Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rozbieżności w spalaniu między Fisem a rzeczywistością

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kilkakrotnie zrobiłem litrażowanie mojego silnika. Czyli na stacji tankowanie do pełna, przejechanie 1000km i znów tankowanie do pełna na tej samej stacji, nawet z tego samego dystrybutora. I za każdym razem występuje rozbieżność w spalaniu, między tym co pokazuje komputer, a tym co wynika z ilości zatankowanego paliwa. Średnie spalanie z komputera (drugi licznik) wykazuje zawsze o jeden litr mniej niż wynika to z tankowania. Z tym, że dla mnie bardziej realne jest to spalanie które wynika z tankowania. Co może być przyczyną takiej rozbieżności ? Czy da się to jakość skorygować ?

Opublikowano

Już był taki wątek, musisz dobrze poszukać. Można to skalibrować na vagu.

Opublikowano

U mnie też FIS mija się z rzeczywistością :kwasny: A niby jak można to skalibrować :eusathink:zakładasz większe koło i już oszukujesz komputre :whistling:

Opublikowano

17 INstruments---> Adaption 10---< channel 3: I Consumption correction 85% - 115% (in 5% increments) Correction: 85% 90% 95% 100% 105% 110% 115% Value in channel: 85 90 95 100 105 110 115

Opublikowano

normalnie na vagu jest możliwość regulacji wskazań spalania na fisie korekta maks 15 % . czyli powiedzmy czyścisz fis (reset) długie i krótkie spalanie przy tankowaniu , wyjeżdżasz bak i tankujesz wyliczasz spalanie z tego co zalałeś spowrotem z przejechanym dystansem i masz spalanie, tak wiec teraz lukasz na fisa i patrzysz długo terminowe spalanie pamięć 2 acha pokazuje za mało . no to vag heja 105% korekty cyk i spalanie zmienia się na fisie o za małe no to cyk mu 110% i masz takie jak prawdziwe . Tak można podkręcić spalanie na LPG aby średnia wychodziła. Mi wychodzi prawie realne różnica to 0,5 - 0,8l/100km. To jest tylko regulacja wyświetlanego spalanie czyli jaką korektę ma se komp przyjąć do swoich wyliczeń, nie zmienia dawki , producent po prostu przewidział ze w trakcie zużywania się auta wyliczenia komputera mogą się zacząć różnic i po to jest.

Opublikowano
  • Autor

U mnie to wychodzi około 20% różnicy. Więc maksymalna korekta 15% vagiem zbliży mi Fisa do realnego zużycia ale nie całkowicie. Ale dobre i to. Dzięki koledzy za podpowiedź.

Opublikowano

Sprawdź kąt wtrysku, ja miałem +3.3 to mi zaniżał o 0.4L, przestawiłem kąt na kole na +0.3 i teraz pokazuje idealnie lub mniej o 0.1L/100km

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

mi przekłamuje nawet do 1,5L :). Musze to skorygować.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Muszę to sprawdzić u siebie wg tego co opisał czarownik3, bo ostatnio coś mi się wydaje, że FIS zaniża spalanie:mysli: Tak dla jasności, gdzie dokładnie sprawdzić to długoterminowe spalanie, bo nie bardzo rozumiem (nie mam pełnego FISa)?

Opublikowano
Sprawdź kąt wtrysku, ja miałem +3.3 to mi zaniżał o 0.4L, przestawiłem kąt na kole na +0.3 i teraz pokazuje idealnie lub mniej o 0.1L/100km

Nie kąt wtrysku lecz kąt synchronizacji wałka rozrządu z wałem korbowym:facepalm: