Skocz do zawartości
IGNOROWANY

dezynfekcja klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

będąc w Niemczech kupilem środek do dezynfekcji klimy, jest on w postaci spray, wlancza się klimę nadmuch na max obieg zamknięty odpala się buteleczkę ze środkiem na 10 minut i gotowe. Zrobilem tak jak kazali na instrukcji, moje pytanie używal ktoś czegoś takiego kiedys, a jak wygląda to profesjonalnie a może ten środek to lipa (kosztuje 10 euro firmy NIRGIN). jak coś to zrobię fotki bo mam jeszcze jeden :) byla promocja w sklepie wszystko -20%

Opublikowano

wiki, z tego co wiem to na wylaczonej klimie sie to robi. Ale rozni producenci roznie pisza.

ja uzywalem kilku i najlepszy chyba okazal sie "wurth". Zdejmowalem oslone i filtr przeciwpylkowy i aplikowalem polowe spreya (tyle bylo w instrukcji), na zalaczonym nawiewie na MAX-a przez otwor pod filtrem. Tak przy zamknietym obwodzie i autku 20 minut.

W autoryzowanych zakladach tak samo raczej odgrzybiaja.

Opublikowano

tez to robilem, ale aplikowanem na wylaczonym silniku (troche wpsiknalem jeszcze w wyloty powietrza bo byly zakurzone) po 5 min trzeba bylo wlaczyc nawiew na maxa, zamknac obieg i odczekac 20 min. efekt byl b. dobry

Opublikowano

Jak pora roku jest najodpowiedniejsza do takiego zabiegu ... myślże że na wiosnę.

Opublikowano

adadur, no chyba masz racje bo po zimie troche ona tam zagrzybieje.

Moze warto by bylo zrobic to jeszcze przed zima ale czy ma to jakis sens. :roll:

Opublikowano

Pikuś, ma bo w zimie grzejesz, a wtedy grzybki rosna jak po deszczu ;)

Opublikowano

Murzyn, no to chyba trzeba bedzie to jakos na dniach zrobic.

Opublikowano

Myslisz, ze w ujemnej temperaturze srodek moze slabo zadzialac :?:

Opublikowano

moze to byc moje jakies "zboczenie zawodowe" ale w niskich, a szczegolnie w "-" temperaturach zaden srodek plynny/polplynny nie zachowuje sie tak jak w temperaturze pokojowej (ok20C) na opakowaniu powinna byc opisana temp skutecznego dzialania

Opublikowano

Murzyn, ale rozwiazaniem moze byc to, ze srodek przyniose z domu, a samochod dobrze nagrzeje w srodku. :razz: Ale tu masz racje z ta temp.. Musze sprawdzic na opakowaniu.

Opublikowano

no tez jakis sposob, tak czy siak jak dobrze pozbedziesz sie syfow w ukladzie, wymienisz odrazu filtr przeciwpylkowy to poczujesz duza roznice-odetchniesz pelna piersia ;) dobrze pozniej przewietrz auto z nadmuchami na maxa, bo te srodki sa chyba z jakas domieszka alkoholu i wali przez chwile spirolem