Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Błąd FIS światło hamowania - przed uruchomieniem silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

Zanim uruchomię silnik pojawia się komunikat FIS o niesprawnym świetle hamowania. Dotknięcie pedału hamulca powoduje wyświetlenie OK.

Próbowałem coś w necie znaleźć w temacie ale jedyne co było to, że jest taki bajer w Oplach automatach :D ... aby uruchomić samochód muszą nacisnąć pedał hamulca.

...dodam tylko, że światła hamowania działają bez zarzutu. Czy AUDI tak ma czy lepiej jechać to sprawdzić ?

pozdrawiam

Opublikowano

VAG?

Opublikowano
  • Autor

Nie posiadam jeszcze własnego :kwasny: .

Jadę na wymianę rozrządu w przyszłym tygodniu to się podepnę.

Opublikowano

jak wyglada ta kontrolka ?

Opublikowano
  • Autor

291309.jpg

Bez wykrzyknika. On się nie pojawia. Przekręcam kluczyk do pozycji "check" i wita mnie zawsze ten błąd. Mogę spokojnie silnik uruchomić a ikonka zniknie przy pierwszym użyciu hamulca. Po naciśnięciu hamulca zmienia się powoli na OK.

Sprawdziłem sobie w instrukcji obsługi - Niesprawne światło hamowania (BREMSLICHT) ale działa... :mysli:

Opublikowano

Czujnik stopu

sprawdz tez swiatla stopu

Opublikowano
  • Autor

...no właśnie pisałem, że są okey.

"...dodam tylko, że światła hamowania działają bez zarzutu."

Opublikowano

@srk76 licznik z FIS sam montowales czy seryjnie byl?

Blad o ktorym piszesz pojawil sie niedawno czy miales od poczatku od kupna?

Opublikowano
  • Autor

Licznik wymieniany jeszcze przed kupnem. Stary mam w bagażniku. Jak pojadę rozrząd zrobić to zagadam z poprzednim właścicielem. Jak kupowałem to nie zwróciłem na to uwagi :embarrassed: ...szczerze powiem zainteresowałem się tym dopiero po przeczytaniu instrukcji obsługi.

Opublikowano

Skoro sam wymienil to teraz wykrec licznik i sprawdz ile wychodzi kabelkow z czarnej wtyczki (tej po srodku).

Piny o numerach z tej wtyczki:

16 -Tail lights/dipped beams

19 - Brake light

podepnij do masy.

Opublikowano
  • Autor

Odpuściłem temat.

Rozmawiałem z poprzednim właścicielem. Mówi, że ma tak od początku i że na poprzednim liczniku też "check" był. W zasadzie ten "check" mi nie przeszkadza bo i w czym. W sumie lepiej sprawdzić czy się ma światła hamowania przed jazdą. Dla kontroli wyjąłem żarówkę "stopu" i zgodnie z przypuszczeniem po naciśnięciu hamulca ostrzeżenie nie zniknęło. Żarówka na swoim miejscu - "check" - hamulec - pojawia się OK. Wychodzi na to że mój "makaroniarz" tak ma :)

Jakby się coś kiedyś zmieniło i na przykład mimo sprawności świateł "check" nie chciał zniknąć to odgrzeję wątek.

BTW VAG nic nie pokazał

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kolego co Ty wymyślasz. Tak powinno być, wyświetlenie tej kontrolki na fis zmusza cię do naciśnięcia hamulca i sprawdzenia czy układ trzyma ciśnienie po czym wyświetla że jest OK.

Opublikowano

było już na forum

tak ma być, to jest normalne

Opublikowano
  • Autor

Z ciekawostek.

Już się nie zapala :) W ramach poznawania dogłębnego samochodu rozebrałem sobie tylne lampy. Pogrzebałem, pooglądałem, poskładałem bez specjalnego celu. Efekt ?

FIS się już nie zapala...więc albo zepsułem ten kontrolny check hamulca albo się okazało, że to jednak nie było normalne. Oczywiście wszystko działa jak należy jeśli chodzi o światła stopu.