alest Opublikowano 18 Marca 2012 Opublikowano 18 Marca 2012 ...szukałem na forum w starych wątkach ale nie znalazłem http://moto.allegro.pl/czujniki-parkowania-bez-wiercenia-w-zderzaku-eps-2-i2154162262.html jak wynika z opisu cyt.: "Elektromagnetyczne czujniki parkowania mają znaczną przewagę nad tradycyjnymi czujnikami ultradźwiękowymi. Są niewidoczne z zewnątrz pojazdu i pokrywają swym zasięgiem znacznie większą przestrzeń wokół samochodu. Prosta i nieskomplikowana instalacja bez konieczności wiercenia w zderzaku." ...miał ktoś do czynienia z tym ustrojstwem - jak się spisują? ...generalnie rozważam montaż czujników parkowania w swojej B6 i nawet bardzo by mi to pasowało bo nie trzeba pruć zderzaka ) ...
kkam Opublikowano 18 Marca 2012 Opublikowano 18 Marca 2012 kiedyś był już wątek o tym na forum. Ogólnie są ok. Mają tylko jedna wadę.. nie działają podczas postoju. Aby działać samochód musi się poruszać - taka ich specyfikacja. Jeżeli parkujemy to wszystko jest ok, stajemy np 5 cm od innego samochodu. Jeżeli ponownie wlaczymy wsteczny to już nie zapiszczą - do momentu aż samochód ruszy sie
alest Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Opublikowano 18 Marca 2012 ...to co napisałeś to cenna informacja, zastanawiam się jeszcze nad jednym - jaki będzie (o ile będzie) wpływ na antenę, która jak legenda głosi w B6 znajduje się w okolicy belki tylnego zderzaka?
kkam Opublikowano 18 Marca 2012 Opublikowano 18 Marca 2012 w zderzaku chyba jest antena od zegara, o ile dobrze pamiętam po prawej stronie. czujniki elektromagnetyczne nie będą miały wpływu na antenę. Bo ich zasada nie opiera się na emitowaniu fal, tak jak ultradźwiękowe, a na odbieraniu zmian pole elektromagnetycznego. Taśmę aluminiową trzeba przykleić co najmniej kilka cm od metalowych części, tu może być problem bo nie wiem jaka będzie odległość od belki w zderzaku.
alest Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Opublikowano 19 Marca 2012 Taśmę aluminiową trzeba przykleić co najmniej kilka cm od metalowych części, tu może być problem bo nie wiem jaka będzie odległość od belki w zderzaku. ...zatem zaczekam jeszcze - może odezwie się ktoś kto ma tego typu czujnik już zamontowany w B6?
strzeha Opublikowano 28 Października 2012 Opublikowano 28 Października 2012 Witam ja tez się zastanawiam nad takimi czujnikami, zamontowałeś je u siebie ? Jeżeli tak to jak się sprawują ?
kkam Opublikowano 29 Października 2012 Opublikowano 29 Października 2012 ja zamontowałem u siebie, jestem zadowolony. Niestety jest mniejszy zasięg niż ori czujników
Rekomendowane odpowiedzi