem ze znajomymi i oni twierdza,ze nigdy tego nie placili i zawsze rejestruja auta bez tego bez problemu,a niektorzy z nich juz sporo aut przez swoje rece przepuscili.

Wiec jak to jest??

Bo chce przerejestrowac auto i nie wiem,czy s^ac sie z tym podatkiem,czy walic od razu do wydzialu komunikacji i polozyc na to laske? :decayed:

Opublikowano

Wydział Komunikacji zarejestruje ci auto bez problemu bo oni w to nie wnikają, ale twoim obowiązkiem jest zapłacenie 2% podatku w ciągu dwóch tygodni od daty na umowie :cool1: a to że twoi znajomi nie wpadli to czysty przypadek bo przecież nie wszystkich i nie wszystko skarbówka kontroluje - robią to wyrywkowo przecież :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Zawsze to oplacalem,bo w wydziale w "wymaganych dokumentach" u mnie byl ten druk ze skarbowki wymieniony :blink:

Opublikowano

Zawsze to oplacalem,bo w wydziale w "wymaganych dokumentach" u mnie byl ten druk ze skarbowki wymieniony :blink:

U mnie nie jest wymagany rejestrowałem autko 3 tyg temu a dopiero później poszedłem do skarbówki :naughty:

Opublikowano
  • Autor

To zrobie tak samo :decayed: :gwizdanie:

Opublikowano

Mój wydział też wymaga kwitka z US, więc zawsze płacilem 2% - bez tego nie było opcji zarejestrowania.

Twoi koledzy może jeszcze mają szczęście, bo skarbówka ma chyba z 5 lat na wszczecie postępowania, a wtedy ich udupi.

Chyba, że zawsze kupowali na podstawie faktury - wtedy nie płacisz tego podatku.

Opublikowano

U mnie też wymagają w WK tego papierka że zapłacone jest. Ale podobna sytuacja. Koleżanki babcia sprzedała lokal po barze. Dostała za niego 108000zł. rozdała pieniądze dzieciom i fajnie. Nie płaciła podarku a też trzeba go uiścić chyba, że przeznaczy się tą kwote na nieruchomości w ciągu dwóch lat. Nie kupili żadnej nieruchomości. Po 4 latach pisemko. Dzień Dobry widzę, że w tym roku mikołaj do was nie przyjdzie bo z odsetkami wyszło sporo kasy.

Opublikowano

Niestety/stety US zaczyna działać coraz szybciej i sprawniej.

Opublikowano

Ty zapytaj się znajmowych czy czasem nie kupowali auta przez komis czy na fakturę czy sprowadzonego i to była pierwsza rejestracja bo wtedy nie trzeba tego opłacać. Przeważnie jak jest zwykła umowa to odrazu w WK tego papierka ze skarbówki wymagają a jeżeli nie to jak tak raz zrobisz i auto nie jest duzo warte to się pewnie nie upomną bo im się nie będzie opłacać ale w przepisach jest że powinienieś w ciągu 14 dni to zapłacić, przerejestrować nie musisz, ale to powinieneś zapłacić i ubezpieczenie na siebie przepisać.

Opublikowano
  • Autor

A co, jesli kupuje auto, nie rejestruje go na siebie, jezdze jakis czas i sprzedaje dalej??

Skad skarbowka ma wiedziec,ze w ogole takie auto mialem, skoro wie o tym jedynie byly wlasciciel i ja(no i ew. ubezpieczalnia)? :mysli:

Nastepny wlasciciel,nawet jak pojdzie oplacic, to i tak w Pcc-3 nie ma wzmianki o danych poprzedniego wlasciciela.

Bo tak czasem wlasnie znajomi robia.

Opublikowano

A co, jesli kupuje auto, nie rejestruje go na siebie, jezdze jakis czas i sprzedaje dalej??

zawsze jest możliwość że poprzedni właściciel pójdzie wyrejestrować (w sensie zgłosić sprzedaż) auto i już będzie w papierach że ty go kupiłeś...

Opublikowano
  • Autor

No w sumie fakt.

Ale z tym podatkiem to tez samowolka, kazdy urzad inne zasady, nawet w tym samym miescie jak np u Nas w Gorzowie :rolleyes:

Opublikowano

Ty zapytaj się znajmowych czy czasem nie kupowali auta przez komis czy na fakturę czy sprowadzonego i to była pierwsza rejestracja bo wtedy nie trzeba tego opłacać.

