Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki akumulator kupić do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Potwierdzam, kupiłem 2 tygodnie S5 77AH 780A, stary ori był MOLL 72AH 640A, i na początku mrozów poniżej -10 stopni C kiepsko kręcił w sumie zapalał ale to była męczarnia. Teraz Bosch nawet przy - 25 rano pali od pierwszego strzała i jak na razie spisuje się bez zarzutów, poza tym sprzedawca (kolega), też mi go polecił ze względu na brak reklamacji, natomiast stanowczo odradził Vartę Silver Dynamic o tych samych parametrach bo ponoć na nie zdarzają się częste reklamacje.

U mnie siedzi Varta Silver Dynamic i auto kręci jak oszalałe. Robię krótkie trasy, auto czasem kilka dni stoi nie ruszane i nie ma problemów z odpalaniem. Odpukać... oby tak dalej :good:

• Odpowiedzi 2,1 tys.
  • Wyświetleń 345,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

U mnie siedzi Varta Silver Dynamic i auto kręci jak oszalałe. Robię krótkie trasy, auto czasem kilka dni stoi nie ruszane i nie ma problemów z odpalaniem. Odpukać... oby tak dalej :good:

Potwierdzam ten akumulator to górna półka i spisuje się rewelacyjnie. Nie ważne czy stoi dzień czy dwa, pali z pół obrotu. Poprzedni akumulator Centra zaczął kipieć i wiecznie nie mogłem go doładować.

Opublikowano

Potwierdzam ten akumulator to górna półka i spisuje się rewelacyjnie. Nie ważne czy stoi dzień czy dwa, pali z pół obrotu. Poprzedni akumulator Centra zaczął kipieć i wiecznie nie mogłem go doładować.

Nowych akumulatorów się nie ładuje[np centra futura ja mam i jest :good:] bo są bezobsługowe
Opublikowano

Większość jest obsługowych. Nazwa "bezobsługowy" to mit i karmienie masy kierowców - amatorów informacjami typu papka medialna ;)

Opublikowano

Ale jak kiedyś ładowałem centre to się nie naładował zaraz na drugi dzień poległ :disgust:

Opublikowano

Ale jak kiedyś ładowałem centre to się nie naładował zaraz na drugi dzień poległ :disgust:

na pewno nie przez ładowanie. Chyba że ładowałem dużym prądem i się zagotował
Opublikowano

na pewno nie przez ładowanie. Chyba że ładowałem dużym prądem i się zagotował

nie no co ty normalnie ładowałem cały dzień i lipa :wink4:
Opublikowano

Większość jest obsługowych. Nazwa "bezobsługowy" to mit i karmienie masy kierowców - amatorów informacjami typu papka medialna ;)

masz rację ale odmiana np Centra Futura + którą ja mam jest hermetyczna i całkowicie bezobsługowa. Tu się nie sprawdza elektrolitu, od tego jest magiczne oczko aby o tym informować. To nie jest zwykła Centra Futura tylko ze znaczkiem +. Poszukaj sobie info w sieci, jak nie znajdziesz to Ci wkleje

Opublikowano

Słyszałem o tym, że jest ten "+". Jednak do znacznej części akumulatorów "bezobsługowych" da się dolać wody destylowanej. Każdy akumulator można ładować z zewnątrz prostownikiem.

Opublikowano

Słyszałem o tym, że jest ten "+". Jednak do znacznej części akumulatorów "bezobsługowych" da się dolać wody destylowanej. Każdy akumulator można ładować z zewnątrz prostownikiem.

owszem, bo nie są całkowicie hermetyczne.

http://www.akumulator.pl/pub/uploaddocs/pdf_akumulator.plnr2_styczen2007.pdf

można poczytać

Opublikowano

sprawdzacie poziom elektrolitu?

Kto zmierzył kiedykolwiek napięcie?

gęstość?

czego dolać jeśli elektrolitu jest za mało - destylowana wystarczy??

czym sprawdzić gęstość - konkretny przykład??

Opublikowano

gęstość?

tylko wody destylowany musisz dolać bo woda paruje a elektrolit nie :wink4:
Opublikowano

gęstość?

wody destylowanej,

aerometrem sprawdzasz, kilka zł w motoryzacyjnym

Opublikowano

no dobra, ale jeśli gęstość jest za mała/za duża to co odpowiednio powinienem zrobić??

Opublikowano

no dobra, ale jeśli gęstość jest za mała/za duża to co odpowiednio powinienem zrobić??

To kup nowy elektrolit i zmień

Opublikowano

Kolego Nex

odmiana np Centra Futura + którą ja mam jest hermetyczna i całkowicie bezobsługowa

Ja bym powiedział ze to jest akumulator nie bezobsługowy ale BEZ MOŻLIWOŚCI OBSŁUGI.

Jesteś doskonałym klientem i ofiarą planowego starzenia produktów.

Z mojego doświadczenia: padnięty ze starości akumulator BEZOBSŁUGOWY wygląda zawsze tak samo: brakuje mu elektrolitu w jednej z cel, płyty są na wierzchu. Wody ubywa, stężenie kwasu rośnie i "konsumuje płyty". Szybki efektywny sposób napędzania sprzedaży.

Ja staram się wychwycić koniec "bezobsługowości" (2-5lat bez dolewek) i dolewam wodę destylowaną tam gdzie ubywa. W ten sposób można pociągnąć ze 2 lata dłużej albo i więcej.

Miałem akumulator z oczkiem (chyba centra), czarny znaczy rozładowany... ale jak dolałem wody to wróciło zielone. Nalepka sugerowała ładowanie - jak się zacznie ładować przy niskim poziomie to się zabija akumulator.

Podziwiam jak można klientów zakręcić, mistrzostwo to wmówić że obsługa jest zbędna i to tak żeby się cieszyli się że szybciej kupią nowy akumulator.

I druga myśl. Telewizory były czarno-białe i kolorowe. Czy gdzieś widzieliście "TYLKO U NAS TELEWIZORY KOLOROWE". Kolorowe wypadło z reklam bo wszystkie są kolorowe. Skoro nie ma akumulatorów obsługowych to kto i po co utrzymuje ten przymiotnik bezobsługowe?

Po trzecie - obsługiwałem akumulatory zasadowe, obsługa z cyklem kontrolnym trwała kilkadziesiąt godzin. Dla mnie akumulator gdzie się sprawdza elektrolit raz do roku to jest naprawdę BEZOBSŁUGOWY.

Niedługo wprowadzą samochody bezobsługowe. W naszym bezobsługowym samochodzie wentylki są zagniecione dla większej szczelności a otwór wlewowy i korek oleju są zaspawane aby nie wyciekł gdy samochód będzie w pozycji odwróconej. Nie ma potrzeby i możliwości uzupełniania oleju i starczy on na cały okres eksploatacji pojazdu.

Czytałem o w pełni hermetycznych akumulatorach... do pojazdów kosmicznych. Miały katalityczny recyrkulator, który "spalał" wodór i tlen z powrotem w wodę. Takie ogniwo paliwowe. Cena wiadomo kosmiczna.

Opublikowano

A najlepiej Nex kup sobie akumulator Centry futura i będzie po problemie :wink4:

Opublikowano

A najlepiej Nex kup sobie akumulator Centry futura i będzie po problemie :wink4:

Lub Varta Silver Dynamic :good:

Opublikowano

Nie wiem na czymś chcesz zaoszczędzić :mysli: kupuj nowy i w szycho nie martwisz sie ze ci rano nie zapali i tam takie historie

Opublikowano

:facepalm: