Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zawieszenie gwintowane Q a FWD różnice ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie czy gwint od B6/B7 Q podejdzie do napędu FWD . Przód na pewno a tył ? Jeśli nie to czym się różni ?

Dokładnie o ten gwint pytałem sie jakiś czas tu na forum i dostałem odpowiedź że podejdzie , sprzedawca też napisał mi że podejdzie do Q i do FWD . więc jak to jest w końcu .

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270942556462&ssPageName=ADME:X:AAQ:DE:1123

Opublikowano

w B6/B7 jeśli regulacja z tyłu jest na sprężynie-to wszystko pasuje i do Q i do FWD-element regulujący dajesz do góry i powinien pasować P&P, jak chcesz-to mogę sprawdzić wymiary tego elementu, żeby wszedł w otwór ori gumowego odboja

Opublikowano
  • Autor
w B6/B7 jeśli regulacja z tyłu jest na sprężynie-to wszystko pasuje i do Q i do FWD-element regulujący dajesz do góry i powinien pasować P&P, jak chcesz-to mogę sprawdzić wymiary tego elementu, żeby wszedł w otwór ori gumowego odboja

Jak byś mógł to bym był wdzięczny :wink: , czyli w B6/B7 nie ma żadnej różnicy miedzy Q a FWD w amorkach montowanych z tyłu ?

Opublikowano

nie ma:wink:

jutro Ci to sprawdzę, bo deszcz u mnie pada i nie chce mi się wychodzić na zewnątrz :wink4:

Opublikowano
  • Autor
nie ma:wink:

jutro Ci to sprawdzę, bo deszcz u mnie pada i nie chce mi się wychodzić na zewnątrz :wink4:

Ok , dzięki :hi:

Opublikowano

albo poczekaj, co mi tam:decayed:

Opublikowano
  • Autor
albo poczekaj, co mi tam:decayed:

A co tam , jak się rozchorujesz to ja najwyżej zastąpię cię w moderowaniu forum :kox:

Opublikowano

akurat przestało padać :wink:

to jest ten element regulujący wysokość-

45ebe3318499fa92.jpg

a tu masz wymiary tego "bolca", który wchodzi P&P w miejsce gumowego odboja sprężyny-

dcfccf3c638c5416.jpg

a szukasz jakiegoś taniego gwintu do B6?

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za fotki . Czyli rozumiem , że przy montażu gwintu z tyłu wywalam sprężynę wraz z tym gumowym odbojem pod nią i w to miejsce wkładam ten element do regulacji wysokości . Tak szukam a raczej szukałem bo jeżeli między gwintem Q a FWD nie ma różnicy to mam juz jeden upatrzony w dobrej kasie firmy V-maxx , chociaż nie powiem o tym twoim tez parę razy myślałem :wink:

Opublikowano

po prostu przy wyjęciu sprężyny-w miejsce, gdzie jest górny odbój-wkładasz ten element ze sprężyną-pasuje idealnie, bo jeśli byś chciał dać regulację na dole-to trzeba tuleje dorzucić, bo otwór jest za duży,

pomyśl o moim cena będzie atrakcyjna, bo sprzedaję auto, więc gwint na zamiennik nie potrzebny mi będzie,a i tak chcę się go pozbyć, chyba, że szukasz czegoś z gwarancją od producenta-no to inna sprawa:wink:

Opublikowano

chyba nie we wszystkich gwintach, bo w gwincie KONI element regulujący jest inny i daje sie go z dołu

Opublikowano

ja pisałem o gwincie, który ja posiadam i którego element jest na fotce :wink:

---------- Post dopisany at 18:53 ---------- Poprzedni post napisany at 18:32 ----------

a poza tym jest prawie niemożliwa regulacja, kiedy "gwint" jest na dole a do regulacji mamy klucz jak jeden z tych aukcji

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=adjustable+suspension+spanner&_sacat=0&_odkw=adjustable+suspension+key&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313

większość gwintów jest wyposażona w taki klucz:wink:

