Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Odpowietrzanie układu chłodzenia - uciskanie węża przy chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy , mozecie napisac mi w jaki sposob odpowietrzyc uklad chlodzenia nie sciagajac weza idacego do nagrzewnicy ( tego z dziurka ) chyba ze to jedyna metoda na prawidlowe odpowietrzenie. Czasem mozna przeczytac o pompowaniu weza gornego idacego do chlodnicy .

Opublikowano

Koledzy , mozecie napisac mi w jaki sposob odpowietrzyc uklad chlodzenia nie sciagajac weza idacego do nagrzewnicy ( tego z dziurka ) chyba ze to jedyna metoda na prawidlowe odpowietrzenie. Czasem mozna przeczytac o pompowaniu weza gornego idacego do chlodnicy .

Można i uciskając ten wąż ale nie zawsze sie udaje. Najpewniejszy jest sposób ze ściągnięciem węża tamten z dziurką. A w czym masz problem ze ściągnięciem tego węża? Przecież to na 2 min roboty.

Opublikowano

po co kombinować skoro zsunięcie tego węża od nagrzewnicy to parę sekund :)

Opublikowano
  • Autor

spoko zsune ten waz :) tylko napiszcie jeszcze jak to odpowietrzyc , czy na zimnym , czy na cieplym silniku ? ustawic klimatronik na hi i max nawiew ?

Opublikowano

Najlepiej żeby był w pełni rozgrzany co by ewentualne bomble z chłodnicy wyparło jak sie termostat otwoży i wtedy zsuń ten wąż tak by sie ta dziurka pokazała. Jak się pojawi płyn to nasuń wąż i zaciśnij. No i ciesz sie odpowietrzonym układem.

Opublikowano

Sam odpowietrzalem uklad naciskajac gorny waz od chlodnicy ale tylko dlatego ze wtedy nie znalem prawidlowej metody ale i tak odpowietrzylem

Opublikowano

Sam odpowietrzalem uklad naciskajac gorny waz od chlodnicy ale tylko dlatego ze wtedy nie znalem prawidlowej metody ale i tak odpowietrzylem

tak jak pisałem da się w ten sposób ale nie zawsze sie udaje. Czesto zostaje troche powietrza własnie w nagrzewnicy.

Opublikowano

a ja zapytam jakie sa objawy zapowietrzonego ukladu?

Opublikowano

a ja zapytam jakie sa objawy zapowietrzonego ukladu?

Np słabo grzeje :decayed:

Opublikowano

Witam.mam problem z odpowietrzeniem silnika ajm.Opowietrzałem go 10-tki razy i nic nie pomogło.Zdejmowałem ten wąż od nagrzewnicy na ciepłym silniku ugniatałem węże i nic.Problem polega na tym że jak zakończe procedurę odpowietrzania to niby wszystko jest ok ale gdy rano wstaje i odpalam samochód słyszę powietrze które znajduje się w nagrzewnicy.Bardzo proszę o pomoc lub spotkałbym się z klubowiczem z okolic Otwocka który ma taki silnik i pomógłby mi go odpowietrzyć.

Opublikowano

Witam.mam problem z odpowietrzeniem silnika ajm.Opowietrzałem go 10-tki razy i nic nie pomogło.Zdejmowałem ten wąż od nagrzewnicy na ciepłym silniku ugniatałem węże i nic.Problem polega na tym że jak zakończe procedurę odpowietrzania to niby wszystko jest ok ale gdy rano wstaje i odpalam samochód słyszę powietrze które znajduje się w nagrzewnicy.Bardzo proszę o pomoc lub spotkałbym się z klubowiczem z okolic Otwocka który ma taki silnik i pomógłby mi go odpowietrzyć.

Skądś to powietrze musi się tam brać. Wykluczyłes uszczelke pod głowicą? Może spaliny sie dostają do ukłądu :mysli: Podjedź niech ktoś Ci zrobi test na obecność spalin w płynie. Ja tak kiedyś miałem (golf 2 1,4 + LPG) jak gaz mi się dostawał do układu przez parownik.

Opublikowano

Uszczelkę raczej wykluczam.bo była robiona w zeszłym roku.W zeszłym tygodniu wymieniłem nowy czujnik G62 i termostat oraz płyn wszystko w orginale.Zostało tylko go odpowietrzyć.Czy istnieje jakiś inny sposób na wykrycie defektu tego odpowietrzania?Jeszcze jedno jak znaleść klubowiczów z okolic Otwocka któży by mieli taki sam silnik?

Opublikowano

No i ja ma problem z odpowietrzaniem układu ściągam wąż od chodniczki a tam ledwo co leci chłodnicza pusta zakładam wąż dodaję gazu zaczyna sikać tą dziurką płyn ale termostat się nie otwiera jest 90% i nic słychać że się przelewa do chodniczki z powietrzem silnik góra był robiony 2 lata temu było wszystko wymieniane trzyma cały czas 90% a chłodnica główna zimna nie wiem czy da się ogóle w takie mrozy odpowietrzyć układ chłodzenia

Opublikowano

witam.panowie a w a6 jest to samo do odpowietrzania układu z tym zsuwaniem węża?

Opublikowano

witam, też mam problem z odpowietrzeniem układu, wymieniałem termostat i teraz w ogóle nie idzie płyn do nagrzewnicy, nie wiem co robic termostat orginalny, przed wymianą wszystko było w miare ok. jak odpowietrzyć układ? pomóżcie koledzy

Opublikowano

witam, też mam problem z odpowietrzeniem układu, wymieniałem termostat i teraz w ogóle nie idzie płyn do nagrzewnicy, nie wiem co robic termostat orginalny, przed wymianą wszystko było w miare ok. jak odpowietrzyć układ? pomóżcie koledzy

zsuwałes ten waż z krućca nagrzewnicy?

Opublikowano

tak, z króćca i z nagrzewnicy i nic nie dało,

Opublikowano

zagrzej do 90' i trzymaj na 2000 tys zeby skutecznie odpowietrzyc.

Opublikowano

przejechałem 185 km i się nie odpowietrzyło, zaczęło za to kapać z okolicy pompy wody.

Opublikowano

przejechałem 185 km i się nie odpowietrzyło, zaczęło za to kapać z okolicy pompy wody.

a wymieniłeś oring? Bo nie zawsze jest w komplecie. Ja jak kupowałem swój termostat to oddzielnie oring nowy kupowałem. A jak nie to na silikon złożyć i tez będzie ok.