Kewals Opublikowano 4 Maja 2012 Opublikowano 4 Maja 2012 Witam Jestem poszkodowanym w kolizji.Moje oc Liberty sprawcy PZU. Dostałem już rozliczenie od rzeczoznawcy z pzu http://wrzucacz.pl/file/9561336159529/PL2012042403534---rozlicz.rtf i kalkulację. http://wrzucacz.pl/file/2941336159482/Kalkulacja-word.docx Na pewno jest to za mało,nie kupię za to auta tej klasy a auto jest do zrobienia. Mój ubezpieczyciel potwierdził,że wartość od jakiej wylicza oc to 15900zł,więc koszt z przed kolizji jest zaniżony a i wydaje mi się,że wraku zawyżony. Słabo znam sie na prawie,więc proszę kogoś obeznanego o radę co i jak pozałatwiać. Znalazłem wzór pisma odwoławczego,tylko nie jestem pewien czy takie może być.http://ubezpieczenia.wieszjak.pl/odszkodowania/292326,Odwolanie-od-decyzji-ubezpieczyciela-WZOR-PISMA.html Gdzie mogę sprawdzić po vin WAUZZZ8DZ1A049215 jakie jest faktyczne wyposażenie mojego audi ? Chyba wszystkiego nie ujęto w kalkulacji(wycenie) Jeśli trzeba mogę wkleić jutro zdjęcia uszkodzeń. pzdr
hubipl9 Opublikowano 5 Maja 2012 Opublikowano 5 Maja 2012 Jeśli chodzi o wyposażenie to możesz przepisać kody z wlepki z wnęki koła zapasowego i rozkodować je tu --> http://www.audiklub.org/wyposazenie.html Ale pamiętaj, że jak dodadzą wyposażenie takie, które nie zostało uszkodzone to o tyle samo prawdopodobnie wzrośnie wartość przed i po szkodzie. Co do kalkulacji to całka wyszła im ledwo ledwo. Pewnie koszt naprawy naciągnięty ale trudno mi się do tego odnieść bo nie ma zdjęć ani opisu uszkodzeń autka. Koszt naprawy według ich kosztorysu przewyższa wartość rynkową o coś koło 300zł. Bardzo mało. Przysługuje Ci prawo do naprawy pojazdu za kwotę do wartości rynkowej. Jeśli w tej kalkulacji są ujęte wszystkie uszkodzenia to moim zdaniem spokojnie naprawisz za niższą kwotę niż te 13 200 tylko jest jedno ale. Musisz przedstawić kosztorys naprawy z warsztatu na kwotę niższą niż wartość rynkowa i w tym kosztorysie musi być kompletna naprawa. Nie można pominąć wymiany lub naprawy jakiegoś elementu i nie można zaniżać cen części bo to jest sprawdzane. Jak przedstawisz taki kosztorys to będą zmuszeni zmienić kwalifikację szkody na częściową. Po naprawie będziesz musiał udokumentować ją fakturami. W tym wariancie zarobi warsztat a Ty będziesz miał zrobiony samochód. Jak się dogadasz z warsztatem to może i Tobie coś skapnie. Ale raczej nie kombinuj za bardzo bo przy tej kwocie ubezpieczyciel może pokusić się już o oględziny ponaprawcze i może być przypał. Opisuję tutaj postępowanie jeśli nie chcesz iść do sądu. Zawsze masz jeszcze możliwość skierowania sprawy do sądu jeśli nie zgadzasz się z decyzją. Jeśli chodzi o ten wzór pisma odwoławczego to moim zdaniem jest słabe. Odpowiedzą Ci, że do wyceny przy ubezpieczaniu ekspert nie oglądał Twojego auta i nie wzięto pod uwagę jego stanu a ich wycena uwzględnia stan pojazdu określony przez rzeczoznawcę.
Kewals Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Opublikowano 5 Maja 2012 Byłem u mechanika,wycenił koszt naprawy(tylko robocizna)na 2500-3000 + używane części+ lakier.Zbyt wiele mi nie zostania a i przy robocie zapewne coś jeszcze wyjdzie.Biorąc własnego rzeczoznawce i zlecając naprawę w as nie zostanie mi nic + koszt rzeczoznawcy i będę jeżdził autem po totalnej naprawie. Pozostaje mi wziąć kasę od pzu i kupic coś tańszego.Bedę się odwoływał,jak sformułować odwołanie,czym uzasadnić żeby podnieśli wartość? I jeszcze jedno-dlaczego jak sprzedam auto wyznaczonemu przez pzu podmiotowi to potrącaja mi 722,5zł ? Gdzieś wyczytałem,że auto wycenione na kwotę 5922,5(wrak)jeśli sprzedam za np.2000 to Tu i tak wypłaci mi różnicę do ceny auta przed uszkodzeniem. Tz.13200 minus 2000 =11200-prawda?,czy tak można ? Wszelkie sugestie propozycje bardzo mile widziane. Czy zakład naprawiający auto musi mieć jakieś specjalne koncesje ? czy coś takiego ? Zastanawiam sie nad naprawą do kosztów wartości rynkowej wycenionej przez pzu. Czekając na odpowiedz,tak sobie czytam forum.Starałem sie o auto zastępcze i niestety nie chcą mi go dać w wersji ''bezgotówkowej'',tłumaczą,że nie mają notki od policji o ich odpowiedzalności-jest(czekają na odpowiedz policji) o tym mowa w rozliczeniu.Czy jeśli załatwię fakturę o wypożyczeniu auta bezproblemowo wypłacą zwrot kosztów ? Ile powinien wynosić dzienny koszt wypożyczenia ?
hubipl9 Opublikowano 5 Maja 2012 Opublikowano 5 Maja 2012 ASO raczej nie będzie zainteresowane naprawą Twojego auta bo na ich stawkach i oryginalnych częściach to na 100% wyjdzie całka, więc naprawa w autoryzowanej stacji w tym przypadku odpada. Jeśli chodzi o rzeczoznawcę to nie jest Ci potrzebny. Kalkulację kosztów naprawy do wartości rynkowej może wykonać warsztat w, którym będziesz robił auto. Najlepiej żeby to było w systemie Eurotax albo Audatex. Może być też na zwykłej kartce odręcznie napisane ale tak samo szczegółowe jak kalkulacja z programu. Nie wiem gdzie wyczytałeś, że potrącają Ci 722,50. Ja nic takiego tam nie widzę. Jeśli chodzi o sprzedanie wraku taniej niż Ci podali to można by było kombinować w tą stronę gdyby oni nie znaleźli kupca. PZU znalazło i jak sprzedasz taniej niż to co dawał Ci ich oferent to będziesz stratny. Oni nie zwrócą różnicy jak sprzedasz taniej. Może być każdy warsztat. Nie musi mieć żadnych koncesji czy zezwoleń ale dobrze jakby miał doświadczenie w rozliczaniu szkód z ubezpieczalnią. Jeśli chodzi o pojazd zastępczy to zależy czy wykorzystywałeś zarobkowo do działalności gospodarczej czy normalnie jako osoba fizyczna. Osobie fizycznej trudniej uzyskać zwrot kosztów bo ubezpieczalnie wymagają uzasadnienia wynajmu pojazdu. Potem ewentualnie jeszcze dokumentów, które potwierdzą uzasadnienie. Sporo zachodu z tym. Przy weryfikacji dziennego kosztu wynajmu TU przyjmują średnią stawkę z Twojego regionu. Wypożyczony pojazd nie może być wyższej klasy niż Twój uszkodzony. Możesz sobie popatrzeć w firmach jakie są stawki za jakieś autka podobne do A4. Weź pod uwagę, że TU i w tym przypadku tą "średnią" sobie trochę zaniży.
Kewals Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Opublikowano 6 Maja 2012 Nie wiem gdzie wyczytałeś, że potrącają Ci 722,50. Ja nic takiego tam nie widzę. Jest o tym mowa w rozliczeniu ''W przypadku podjęcia przez Pana decyzji o zbyciu pojazdu za w/w kwotę (5150.00 zł Brutto)
hubipl9 Opublikowano 7 Maja 2012 Opublikowano 7 Maja 2012 Aaa jest rzeczywiście. Chodzi o to, że jak sprzedasz auto oferentowi, którego oni znaleźli to podniosą Ci wysokość odszkodowania o te 772,50. Wyjaśnienie dlaczego tak robią masz w piśmie. Czyli jak pojazd sobie zostawisz to dostajesz 7277,50 a jak sprzedasz go ich oferentowi za 5150zł to dostaniesz od nich 8050zł. Przynajmniej ja to tak interpretuję. Trzeba im przyznać, że kombinują jak tylko mogą.
Kewals Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Opublikowano 14 Maja 2012 Napisałem odwołanie-zobacze co odpiszą.Mam jednak problem co jeśli ? Moje odwołanie PZU zaksięgowało z datą 09.05.2012,na odpowiedz mają do 30 dni.Moja decyzja o ewentualnym zbyciu pojazdu dla wyznaczonego przez nich kupca mija z dniem 21.05.2012.Co jeśli dostanę od nich odpowiedz po tym terminie ?
hubipl9 Opublikowano 14 Maja 2012 Opublikowano 14 Maja 2012 Wtedy oferta będzie nieważna i oferent nie będzie już zobowiązany do kupna od Ciebie samochodu.
Kewals Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Opublikowano 15 Maja 2012 Tak też myślałem,ale czy w tedy TU ponownie wystawia moje auto na swoja platformę,czy auto już pozostaje dla mnie po tej cenie jaką wylicytował kontrahent ? Prawie 6tyś za wrak to dobra cena,i wolał bym go sprzedać.
Rekomendowane odpowiedzi