Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ocena komfortu na zawieszeniu S-line 1BE na 235/45 R17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie mam dylemat kupiłem autko na felgach 16" z oponami zimowymi 205/55 R16. Czas zmienić coś na lato, serce podpowiada żeby założyć to co w serii czyli felgi S-line 17" na oponach 235/45 (mam okazję dostać w dobrej cenie), tylko rozum na to że polskie drogi są dodupne, a ja sporo jeżdżę.

Koledzy powiedzcie szczerze jak wam się jeździ na takim zestawie po mieście np takim jak Wrocław gdzie dziur i bruku w cholere,a jak na trasie?

Nie chciałbym za chwilę wymieniać zawieszenia i czuć się jak w traktorze ale też nie chcę stracić na wyglądzie auta. Jakaś sensowana alternatywa, pozostać na tych rozmiarach jakie mam? A może robię z igły widły i iść za sercem....? :D

Opublikowano

masz zawieszenie 1BE więc nie będzie aż tak źle,no napewno po przejściu z 16 na 17 auto stanie się bardziej wrażliwe na dziury,sztywniejsze.ja mam 1BV zawieszenie jeżdżę w polsce rok dopiero na 17 swoim a4 więc odpukać jeszcze nic się nie dzieje ale u mnie jest za to jak w taczce :decayed: a ty masz o tyle ten komfort że nie masz aż tak sztywnego zawieszenia ale obniżone.a propo wyglądu to oczywiście 17 minimum w b6 przy 1BE daje fajny wygląd

Opublikowano

Nie polecam 17 na Wrocław, Optimum to 16.

Opublikowano
  • Autor
Nie polecam 17 na Wrocław, Optimum to 16.

Na szczęście popracuje tu jeszcze góra do maja i spierd... Piekne miasto ale do jazdy komunikacją miejską;)

Opublikowano

Na upartego możesz założyć 17 jeśli nie pchasz sie przez główne centrum miasta i okolice nad odrza. Jeśli masz sprawne wahacze to możesz się pokusić.

Opublikowano
  • Autor

Akurat jeżdżę najczęściej Wyszyńskiego, Nowowiejska i w okolicach, właśnie po tym bruku, a weekendy trasa do domku. Czekam na więcej szczerych opinii.

Opublikowano

17" 235/45 +1BE = Komfort i wszędzie możesz śmigać śmiało.

Opublikowano
Takie kółka mam zamiar kupić:

http://allegro.pl/felgi-z-oponami-audi-i2219776395.html

a taka jest dla nich alternatywa wrazie kipeskich opinii na nasze drogi:

http://moto.allegro.pl/felgi-z-oponami-audi-tt-16-5x112-i2168402382.html

co o nich myślicie?

jeśli chodzi o pierwszą opcję 17 mi się nie podoba ten wzór kół,ale wiadomo najważniejsze by Tobie się podobały

http://allegro.pl/felgi-17-audi-a4-s-line-opony-michelin-235-45-17-i2227593210.html

ten wzór pasuje idealnie moim zdaniem do a4

a propo 16 które zamieściłeś ładnie wyglądają ale opona jak balon wygląda przy nich,ale wiadomo poprawa komfortu jazdy ma być

Opublikowano
Takie kółka mam zamiar kupić:

http://allegro.pl/felgi-z-oponami-audi-i2219776395.html

a taka jest dla nich alternatywa wrazie kipeskich opinii na nasze drogi:

http://moto.allegro.pl/felgi-z-oponami-audi-tt-16-5x112-i2168402382.html

co o nich myślicie?

Ja bym proponował takie:

00004.jpg

I tak wyglądają na furze:

00001.jpg

Opublikowano
  • Autor

Te są też fajne ale strasznie popularne, nawet sąsiad je ma przy Audi 100 17" :P

No to jak z tym komfortem i wytrzymałością zawieszenia przy 17'' koledzy?

W tej chwili na zimę wyglada to u mnie tak i tragedii w wyglądzie nie ma, a jeździ mi się naprawdę fajnie:

45e00cd276ebfac9m.jpg

Opublikowano

na trasie to nie będziesz miał problemu na tym rozmiarze chociaż 225/45/17 było by łatwiej w koleinach, ale po Wrocławiu to współczuję,jak mam przez Wrocław przejechać to już jestem chory:heat:

dwa dni jeżdżę na nowo założonych 17 na standardowym zawieszeniu wcześniej było 16 i na dziurach już jest różnica na minus:kwasny:

Opublikowano
  • Autor

No właśnie oglądałem masz od TT:) Takie uwagi jak Twoja są cenne, bo wydać kasę dla wyglądu, a później żałować to nie problem.

Opublikowano
No właśnie oglądałem masz od TT:) Takie uwagi jak Twoja są cenne, bo wydać kasę dla wyglądu, a później żałować to nie problem.

może pomyśl o wyższym profilu opony,wcześniej w Vectrze C miałem 215/50/17 na pewno trochę będzie lepiej:hi:

Opublikowano

Ja mam 235/45/17 i zawias s-line 1BV i Q. Pamiętam jak pierwszy raz po zakupie do niego wsiadłem i jechałem trasę z gór do centrum. Calą drogę myślałem: ale się wpier... dramat, masakra, nie da się jechać, jak to zmiękczyć? Po jakim miesiącu się przyzwyczaiłem i teraz nikt mnie nie namówi na zmianę zawiasu. Twardość przestaje przeszkadzać a każdy zakręt pokazuje przyczepność do bólu. No ale warto pamiętać że opona 235 zjada jakieś 0,5 litra więcej od 205.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dokładnie tak, daje się przyzwyczaić - oczywiście trzeba bardziej uważać - jest twardo ale bez tragedii też mam 1be 235/45 ale w B5.

Jest twardo - ale daje się żyć zostaje jakaś tam resztka komfortu - nie będziesz żałował :)

Mnie bardziej zabolała strata mocy nić twardość :)

Opublikowano

235/45/17 z 1BE daje radę nawet na nie najlepsych drogach

Opublikowano

Ja tez jezdze na 235/45/17 w lecie na ori 1bv i powiem szczerze ze nie ma co tragizowac trzeba tylko uwazac zeby nie wpasc na dziure z wiekszej predkosci bo moze niezle trzepnac ,a najlepiej starac sie nie najezdzac-wiem ze to trudne niekiedy i trzeba by jezdzic slalomem:) natomiast mam na zime 225/45/17 i tutaj mimo miekkszej mieszanki jednak bardziej daje w kosc mniej gumy ,po zmianie na lato odrazu czuc wiekszy komfort.Musisz tez pamietac ze jak przechodzisz na wiekszy profil i zarazem na szersze oponki to licz sie ze strata mocy troszke.Testowalem to wiele lat na roznych autach i mimo zapewnien wulkanizatorow ze to niby sa po przeliczeniu zamienniki o takiej samej wysokosci i tak po przejsciu na lekko szersze i wiekszy promien zawsze tracil lekko na mocy co za tym idzie pewnie i spalanie ale ja tego tak nie odczuwalem.

Opublikowano

Jeżdżę od dwóch tygodni na feldze 17' i oponie 235/45 (Zawieszenie Ori) Również obawiałem się przy zakupie tego zestawu o komfort jazdy ale muszę powiedzieć że nie ma tragedii a wręcz już się przyzwyczaiłem Trochę gorzej jest z mocą która trochę spadła no i spalanie troszeczkę większe Ogólnie to nie żałuję zakupu

Opublikowano
Dokładnie tak, daje się przyzwyczaić - oczywiście trzeba bardziej uważać - jest twardo ale bez tragedii też mam 1be 235/45 ale w B5.

Jest twardo - ale daje się żyć zostaje jakaś tam resztka komfortu - nie będziesz żałował :)

Mnie bardziej zabolała strata mocy nić twardość :)

A ja mam pytanie odnośnie tego jak powinna leżeć felga 17" ET45 z oponą 235/45. Zakupiłem takie na lato w tym sezonie, ostatnio przymierzałem i mam co prawda zawias 1BA w A4 B5, ale zastanawiam się czy nie będzie mi nigdzie obcierać ? Martwi mnie głównie odległość opony od górnego kawałka zwrotnicy - zrobiłem zdjęcia - czy u Was też tak jest ? Może jakiś dystans by się przydał?

zdjecie1

zdjecie2

zdjecie3