Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Ile płynu chłodniczego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dzisiaj wymieniłem płyn chłodniczy i od razu przeczyściłem nagrzewnice, ponieważ w autku cały czas leciało zimne powietrze (climatronic). Nawet nie przypuszczałem, że gebelsy mogą jeździć na takim syfie. Nagrzewnice porządnie przekłukałem wodą z ogrodowego węża, później środek do płukania chłodnic i znowu płukanko. Cały układ kilka razy zalewałem wodą, spuszczałem i zalewałem. Po tym zabiegu, zalaniu świeżego płynu i odpowietrzeniu w środku od razu zrobiło się cieplutko, grzeje niedowytrzymania. Tylko jedno mnie niepokoi. Wydaje mi się, że z układu spuściłem całą wodę. Odkręciłem kranik spustowy po zlaniu wszystkiego dmuchnąłem jeszcze w zbiorniczek wyrównawczy po czym z kranika spustowego słychać było tylko powietrze. Do układu zmieściło mi się tylko około 4 litrów. Wydaje mi się, że troche mało, cz ktoś wie ile powinno się zmieścić do motoru 1.8 20V 125KM rok 1996 ?????????

Opublikowano

powinno wejsc 6 literków

myśle ze nie wszystko zeszło i zostało cos w bloku

Opublikowano

Tak jak Zdeniu napisał 6 litrów

Opublikowano

Panowie... ile płynu chłodniczego wchodzi do silnika 1.6. potzrebuje pilna informacje, dzieki wielkie... I powiedzcie, ze 4 litry starcza;)

Opublikowano
Panowie... ile płynu chłodniczego wchodzi do silnika 1.6. potzrebuje pilna informacje, dzieki wielkie... I powiedzcie, ze 4 litry starcza;)

również 6 literków :cool:

Opublikowano

Do 1.6 wchodzi 4 literki płynu

Opublikowano

widze rozbiezne informacje :cool: w kazdym razie dzieki wielkie za odpowiedz. na wszelki kupilem 3l koncentratu, wiec 6 literkow plynu do -40C...

Opublikowano

Jaki kupiłeś bo ja paraflu?

Opublikowano

TEXACO... Podobno leja teraz takie do Audi (nowych).. tani nie byl, ale ponoc dobry :wink:

• 1 rok później...
Opublikowano

czy zawsze sie rozcięcza płyn 1do1 :mysli:lub w innej proporcji,czy mozna wlac jakis gotowiec bez rozcięczania.

Opublikowano

Jak masz koncentrat to na butelce powinno być napisane w jakich proporcjach rozcieńczac i odpowiednio do rozcieńczenia podane są temperatury wrzenia i zamarzania.Przynajmniej na G12+ tak jest.

Opublikowano

U mnie w 2.4 v6 wchodzi 6 literkow

Opublikowano

czy zawsze sie rozcięcza płyn 1do1 :mysli:lub w innej proporcji,czy mozna wlac jakis gotowiec bez rozcięczania.

najlepsza jest chyba opcja 60:40, zachwianie równowagi również może skutkować tym, że płyn chłodzący nie będzie spełniał swojej roli - na przykład wlanie 100% koncentratu nie jest dobrym rozwiązaniem.

Opublikowano

mam pytanko :jak czyszciłeś nagrzewnice? wyjmowałeś ją z auta(prawdopodobnie bede musiał ją przeczyścić a niewiem jak)

Opublikowano

jak rozumiem to g12+ mozan lac ze względu na to jaki był lany wczesniej(nieznany).

Opublikowano

jak rozumiem to g12+ mozan lac ze względu na to jaki był lany wczesniej(nieznany).

można go łączyć z innymi oryginalnymi płynami (nawet starszymi), ale co w przypadku innych - nie wiem.

Opublikowano

Jak nie wiesz co było wcześniej zalane to się nie zastanawiaj tylko kup G12+ i wymień.

Na pewno można mieszać z G11 i G12 z innymi hmm...osobiście bym nie ryzykował.

Opublikowano

tak jest pewnie ze wymienie całość ;)