Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Klimatyzacja - wymiana łożyska w sprężarce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam taki maly problem nabilem klime pare dni temu ,dzisiaj uslyszalem dziwny odglos spod maski jakies bzyczenie (Bzzzzzzzzzzzzzzzzz) ale tylko przy wlaczonej klimie wiec napewno jest to odglos ktory wydaje sprezaka ,gosc od klim powiedzial ze to zapewne lozysko w kompresorze ,teraz mam takie pytanie czy jest mozliwa wymiana lozyska bez sciaganie sprezarki i bez spuszczania gazu ,czy takie lozysko moze narobic wiecej szkod bo pomyslalem ze jeszcze to lato przejezdrze a na jesien remont sprezarki??

Opublikowano

Chyba nie obejdzie się bez rozszczelnienia układu. A co do wymiany łożyska to może niech kto inny sie wypowie ale chyba nie jest to takie proste.

Opublikowano

czesc, jestes na 100% pewny ze to lozysko sprezarki?jezeli tak to sam bym tego nie robil.

czesto lubi halasowac napinacz paska i zazwyczaj on jest zrodlem pisku, uszkodzeniu ulega podczas zalozenia zbyt krotkiego paska. koszt napinacza to 100zl zamiennik.

Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

nie jestem pewny ale tak mi sie wydaje i tak powiedzial gosc od klimy ale moze i faktycznie to napinacz bo jak zmienialem rozrzad to on nie byl w nalepszym stanie ,tylko dziwi mnie jedno ze jak odpale po dluzszym postoju jest cicho a jak sie nagrzeje to wtedy jest bzzzzzzzzz

Opublikowano

ja bym obstawial na napinacz, jednak napisales ze bzyczy tylko przy wlaczonej klimie moze rzeczywiscie do bedzie jakies lozysko w kompresorze, proponowalbym Ci sie udac do kogos innego i poprosic o druga opinie. Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

panowie dziwne teraz jest cisza co to moglo byc przeciez jak lozysko siada to wyje caly czas

Opublikowano

moze cos bylo nienasmarowane, a teraz jak nabiles to sie nasmarowalo. Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

a czy mozliwe jest ze jak jest cieplej na zewnatrz to dlatego cos sie tam odzywa bo w sumie to bylo tylko jeden dzien a wtedy bylo goraco ponad 25st teraz tez jest cieplo ale nie az tak[br]Dopisany: 01 Maj 2008, 00:07 _________________________________________________wlasnie tak jest jak jest goracy dzien to halasuje a jak wlacze wieczorkiem to cisza ,a halas jest taki jak w starym polonezie byly luzy na panewkach na wale glownym taki stykoty po dodaniu gazu na chwile ustaje ale po chwili znowu[br]Dopisany: 06 Maj 2008, 18:07 _________________________________________________

a czy mozliwe jest ze jak jest cieplej na zewnatrz to dlatego cos sie tam odzywa bo w sumie to bylo tylko jeden dzien a wtedy bylo goraco ponad 25st teraz tez jest cieplo ale nie az tak[br]Dopisany: 01 Maj 2008, 00:07 _________________________________________________wlasnie tak jest jak jest goracy dzien to halasuje a jak wlacze wieczorkiem to cisza ,a halas jest taki jak w starym polonezie byly luzy na panewkach na wale glownym taki stukoty po zwiekszeniu obrotow na chwile ustaje ale po chwili znowu

Opublikowano

Ja miałem tak samo po zimie, włączyłem klime po zimie i zaczeło coś trzeszczeć, zgasiłem silnik i juz wiecej to sie nie pojawia :naughty: