banshee Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 25-31 Zrób próbę na zimnym silniku (całkowicie zimnym) i na rozgrzanym.
Fido Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 25-31 ??? W pdf Sam Naprawiam właśnie zauważyłem,że jest 18,5 Kurde,coś nie tak. Nie wiem czy da się na zimno zrobić,okaże się. Prędko to nie będzie bo kolejki w warsztatach.
banshee Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 U mnie tak pisze w workshopdata a tutaj potwierdzenie Jakie powinno byc cisnienie w cylindrach w AWX
Fido Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 Dobra,dzięki. Dam znać jak mnie mechanik wezwie na kanał. Troszkę mi poddymia rano na biało ale za to też się zabiorę bo ponoć to uszczelniacze zaworowe.
marekg Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 skoro bierze olej, kompresja nierówna i tyle do zainwestowania to moim zdaniem trzymanie tego auta nie jest rozsądne. a ty uważasz, że odsprzedaż tego auta jest opłacalna? skoro jest w kiepskim stanie to i cena powinna być kiepska. Więc ile zyskasz? no chyba, że katolickim zwyczajem opchnąć trupa po cenie igiełki. Wtedy tak. Z resztą o czym mowa, jaki kiepski stan... ---------- Post dopisany at 19:10 ---------- Poprzedni post napisany at 19:03 ---------- Troszu słabe to ciśnienie bo według knigi o A4 nowy silnik ma 18,5 no a u Ciebie jest 3,0. troszku kolega przyspał jak rozum rozdawali. Ciśnienie sprężania to nie stopień sprężania. Po drugie, gdyby ten konkretny silnik miał stopień sprężania 3 to mógłbyś sobie kręcić rozrusznikiem do woli...
Fido Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 Ciśnienie sprężania to nie stopień sprężania. No patrz jak to człowieka czasami zaślepi i otumani. Faktycznie, w pdf jest stopień podany. Czyta się i się nie myśli co tam pisze. Może dlatego,że się nie ma z tym codziennie styczności.
marekg Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 Ciśnienie sprężania to nie stopień sprężania. No patrz jak to człowieka czasami zaślepi i otumani. Faktycznie, w pdf jest stopień podany. Czyta się i się nie myśli co tam pisze. Może dlatego,że się nie ma z tym codziennie styczności. ja też o tym nie mam pojęcia. Ale jak mi ktoś (nawet w tym temacie) podaje zupełnie różne cyferki (konfrontacja 30 vs 18,5 ) to mnie osobiście zapala się lampka i sprawdzam czy aby porównujemy te same parametry. Bo niby skąd nagle u kolegi w starym silniku stopień sprężania miałby skoczyć z katalogowego 18,5 aż pod 30??? i to w dodatku na wszystkich cylindrach? cylindry zmieniły objętość a tłok skacze prawie dwa razy wyżej niż fabryka przewidziała? dwie minuty na googlu i już wiadomo że to zupełnie inne wielkości
Fido Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 Dokładnie,też mi coś nie pasowało ale dziś coś nie myślę.
Maestro_86 Opublikowano 26 Listopada 2013 Opublikowano 26 Listopada 2013 Serwisówka podaje że nie powinien brać więcej niż 0,8 dm3 na 1000 km. czyli można przyjąć że u mnie jest ok. Jakby Ci brał tyle co serwisówka podaje w maksie to byś oleju nie musiał wymieniać bo byś miał non stop świeży:decayed: Biorąc pod uwagę że się wymienia co 10 tys. to 0,8 x 10 to daje 8 litrów a do 1.9 wchodzi max 4
Fido Opublikowano 26 Listopada 2013 Opublikowano 26 Listopada 2013 Widocznie w serwisówce jest błąd,powinno być 0,08dm3 Czyli na 10tyś.km - 0.8L ---------- Post dopisany at 11:47 ---------- Poprzedni post napisany at 11:39 ---------- Żeby nie być gołosłownym. Foto z PDFa
marekg Opublikowano 26 Listopada 2013 Opublikowano 26 Listopada 2013 Widocznie w serwisówce jest błąd,powinno być 0,08dm3Czyli na 10tyś.km - 0.8L ---------- Post dopisany at 11:47 ---------- Poprzedni post napisany at 11:39 ---------- Żeby nie być gołosłownym. Foto z PDFa http://s15.postimg.org/43rp28dyf/olej.jpg Jeśli dobrze pamiętam to w instrukcji obsługi jest napisane, iż dopuszczalne zużycie oleju to 0,5 litra na 1000 km. Moim zdaniem to czy wartość, którą znalazłeś ty to nie jest błąd. Możnaby ewentualnie się doszukiwać błędu i sądzić, że chodzi o 10 000 kilometrów a nie 1000. Aczkolwiek nie łudźmy się, instukcje w Audi to ogólna opisówka jak korzystać z wyposażenia samochodu a nie informacje techniczne. A podawanie info o zużyciu oleju w takiej istrukcji służy raczej oddaleniu roszczeń gwarancyjnych spowodowanych żłopaniem oleju ponad rozsądne ilości. Tak jest w instrukcji i możesz ich cmoknąć.
Fido Opublikowano 26 Listopada 2013 Opublikowano 26 Listopada 2013 Ale przyznać trzeba ,że jakieś tam zużycie oleju występuje. Tylko szkoda że nie ma dokładnych danych. 0.5 czy 0.8L na 10000 km to jednak spora różnica.
Rekomendowane odpowiedzi