Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Katalizator czy tłumik w Audi A4 B5 1.9 TDI AJM?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam b5 z 2000r. z silnikiem 1.9 ajm. Zdecydowałem się na wycięcie katalizatora. Po wjechaniu na kanał okazało się że na wydechu mam 4 puszki.

Pierwsza - katalizator tuż za plecionką, druga niezidentyfikowana (kolor wpadający w fiolet z tabliczką znamionową), trzecia tłumik środkowy, czwarta końcowy.

Czy możliwe że mam dwa katalizatory?

Opublikowano

Dwa katalizatory? niby w jakim celu:facepalm: Dobry fachman powie co to za wynalazek ktoś zamontował.

Opublikowano

Być może jest to dołożony DPF, jeśli auto jest z Niemiec to całkiem możliwe. Niemcy dokładają DPF żeby uzyskać zieloną plakietkę. Sam osobiście spotkałem się z tym w AJM'ie i AVG.

Opublikowano

Wg mnie spokojnie można do usunąć i nie powinno nic się wydarzyć. Nie jest to połączone ze sterownikiem itp także żadnych błędów nie będzie.

Opublikowano

Przy okazji tematu wywalał ktoś z Was wnętrze katalizatora i wspawywał rurę na przelocie :decayed: chodzi mi tu o średnicę wewnętrzną rury do wnętrza kata :eusathink:

Opublikowano

Wyciąłem obie puchy okazało się, że miałem 2 katalizatory. Autko oddycha pełną piersią: lepiej się wkręca na obroty i ten miły świst z rury wydechowej :)

Opublikowano

no to fajnie kolego a sam wycinałeś puchy ???

Opublikowano

Kolego, a jakiej miej więcej średnicy może być średnica wewnętrzna katalizatora :eusathink:, chcę się rozeznać w temacie, przed demontażem i czyszczeniem swojego :decayed:

Opublikowano

Wewnętrzna średnica katalizatora to średnica rury - grubość ścianki. Średnica rury to w moim przypadku 50mm. Ewentualnie możesz kupić odpowiednią strumienice, łudząco podobna do katalizatora.