Jak jest sprowadzony to opłaca się w skarbowym zwolnienie z VAT - 160zł.

Opublikowano

No tak ba

Ty zapytaj się znajmowych czy czasem nie kupowali auta przez komis czy na fakturę czy sprowadzonego i to była pierwsza rejestracja bo wtedy nie trzeba tego opłacać.

Jak jest sprowadzony to opłaca się w skarbowym zwolnienie z VAT - 160zł.

No tak bardziej chodziło mi o to że jak ktoś kupuje sprowadzonego i przygotowanego do rejestracji to już idzie tylko rejestrować.

Skad skarbowka ma wiedziec,ze w ogole takie auto mialem, skoro wie o tym jedynie byly wlasciciel i ja(no i ew. ubezpieczalnia)? :mysli:

Nastepny wlasciciel,nawet jak pojdzie oplacic, to i tak w Pcc-3 nie ma wzmianki o danych poprzedniego wlasciciela.

Bo tak czasem wlasnie znajomi robia.

No jak tak zrobisz z jednym autem to pewnie nic nie będzie ale jak częściej to wkońcu się czepią bo wiekszość ludzi teraz najpierw idzie po stempelek do wydziału komunikacji a później do ubezpieczyciela więc w systemie jest kto kupił auto.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, odkupiłem auto od firmy, która nie jest vat-owcem, ale wystawiła mi na auto rachunek - z którego będzi się rozliczać, jako z przychodu.

Krótkie pytanie: muszę płacić to cholerne 2% podatku od wzbogacenia?

Opublikowano

To nie jest samowolka urzędu. Jeśli masz umowę kupna to twoim obowiązkiem jest to zapłacić. Jak rejestrowałem czerwona to był obowiązek okazania dowodu wpłaty ze skarbowego a teraz przy czarnej pokazuje i kolo mi mówi ze teraz go to nie interesuje ... Zapłaciłem podatek i mandat za nieterminową zapłatę 150 zł =/

Opublikowano

przy zakupie nowego auta nie płaci się PCC, przy używce zawsze, US może się dowalić mają na to 5 lat od zakończenia roku kalendarzowego w którym był zakup i z reguły robią to w ostatnim roku

to samo dotyczy np mieszkań

Ludzie kupujecie fury za kilkanaście/dziesiąt koła i żydzicie na podatku ? warto ryzykować ?

Opublikowano

przy zakupie nowego auta nie płaci się PCC, przy używce zawsze, US może się dowalić mają na to 5 lat od zakończenia roku kalendarzowego w którym był zakup i z reguły robią to w ostatnim roku

to samo dotyczy np mieszkań

Ludzie kupujecie fury za kilkanaście/dziesiąt koła i żydzicie na podatku ? warto ryzykować ?

Podatku nie płacisz jeszcze gdy poprzedni właściciel wystawi na Ciebie fakturę VAT-marża albo VAT

Opublikowano

dokładnie dziś też dostałem mandat za to że zapłaciłem podatek ale nie w terminie dokładnie zamiast do 2 tygodni zapłaci zapłaciłem po miesiącu i tez 150 zł, można by tego uniknąć jak to pan powiedział ale wraz z deklaracja pcc miałem złożyć pismo że wyrażam czynny żal "podobno ważne słowo" za to że spóźniłem się te dwa tygodnie i wtedy by mandatu nie było

Opublikowano

Jestem świadomy powyzszych zasad i kar, chodzi mi tylko o to, czy ktoś po prostu kuma, czy mając rachunek zamiast umowy (podatek płaci się od umów kupna, nie rachunków=rachunek nie jest umową) US ma prawo rządać zapłaty podatku od wzbogacenia, skoro firma, która go wystawia rozlicza się z niego (jako przychodu) ?

Drugie pytanie - w jaki sposób US dowiaduje się o zakupie auta - domyslam się, że Wydział komuniakcji to robi - itu nasuwa się następne pytanie - czy zgłaszają wszystkie zakupione auta, czy też tylko te, które wymagają zapłaty podatku pcc?

PS - stać mnie na auto i zapłatę podatku, ale jeśli nie będzie takiej konieczności - to po co to robić....