Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AHU] Wywala bezpiecznik od dmuchawy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie,tzn wywala bezpiecznik od dmuchawy ,nie odrazu tylko jakis czas chodzi tzn 2-3 dni i wywala,ciekawi mnie czy ktos mial takie zdarzenie i pomoze znalesc usterke,ja osobiscie niemam pomysla i przyczyny nie kojarze bo nic nie robilem przy elektryce,ani niczym innym,poprostu samoistne wywalanie,a i do tego klima przestala dzialac,VAg niczego nie pokazuje ale sprawdze jeszcze na klimatroniku,

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam ten problem. Wywaliło raz, sprawdziłem silnik - wydaje sie być ok, założyłem, bezpiecznik zmieniłem, po kilku kwadransach wywaliło znowu. Znalazłeś przycznę?

Opublikowano

uszkodzony panel klimatronu u mnie było to samo, dałem do elektronika i po kłopocie

Opublikowano

Witam, problem mam podobny. najpierw panel klimatronika migał, później przestał działać wentylator nadmuchu, następnie w klimatroniku działało tylko podświetlenie klawiszy. Myślałem, że to panel klimatronika, jednak po demontażu okazało się że wszystko jest ok na pierwszy rzut oka. Luty w porządku, żaróweczki wyświetlacza też, inne rzeczy też wyglądają normalnie. Złożyłem ponownie i wpadłem na pomysł, że to jednak może bezpiecznik :evil:trafiłem i wymieniłem bezpiecznik nr 25 30A. Po uruchomieniu zapłonu panel działał, nawet nie migał jak wcześniej. Problem w tym, że po kilkunastu sekundach bezpiecznik znów padł. Gdzie problem?? mam teraz rozkręcać wentylator nadmuchu pod nogami pasażera? czy to jednak coś w panelu lub jeszcze inna przyczyna? Nadmienię iż wentylator nadmuchu w zeszłym roku naprawiał mi elektryk bo nie działał. Pomóżcie

Opublikowano

Witam, mam podobny problem jednak nie jest to silnik dmuchawy gdyż wymontowałem go i uruchomiłem ponownie klimatronik- efekt bezpiecznik ponownie spalony. Na moje nieszczęście silnik dmuchawy jest z 6 pinowym stykiem na kostkę i układem sterującym płynne uruchomienie nawiewu. Z tego co się dowiedziałem brak zamienników :blink: Panel od klimatronika nie przygasa, żaróweczki są ok. Najdziwniejsze jest to że na postoju kiedy auto jest zapalone i włączę nawiew wszystko działa-nie ważne czy zimne czy ciepłe powietrze, natomiast wystarczy że ruszę i przejadę 1m pali się bezpiecznik.

Miał ktoś podobną sytuację? Jakieś pomysły? A może gotowe rozwiązanie :wink4:

Opublikowano

Witam, u mnie to podobnie... wywala bezpiecznik jak włacze klime, na klimatroniku pokazuje blad 20.1 Złe napięcie kompresora klimatyzacji - ciągle, *20.1 (zobacz poniżej) ,*20.1 Kompresor pozostaje wyłączony aż napięcie będzie wyższe niż 10.8V przez ostatnie 25 sekund ,dodam ze jak zalacze klime pochodzi czasem 1 minute i wywala bezpiecznik, o co chodzi kompresor ma jakies zwarcie? pomocy!

Opublikowano

Niestety musiałem oddać auto do elektryka. Mam nadzieję że nie będzie to droga impreza. Przypuszczam że sterownik klimy robi zwarcie jednak nie znam się na tym tak bardzo. Jeśli uda mi się dowiedzieć co było uszkodzone napiszę.

Opublikowano

Ja jak wszyscy mam ten sam problem. Stacje benzynowe cieszą się na mój widok, bo wykupię cały nakład bezpieczników 30A.

Wszyscy piszą, że mają problem, ale nikt jeszcze nie napisał czy i jak naprawił. No chyba, że w innym wątku ktoś to omówił. Jak coś wiecie to się podzielcie..

Opublikowano

U mnie to samo. Włączam nawiew i jak dam spory nadmuch to potrafi wywalić bezpiecznik. Czy oprócz panelu klimatronika i wiatraka jest po drodze jakiś moduł/układ sterujący obrotami wentylatora?