Opublikowano

ale jednak koni daje regulacje na dole a ten element co pokazałeś jest na nakrętce i przykręcasz tego "bączka" do wahacza :)

Opublikowano
ale jednak koni daje regulacje na dole a ten element co pokazałeś jest na nakrętce i przykręcasz tego "bączka" do wahacza :)

nie spieram się, ze tak nie jest :wink: wiem, ze takim kluczem, jak pokazałem jest ciężko, kiedy nakrętka jest na dole, mam w audi na górze i w Touranie żony było na dole, jak chciałem podnieść -to byłem zmuszony wszystko wyjąć i odwrócić tak, żeby nakrętka była na górze-regulacja była niemożliwa-każda firma ma jakieś rozwiązania:wink:

Opublikowano

nie spieram się, ze tak nie jest :wink: wiem, ze takim kluczem, jak pokazałem jest ciężko, kiedy nakrętka jest na dole, mam w audi na górze i w Touranie żony było na dole, jak chciałem podnieść -to byłem zmuszony wszystko wyjąć i odwrócić tak, żeby nakrętka była na górze-regulacja była niemożliwa-każda firma ma jakieś rozwiązania:wink:

w B6 miałem gwint H&R i regulacja była na dole pod sprężyną .... zawieszka tyl ośka a quattro różni się spręzynami już było na ten temat wiele razy... założyć da radę, ale sprężyna z ośki może ocierać o półośkę dlatego od quattro są ciaśniej zwinięte żeby mialy mniejszą średnicę.....:whistling: mały ale ważny szczegół.... oczywiście do ośki można śmiało zakładać...

Opublikowano
założyć da radę, ale sprężyna z ośki może ocierać o półośkę dlatego od quattro są ciaśniej zwinięte żeby mialy mniejszą średnicę.....:whistling: mały ale ważny szczegół.... oczywiście do ośki można śmiało zakładać...

ori sprężyny są takich samych wymiarów, do quattro-różnią się właściwościami mechanicznymi :wink: szerokość ori springa jest 130mm, a odstęp od sprężyny do tylnej osi jest jakies 20mm:wink: nikt nie robi szerszych sprężyn, w moim gwincie sprężyna jest szeroka na 100mm...taki drobny szczegół:decayed::wink:

mogę zrobić zdjęcia dla zainteresowanych ori springa i springa z gwintu, bo mam pod ręką...

Opublikowano
  • Autor

Ja jestem ciekawy , więc jak możesz to pokaż tą różnicę :naughty:

Opublikowano
założyć da radę, ale sprężyna z ośki może ocierać o półośkę dlatego od quattro są ciaśniej zwinięte żeby mialy mniejszą średnicę.....:whistling: mały ale ważny szczegół.... oczywiście do ośki można śmiało zakładać...

ori sprężyny są takich samych wymiarów, co quattro-różnią się właściwościami mechanicznymi :wink: szerokość ori springa jest 130mm, a odstęp od sprężyny do tylnej osi jest jakies 20mm:wink: nikt nie robi szerszych sprężyn, w moim gwincie sprężyna jest szeroka na 100mm...taki drobny szczegół:decayed::wink:

mogę zrobić zdjęcia dla zainteresowanych ori springa i springa z gwintu, bo mam pod ręką...

domjenick zmieniałem zawieszenie w swojej B6 i też na pierwszy rzut oka spręzyny wydawały się takie same, po montażu już było widać różnicę.. :whistling: nie ja pierwszy mówię, że jest różnica...

---------- Post dopisany at 21:30 ---------- Poprzedni post napisany at 21:28 ----------

mowa jest oczywiście o różnicach zawieszeń quattro i ośka

Opublikowano
  • Autor

...."po montażu już było widać różnicę.. :whistling: nie ja pierwszy mówię, że jest różnica..."

Mógł byś bardziej rozwinąć tą wypowiedź , w czym była różnica ?

Opublikowano
...."po montażu już było widać różnicę.. :whistling: nie ja pierwszy mówię, że jest różnica..."

Mógł byś bardziej rozwinąć tą wypowiedź , w czym była różnica ?

już wcześniej odpowiedziałem....