bolek21 Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam czy może ktoś sie orientuje jak może być przyczyna niedziałającej centralki . Zamkałem wczoraj auto i gdy chciałem je otworzyć to zero reakcji na centralny zamek ( nie otwierał i nie bylo słychać pracy silniczka ani sygnału kierunków) . Posiadam kluczyk scyzoryk z pilotem audi a4 2004 b6. Czy przyczyna mogą być mrozy ( -28 `C ) ? Gdy otworzyłem drzwi kluczykiem i odpaliłem auto odrazu centralka zaczeła działać!!
Vexatus Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 Fale radiowe sie oblodziły w locie i spadły na ziemię - mają za małą siłę nośną. Rozwiązania są następujące: - zamontować system automatycznego odlodzania; - ocieplić kanał, którym przemieszczają się fale (najprościej za pomocą jakiegoś rękawa, w którym fale będą mogły się przemieszczać - zrobionego np. ze starego szala); - zawsze można spróbować pozbierać zamarznięte fale radiowe z ziemi i cisnąć nimi w stronę tyłu samochodu - uderzając o samochód lód się rozbije i fale mają szanse dolecieć do anteny, chyba, że też jest oblodzona. A tak serio, to powodem może być spadek napięcia w instalacji spowodowany mrozem. A wiadomo, że rozrusznik i silnik są blisko aku - centralka na przeciwny końcu samochodu, czyli sama długość kabli daje dodatkowe spadki. Pozdrawiam Grzesiek
kamilglm Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 Może spadek napięcia w baterii w scyzoryku?
Vexatus Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 To by się nie naładowała od odpalenia silnika Chociaz w sumie kolega nie napisał, czy centralny zaczął działać jako taki, czy z pilota
bolek21 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Opublikowano 3 Lutego 2012 zaczął działać z pilota odrazu po odpaleni auta i działa nadal prawidłowo ?? Ale nie wiem czy mam sie martwić czy nie, żeby coś takiego mi nie przytrafiło na miescie.
kamilglm Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 Myślę że nie ma się czym martwić biorąc po uwagę obecne warunki atmosferyczne, chyba że problem będzie się powtarzał to trzeba będzie coś działać. Napisz jutro czy jest to samo co dzisiaj, czy wszystko wróciło do normy.
bolek21 Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Opublikowano 4 Lutego 2012 Narazie jest wszystko ok , jeśli powtórzy sie problem to sie odezwe , pozdrawiam i dziekuje za podpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi