Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] BMW 520d -dziwna sytuacja z temperaturą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie mianowicie sprawa wygląda tak .. temperaturka na dworze chłodniejsza jak to w zimie , a auta jak nie idzie tak nie idzie dogrzać. Mianowicie po miejscu , jazda mieska czy jak to nazwac.. nie mogę uzyskać odpowiedniej temperatury . wskazówka nie dochodzi do pionu . na wylączonym nawiewie idze to zrobic ale bardzo ciężko ,a na wlączonym to już katastrofa ... Wymienilem termostat na nowy ori 500 zł :wallbash: ... nadal to samo .. Dodam że na trasie przy prędkosci 140 czy 150 spokojnie dochodzi do pionu nawet przy bardziej minusowej temperaturze .. auto bmw 520d .... :wallbash: :wallbash: :wallbash: ja chce cieplo w srodku a :slina: pomocy !

Opublikowano

Sprawdź jeszcze czujnik tem płynu chłodzącej możne błędnie pokazuje :wink4:

Opublikowano

w gnojowozie to normalne :naughty:

czym się martwisz

tematy na forum były taki urok diesla w zimę

Opublikowano

A jaką masz temperaturę na blacie

Opublikowano
  • Autor

A jaką masz temperaturę na blacie

na blacie to znaczy ? ... w dodatku dodam że ostatni termostat był dobry , ponieważ dół silnika był zimny kiedy to wskaznik się podnosił troszke .. dodam że mam odłączoną chłodniczke spalin i całe to dopalanie spalin czy jak sie to nazywa .. idą sobie w atmosferke ... może to miec cos wspólnego?? . z tego co wiem nie bardzo ... a może termostat egr ?

[br]Dopisany: 18 Styczeń 2012, 21:48_________________________________________________ :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

Jak jest temperatura na zegarze przy normalnej jeździe

Opublikowano

czym się martwisz

:polew: :polew: :polew:

Co za bzdury ! gnojówka powinna łapać temperaturę roboczą nawet w mieście.

Opublikowano
  • Autor

dochodzi do kreski wyznaczającej połowę między 0 a 90 stopniami ... no wlasnie w zeszłą zimę się dogrzewała biedaczka ;(

Opublikowano

czym się martwisz

:no:[br]Dopisany: 18 Styczeń 2012, 21:56_________________________________________________

dochodzi do kreski wyznaczającej połowę między 0 a 90 stopniami ... no wlasnie w zeszłą zimę się dogrzewała biedaczka ;(

Tak jak mówiłem sprawdź czujnik bo jest walnięty :)
Opublikowano
  • Autor

tak ale ostatnio po wymianie termostatu dałem na max ogrzewanie i full ciepło .. pojechałem tak i deptałem nią 200 po ekspresowej 8 km , po czym wróciłem i dół silnika byl zimny , a ona nie calkiem nagrzana .. wszystkie nawiewy na full cieplo i 32 stopnie na climatronicu , na trasie przy zwalnianiu pokazuje że temperatura spada , ale wtedy mam max 20 stopni na nim

Opublikowano

czym się martwisz

mówisz o silniku TDI czy o wolnossącym??

bo najwidoczniej nie masz pojecia o czym mówisz :wink4:

wiesz mam do czynienia z dieslami codziennie i bardzo trudno dogrzać diesla do 90c w mieście przy bardzo ujemnej temp. na włączonym ciepłym nawiewie

poczytaj sobie o pracy TDI ogólnie silnikach turbo-dieslach

Opublikowano
  • Autor

panowie ale ja szukam pomocy a nie sprzeczania się jak ma jaki silnik , prawda taka że ma łapac zawsze i tyle ... to proszę o pomoc !

Opublikowano

To moze być zapowietrzony układ ale ja obstawiam czujnik :cool1: ale być przekonany ze diesle tak mają

Opublikowano

czym się martwisz

Dokładnie :)

Co zima to te same teorie uskuteczniają ludzie z niesprawnymi termostatami :P.

U mnie po 6-7 km jazdy miejskiej mam 90 stopni na blacie. Nadmuch na klimatroniku na 3-4 kreski, temp ustawiona na 23 stopnie.

Termostat mam nowy wahlera, na starym miałem dokładnie tak samo - na mieście spokojnie na blacie osiągałem 90 stopni po 6-7 km.

Wymieniłem go tylko dlatego że na vagu osiągał około 87 stopni a nowy trzyma 90 :P

Mowa oczywiście o jeździe zimą - i nie ważne cz temp na zewnątrz -5 czy -25 - różnice w osiąganiu 90 stopni są minimalne.

Wystarczy poczytać o zasadzie działania małego i dużego obiegu żeby się dowiedzieć że 90 stopni zimą dla diesla to żaden problem o ile termostat sprawny...

Opublikowano

panowie ale ja szukam pomocy a nie sprzeczania się jak ma jaki silnik , prawda taka że ma łapac zawsze i tyle ... to proszę o pomoc !

diesel jak złapie to nie zawsze będzie trzymał 90c to nie benzyna

ludzie

rozgrzej go do 90c i włącz nawiew gorącej powietrza i zacznij zjezdzać z góry na luzie przez 10minut to zauważysz spadek temp. bo diesel ją pochłania..

a jak masz skoki temp. na blacie to wina czujnika temp. a jak nie dogrzany silnik mimo długich przejechanych km to wadliwy termostat lub zapowietrzony układ chłodzenia

Opublikowano
  • Autor

układ odpowietrzony ... nie wiem czy w akcie rozpaczy nie kupie nowej chłodniczki spalin i... :wallbash: :wallbash: bo w zeszłym roku jeszcze była i wszystko było okej

Opublikowano

czym się martwisz

Dokładnie :)

Co zima to te same teorie uskuteczniają ludzie z niesprawnymi termostatami :P.

U mnie po 6-7 km jazdy miejskiej mam 90 stopni na blacie. Nadmuch na klimatroniku na 3-4 kreski, temp ustawiona na 23 stopnie.

Termostat mam nowy wahlera, na starym miałem dokładnie tak samo - na mieście spokojnie na blacie osiągałem 90 stopni po 6-7 km.

Wymieniłem go tylko dlatego że na vagu osiągał około 87 stopni a nowy trzyma 90 :P

najwidoczniej wszystkie spotykane TDI na PD maja walnięte Termo :polew:

był w zeszłym roku obszerny wątek na ten temat poruszany nie przez internetowych laików :wink4:

Opublikowano

Może masz układ zapowietrzony ??

Opublikowano

ludzie

rozgrzej go do 90c i włącz nawiew gorącej powietrza i zacznij zjezdzać z góry na luzie przez 10minut to zauważysz spadek temp. bo diesel ją pochłania..

a jak masz skoki temp. na blacie to wina czujnika temp. a jak nie dogrzany silnik mimo długich przejechanych km to wadliwy termostat lub zapowietrzony układ chłodzenia

tak właśnie jest jak kolega ci napisał a ty nadal kołujesz jedno i to samo
Opublikowano

ludzie

rozgrzej go do 90c i włącz nawiew gorącej powietrza i zacznij zjeżdżać z góry na luzie przez 10minut to zauważysz spadek temp. bo diesel ją pochłania..

Ok przy jeździe z górki o ile hamujemy silnikiem temp spadnie bo jest odcinany dopływ gnojówki, więc nie ma zapłonu mieszanki więc silnik się nie nagrzewa. Ale pisanie że diesel zimą nie osiąga 90 stopni w mieście jest po prostu bzdurą.

Chyba że mój to jakiś wyjątkowy okaz co na dwóch termostatach spokojnie osiąga 90 stopni.

Zresztą jak już napisałem - poznaj zasadę działania małego obiegu i zobaczysz że to żaden wyczyn nagrzać niecałe 2 litry płynu chłodzącego...