Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Na mrozie zapalił zgasł i już nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Mam problem z moją A4 1.9 tdi

No więc zacznę od tego ,że przed zimą wymieniłem wszystkie świece bo niestety wszystkie były popalone i miałem o dziwo tylko małe problemy z rozruchem. Po dzisiejszej mroźnej nocy mam problem ponieważ rano zapaliłem silnik, dałem mu popracować przez kilka minut ale kiedy zacząłem ruszać obroty zqczeły falować i "padła" jakby odcięło paliwo. Poprzedniego dnia tankowałem i miałem około 30l w baku. Myślałem że to paliwo zamarzło i przez cały dzień ogrzewałem samochód. Udało się załatwić nagrzewnice i po podłączeniu pod prostownik i naprawde długim kręceniu wkońcu zaskoczył. zostałwilem właczony silnik i później się przejechałem zeby sprawdzić czy jest ok . wszystko było wporządku wchodził na obroty bez problemów. Przed godziną wyjechałem do miasta i po przejechaniu 5 km obroty znowu zaczeły falować i zdechła. odholowałem ja go garażu i i tam pod prostownikiem kreciłem tak długo aż zapaliła . tym razem obroty cały czas dziwnie falowały a przy wciśniecieciu gazu dławil i dochodził do max 1,5tys po czym zdechł. mam nadzieje ze wszystko dobrze opisałem i proszę o waszą pomoc. Dodam jeszcze ,że auto stało na dworze w nocy

Opublikowano

Najprawdopodobniej, moim skromnym zdaniem, zamarza paliwo. Sprawdź co masz w filtrze paliwa i kiedy w ogóle zmieniałeś?

Opublikowano
  • Autor

coś koło 1,5 roku temu

Opublikowano

Zostaw auto na dłużej w ogrzewanym garażu i wymień filtr paliwa.

Nie męcz go tak tym kręceniem :chytry:

Opublikowano

Taaa kaszka manna na 100% :naughty:

Opublikowano

witam! ja mam ten sam problem i nie kumam o co chodzi,wymieniłem filtr i nie wiem gdzie szukac przyczyny przez te mrozy

Opublikowano
  • Autor

no ja zacznę chyba od tego ale zmartwileś mnie tym ,że nie pomogo

Opublikowano

Oj lechu1990 jak już odmroziłeś ją i zapaliła to po co robiłeś przejażdżki, trzeba było wypompować to paliwo z baku i zalać innym zimowym a nie czekać jak zamrznie po raz drugi.

Opublikowano

Oj lechu1990 jak już odmroziłeś ją i zapaliła to po co robiłeś przejażdżki, trzeba było wypompować to paliwo z baku i zalać innym zimowym a nie czekać jak zamrznie po raz drugi.

Albo ze 3 litry benzynki i do pełna ON-u :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

no teraz zalałem do pełna i wlałem depresatora

Opublikowano

dolewanie nic nie da, to jest jak z robieniem majonezu, jak struktura padnie to trzeba od poczatku robić. To samo u Ciebie, osusz zbiornim, zrób mieszankę 3l benzyny 7 ropy, wstaw na jakaś kuchenkę tylko uważaj żebyś domu nie spalił (ja mam na warsztacie taką starą podkładke ze spiralą na 220V)

Nagrzej żeby aż parowało, wlej to się zbiornik ogrzeje i jak silnik pociągnie ciepłego to przewody z parafiny się oczyszczą , jak już odpalisz i silnik się zagrzeje to wymień filtr na nowy bo ten będzie szajs jak zatrzyma w sobie tę parafinę co była w rurkach i zbiorniku. Koniec no i pamiętaj lej dobre paliwo.

Porada ode mnie.

Ja kupuję paliwo ale tankuję ostatni tydzien do 30l bańki, jak stoi na ziemi na dworze i się nie robi mleczne i nie mętnieje to leję i musi chodzić, jak się robi mleczna to zmieniam stację.

Dla szybszego efektu możesz stosować butelkę 2l po coli lub jakąś inną byle była przeźroczysta.

Opublikowano
  • Autor

a jak teraz to całe paliwo spuścić w łatwy sposób?

Opublikowano

Są 2 sposoby:

1 - odepnij przewód od filtra co przychodzi ze zbiornika i załóż na niego pompkę ręczną lub elektryczną i wypompuj.

2 - rozbierz kosz i dobież siędo zbiornika, wyjmij kosz i wskaźnik od poziomu aliwa i tez wyciągnij jakas pompką czy czymś innym.

jest jeszcze 3 sposób an leniuch ale to musiałbyś ogrzać znów auto żeby zapaliło, jak zapali to odepnij powrót z filtra i do bańki. Silnik pochodzi jakiś czas a paliwo nie wróci do baku tylko do bańki obok auta.

Opublikowano
  • Autor

a jeszcze jedno pytanie. trochę się teraz o tym naczytałem ... czy parafina mogła się dostać do wtrysków i jezeli tak to jak sprawdzic czy tam jest ok ?

Opublikowano

Parafina niczego nie uszkodzi nawet jak dostanie sie do pompy czy na wtryski (chociaz to malo prawdopodobne bo przez filtr sie nie przedostanie), Troche temperatury i czasu i z powrotem sie zdekrystalizuje :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

no to mi ulżyło

Opublikowano

szybki i dobry sposób polać silnik wrzątkiem i odpalić niech sobie pochodzi jakby co czynność powtórzyć zamarza woda dodana do paliwa zatankuj sobie paliwko gold na statoilu 6.28 za litra i niech się wymiesza ja miałem podobny problem wczoraj przy iveco pomogło.a dzisiaj jak rano odpalałem złapał od pierwszego.

Opublikowano
  • Autor

przy takim mrozie nie zaszkodzę sobie bardziej takim rozwiazaniem ? poźniej przecież to zamarznie i bedzie jeszcze gorzej

Opublikowano

wczoraj ta operacja była przeprowadzona około południa zalałem paliwko na statoilu i pojechałem z 50kilosów z towarem wróciłem o 14 i stał do rana o 6:00 go paliłem stoi pod chmurką i odjechałem. także pomogło

Opublikowano

Witam,ja tez mialem podobny problem dzisiaj przy(-24)świece akumulator wymienione ,ladnie palił codziennie a dzisiaj Chcialem odpalic na początku zapaliła się kontrolka od oleju i zaczęła migac,pięć razy próbowałem i Nie udało się odpalić;/.ropa była zalany bp ultimate oczywiście ta lepsza