Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] RNS-D DX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytania dotyczą nawigacji jak w temacie.

Kupiłem to cudo, pochodzi z A4 B6. I tu moje pytanie, czy jest jakaś szczególna drutologia żeby ją podłączyć? powinna komunikować się już po CAN z autem więc podłączając kable jak należy powinno zadziałać i podświetlenie i FIS?

Czy głośniki w systemie ze wzmacniaczem pod concert II podejdą plu and play?

Czy ktoś rozkminił ten dekoder TMC? przecież w PL tego sygnału i tak nie ma więc komunikat będzie zawsze?

Druga sprawa to podłączenie bluetootha do RNS-D... nawet gdyby tylko w podstawowej funkcjonalnosci ale wykonalne?

Opublikowano

Co do wcześniejszych pytań to wszystko będzie chodzić podświetlenie itp

Co do tunera TMC w pl nie ma owszem ale samo navi chce tylko podłączenia Tunera a nie musi ten tuner odbierać żadnych sygnałów a bez tunera będzie właśnie pojawiać się komunikat który zniknie jak wciśniesz np. prawe pokrętło (trochę to denerwujące ale kwestia przyzwyczajenia)

Co do bluetootha to raczej nie wykonalne

Tak naprawdę rozbudowanie rns-d jest dość drogie bo np zmieniarkę którą być może posiadasz w a4 b6 w schowku nie bedzie pasować koszt pod rns-d od 100 do prawie 300zł z przewodem i musisz zamontować w bagażniku. Jeśli np chciałbyś sobie zrobić kino samochodowe to musisz kupić adapter koszt ok 350zł do tego odtwarzacz dvd ok 400zł ale wtedy masz też możliwość podłączenia kamerki cofania lub innych źródeł jak playstation itp

Opublikowano

Co do wcześniejszych pytań to wszystko będzie chodzić podświetlenie itp

Co do tunera TMC w pl nie ma owszem ale samo navi chce tylko podłączenia Tunera a nie musi ten tuner odbierać żadnych sygnałów a bez tunera będzie właśnie pojawiać się komunikat który zniknie jak wciśniesz np. prawe pokrętło (trochę to denerwujące ale kwestia przyzwyczajenia)

Co do bluetootha to raczej nie wykonalne

Tak naprawdę rozbudowanie rns-d jest dość drogie bo np zmieniarkę którą być może posiadasz w a4 b6 w schowku nie bedzie pasować koszt pod rns-d od 100 do prawie 300zł z przewodem i musisz zamontować w bagażniku. Jeśli np chciałbyś sobie zrobić kino samochodowe to musisz kupić adapter koszt ok 350zł do tego odtwarzacz dvd ok 400zł ale wtedy masz też możliwość podłączenia kamerki cofania lub innych źródeł jak playstation itp

pytałem o TMC bo wyświetlanie na FIS bez tego ponoć nie działa

co to BT to zastanawiałem się nad tym bo skoro concert potrafi obsłużyć najprostsze funkcje...

BTW, RNS-E to niby jest tani w rozbudowie? bo coś mi się nie wydaje...

Opublikowano

Ja mam rns-d i jakos u mnie zmieniarka jest ori w schowku :gwizdanie:

Opublikowano

No widzisz ja kupiłem tez RNS-D mam ori zmieniarke w schowku i mi ona nie działa pod ta navi. Jakie masz nr navi i zmieniarki pokaz prosze to moze znajde tmieniarke do schowka nie chce miec w bagażniku;/;/ ja mam takie nr NAVI- 8E 00 35 192 B i ZMIENIARKA- 8E 00 35 111. czekam na odp.
Opublikowano

No widzisz ja kupiłem tez RNS-D mam ori zmieniarke w schowku i mi ona nie działa pod ta navi. Jakie masz nr navi i zmieniarki pokaz prosze to moze znajde tmieniarke do schowka nie chce miec w bagażniku;/;/ ja mam takie nr NAVI- 8E 00 35 192 B i ZMIENIARKA- 8E 00 35 111. czekam na odp.

znalazłem dziś info w sieci, że ta zmieniarka ma kilka wersji z różnymi literkami na końcu numeru i to ponoć ma znaczenie dla nawigacji. moze to jest trop. po drugie czy wszystko dobrze z kodowaniem navi pod zmieniarke? Jeśli nie jest prawidłowo podłączone can poprzez TMC to pewnie z kodowaniem i diagnostyką też jest problem...

Opublikowano

znalazłem dziś info w sieci, że ta zmieniarka ma kilka wersji z różnymi literkami na końcu numeru i to ponoć ma znaczenie dla nawigacji. moze to jest trop. po drugie czy wszystko dobrze z kodowaniem navi pod zmieniarke? Jeśli nie jest prawidłowo podłączone can poprzez TMC to pewnie z kodowaniem i diagnostyką też jest problem...

To to ja wiem własnie ze zmieni sie tylko literka na samym koncu i juz moe ne byc kompatybililna dla tego szukam innej moja dobra ale nie ta.
Opublikowano

To to ja wiem własnie ze zmieni sie tylko literka na samym koncu i juz moe ne byc kompatybililna dla tego szukam innej moja dobra ale nie ta.

ale potrafisz zmienić kodowanie czegokolwiek w nawigacji jeśli nie masz podłączonego cana? masz podświetlenie przycisków?

Opublikowano

ale potrafisz zmienić kodowanie czegokolwiek w nawigacji jeśli nie masz podłączonego cana? masz podświetlenie przycisków?

Aby zrobic kodowanie podłaćzas sie kompem podswietlenie mam ale musiałem je robic i zasilanie do navi brałem z zapaliczki:) podpinajac sie pod pin.
Opublikowano

U mnie na zmieniarce znalazlem wybity numer CFA00029E innych numerow ani nalepek nie ma.

Opublikowano

U mnie na zmieniarce znalazlem wybity numer CFA00029E innych numerow ani nalepek nie ma.

powinien byc inny numer z boku zmieniarki naklejony nr zaczynajacy sie numerem auta jakie masz.
Opublikowano

Kurde nie zauwazylem go 8E0035111C

Opublikowano

Bozet a ty jaki masz numer zmieniarki?

Opublikowano

Bozet a ty jaki masz numer zmieniarki?

Nr zmieniarki to 8E 00 35 111
Opublikowano

nie masz literki na końcu?

Opublikowano

nie masz literki na końcu?

Nie nr jest w całosci tak jak napisałem.
Opublikowano

Na aukcji ktoś sprzedaje zestaw rns-d plus zmieniarka i ta zmieniarka ma właśnie końcówkę C. wygląda na to, że takiej trzeba szukać

Opublikowano

Na aukcji ktoś sprzedaje zestaw rns-d plus zmieniarka i ta zmieniarka ma właśnie końcówkę C. wygląda na to, że takiej trzeba szukać

Włąsnie tez tak mysle. A podasz mi tu ten link ja sobie ja sprawdze?
Opublikowano

http://allegro.pl/show_item.php?item=2100356702

ktos już się szarpnął i kupił ale jeszcze wyświetla chyba

No juz wiem jaka ja potrzebuje zmieniare ale ten typ przesadził troche drogo niech wyjdzie navi za 600pln i zmieniarke sprzedaje za 400pln zal typa ja swoja mam za 200pln przesadzaja z tymi cenami.