Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Jak odpowietrzyć hamulce z pompą ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Czy w B5 jest coś takiego jak odpowietrzanie pompy ABSu (VAGiem lub jakimś odpowietrznikiem na pompie) po całkowitym opróżnieniu zbiorniczka płynu? Odpowietrzyłem po regeneracji tylnych zacisków wszystkie koła, nie leci już żadne powietrze z zacisków a pedał dosyć luźno można bez problemu wcisnąć prawie do podłogi i auto hamuje bardzo słabo.

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=239874.0

NIe ma może opisane jak ale dowiedziałbyś się że w tym modelu nie da rady VAG-iem. U mnie mechanior zrobił i jest wszystko ok. Tak jak mówił Tomek trzeba wziąć kolejny litr płynu i wtedy odpowietrzać bo powietrze może później troszkę wylecieć a nie zaraz na początku i tak bylo u mnie.

Opublikowano
  • Autor

właśnie przed chwilą z lapkiem byłem w piwnicy i się coś nie mogłem połączyć z absem :]. Ok jasne dzięki

Opublikowano

ABS w tej wersji nie odpowietrzysz VAG-iem

no chyba że masz ESP

najpierw porządnie odpowietrz tylne zaciski, tam jest zawsze powietrze

odpowietrza sie je w ręku nie na jarzmie

Opublikowano

a powiedz mi Sir Dewastation czemu tył odpowietrzamy w ręku bo nie kumam :mysli:, i czy taka operacja nie spowoduje wypchnięcia tłoczka z zacisku???

Opublikowano

pewnie chodzi o to, by ułożyć zacisk w takiej pozycji, aby wszystkie pęcherzyki powietrza mogły ujść ku odpowietrznikowi

A przed tłoczek możesz włożyć np drewienko i juz po kłopocie

Choć wg mnie najlepiej było by napompować zacisk do max. pozycji wysunięcia, odkręcić odpowietrznik i wpychać tłoczek

Opublikowano

wystarczy 10-15mm i tak jak napisał mój przedmówca zablokowac

kilkakrotnie potrząsnąć energicznie i odpowietrzyc i tak do momentu aż przestanie isc powietrze

Opublikowano
  • Autor

idiota jakiś konstruował zaciski. Odpowietrznik powinien być w najwyżej położonym możliwym miejscu. Ja mam już tak dosyć tej padliny że jeżdżę z pedałem miękkim do połowy nie chce mi się kombinować...

Opublikowano

idiota jakiś konstruował zaciski

konstrukcja zacisku z hamulcem ręcznym jest taka a nie inna

jest tam pełno kanalików w których jest powietrze i ciężko sie go pozbyc

najlepsza metoda odpowietrzenia układu jest metoda na Vacuum

Opublikowano

Jesli zostalo zassane powietrze przez zbiorniczek to dostalo sie do ABS i pompy hydraulicznej. Odpowietrzanie wykonasz tylko za pomoca przyrzadu do napelniania i odpowietrzania na stacjach obslugi

Opublikowano

Jesli zostalo zassane powietrze przez zbiorniczek to dostalo sie do ABS i pompy hydraulicznej. Odpowietrzanie wykonasz tylko za pomoca przyrzadu do napelniania i odpowietrzania na stacjach obslugi

Nieprawda,ja wymieniając uszczelnienie w zacisku dopuściłem do wycieku całego płynu ze zbiornika odpowietrzyłem bez pomocy warsztatów odpowietrzając według podpowiedz kolegów z forum.Zaoszczędziłem trochę kasy dzięki nim, za co bardzo dziękuję, trochę się kolego wysil a wszystko znajdziesz.

Opublikowano

Napisalem jak odpowietrzyc ABS wedlug poradnika,,Sam naprawiam"a ze sa inne sposoby to dobrze

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam spytam sie tu:)

Będę zmieniał jeden zacisk tylny i chciałem jeszcze raz odpowietrzyć cały układ.

I tu mam pytanie, przy odpowietrzaniu zacząć od koła najbliżej do najdalszego od pompy?(tzn. LP, PP, LT i PT)

I jak daje nowy zacisk który nie jest zalany płynem to jak go dobrze odpowietrzyć ? (zacisk w ręce tak żeby odpowietrznik był najwyżej ?)

Czy silnik ma pracować czy na wyłączonym?

Z góry dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam

Opublikowano

zaczyna sie od koła najbliżej ABS-u

zacisk odpowietrza sie w reku, łatwiej go odpowietrzyć

dobrze jak jest właczony silnik

pamietaj aby nigdy nie dopuscic do momentu aby w zbiorniczlku było sucho

Opublikowano

ja podczas zmiany zacisku z tyłu..poprostu odpowietrzałem standardowa metoda, czyli jeden pompuje a drugi odkreca odpowietrznik i zawsze było ok a juz wiele razy odpowietrzalem w ten sposób...j w tym przypadku wystarczyło odpowietrzyc to jedno koło...skoro odkrecasz jeden zacisk i nie naciskasz pedała hamulca to inne Ci sie nie zapowietrza..

Opublikowano
wystarczyło odpowietrzyc to jedno koło...skoro odkrecasz jeden zacisk i nie naciskasz pedała hamulca to inne Ci sie nie zapowietrza..

pod warunkiem że nie dopuścisz do oprużnienia zbiorniczka bo wtedy możesz i pompować przez wszystkie 4 a i tak będziesz w lesie

Opublikowano

no najwazniejsze to nie dopuscić do oprużnienia zbiorniczka ....wiadomo