Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwne dzwięki silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam zagadke

odpalam zimny/cieply jak zawsze a tu nagle slysze takie chrobotanie co kilkadziesiat sekund sie powtarza podczas pracy na postoju. Jezdze ktorys dzien i zagladalem pod maske i nie mam pojecia co jest. Przy gaszeniu zauwazylem ze chrobocze mocniej tzn dluzej takie hrhrhrhrhrhr oraz taki sam dzwiek jak ruszam z jedynki bez dodawania gazu.

Co to moze byc?

pozdrawiam

Opublikowano

byc moze dwumas, alternator, kompresor klimatyzacji, pompa wspomagania, ktoras z rolek paska osprzetu lub rozrzadu, itp, itd.... odsluchania trudno stwierdzic

mozesz czesciowo eliminowac, demontujac jeden odluc**jac i pozniej drugi pasek osprzetu ( odsluchanie).

Opublikowano

A ja myślę, że mam to samo i dzwięk wydobywa się z zaworu EGR. Hrym,hrym hrym.... przerwa kilka sekund i tak w kółko...non stop. Czy to normalne? Wydaje mi się, że przed wymianą zaworu na nowy tak nie miałem. (Zawór wymieniony bo stary ciekł).

Opublikowano

mi egr tez cieknie od ponad roku ale to raczej nie z zaworu slychac. Co dziwne te odglosy ustapily juz prawie ich nie slychac sam juz nie wiem chrobotalo czesto i wyraznie. Na blacie mi pokazuje przy odpalaniu temp 73 stopnie a dochodzi do 103 stopni czy to mialo wplyw powiazanie z tym chrobotaniem czy czujnik temp mi polecial? Dodam ze cisnienie sie nie wytwarza uszczelka pod glowa rok temu wymieniona