ziemas Opublikowano 4 Lutego 2012 Opublikowano 4 Lutego 2012 Witam,jakiś czas temu pojawiłysię dziwne dziwne dźwięki z okolic alternatora, napinacza. Pasek jest luźny i to bardzo pomiędzy pompą wspomagania a alternatorem. Wymienione, Pompa wspomagania, koło dwupasowe wału, pompa wody, rozrząd, uszczelniacze, pasek 5 miesięcy temu.Brak dolnej osłony. Sprężarka od klimy zdemontowana bo padła. Obroty na obrotomierzu bez falowania, idealnie. Popiskiwania to na bank pasek i jego luzy ale ten dziwny pomruk co się pojawia na filmie mnie zastanawia, czy to napinacz tak robi? Temp. na dworze -13c we wtorek wymieniam napinacz oraz pasek. Proszę o poradę czy to na pewno napinacz?
andriu23 Opublikowano 4 Lutego 2012 Opublikowano 4 Lutego 2012 U mnie identycznie świerszczył alternator. Wymieniłem łożyska, sprzęgiełko, komutator i regulator ze szczotkami i jest cichutko.
ziemas Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Opublikowano 4 Lutego 2012 ja podobno nie mam sprzęgiełka a alternator ładuje dobrze bo sprawdzał mechanik :/
andriu23 Opublikowano 4 Lutego 2012 Opublikowano 4 Lutego 2012 U mnie też ładował dobrze ale szczotki wytarły rowki (około 3mm) w komutatorze i piszczały
ziemas Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Opublikowano 4 Lutego 2012 U mnie też ładował dobrze ale szczotki wytarły rowki (około 3mm) w komutatorze i piszczały Popsikałem delikatnie odrdzewiaczem na pasek i przestał piszczeć na jakiś czas. Zobaczymy po wymianie napinacza. A ten dźwięk tarki taki głuchy co się załącza po chwili?
rafalskin73 Opublikowano 4 Lutego 2012 Opublikowano 4 Lutego 2012 Załóż sobie kolego sprzęgiełko na alternator i będzie po problemie.Kupujesz nowe sprzęgiełko INA 110zł,zrzucasz sztywne kółko i jest
Musashi Opublikowano 4 Lutego 2012 Opublikowano 4 Lutego 2012 Popsikałem delikatnie odrdzewiaczem na pasek i przestał piszczeć na jakiś czas. Zobaczymy po wymianie napinacza. A ten dźwięk tarki taki głuchy co się załącza po chwili? moze przesmaruj jeszcze jakims smarem albo zwilz olejem
ziemas Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Opublikowano 9 Lutego 2012 Popsikałem delikatnie odrdzewiaczem na pasek i przestał piszczeć na jakiś czas. Zobaczymy po wymianie napinacza. A ten dźwięk tarki taki głuchy co się załącza po chwili? moze przesmaruj jeszcze jakims smarem albo zwilz olejem To oczywiste że popsikałem tylko po to żeby sprawdzić co jest grane...[br]Dopisany: 05 Luty 2012, 07:03_________________________________________________Temat załatwiony: Nowy napinacz Ruville, pasek Bosch, nowa pompa wody bo ciekła.... i ciszaaa :>
Rekomendowane odpowiedzi