Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co wybrać gwint KONI czy Bilstein B12 Sportline?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, aktualnie mam 1BE ze sprężynami H&R przynajmniej według książki serwisowej tak jest :D i jakiś czas temu wylał mi się jeden amortyzator z tyłu chce wymienić całe zawieszenie i nie wiem co będzie lepsze gwint z KONI czy Bilstein B12 Sportlinie? Chciałbym mieć bardziej sport, przy zachowaniu komfortu :) co byś cię doradzili?

Opublikowano

Jaki budżet na kupienie zawieszenia?

Opublikowano

no KONI mogę mieć za 2950, Bilstein za 2600 i ewentualnie gwint Vogtland też za ok 2900, bo z Bilsteina gwint 7000 PLN :P

---------- Post dopisany at 21:02 ---------- Poprzedni post napisany at 21:02 ----------

liczmy, że ok 3000 PLN

Opublikowano

Jeździłem na Koni w B6 to miękki to on nie jest. A o Bilsteinie ci nic nie powiem bo nie miałem możliwości się przejechać.

Opublikowano

i tu właśnie nie wiem według tego co bilstein ma w swojej karcie katalogowej to obniża o ok -50mm, a na gwincie zawsze można podregulować wysokość :), ale nie chciałbym "walić" też głową w sufit przy przejeżdżaniu przez próg

Opublikowano

Zastanów sie nad tym co ci na PW napisałem.

Opublikowano

Bier od Pumy supersporta a za resztę kasy coś pomodzisz :naughty:

Opublikowano
i tu właśnie nie wiem według tego co bilstein ma w swojej karcie katalogowej to obniża o ok -50mm, a na gwincie zawsze można podregulować wysokość :), ale nie chciałbym "walić" też głową w sufit przy przejeżdżaniu przez próg

niektóre gwinty nawet po skręceniu na max w górę-wciąż są niżej niż seria-patrz na zakres obniżenia (np -30 do -130 przód i -30 do -90 tył)

Opublikowano

a z tym supersportem widać różnicę względem 1be?

Opublikowano

Przecież to gwint, ustawisz sobie jak będziesz chciał :wink:

Opublikowano

a jeździsz może na takim? :)

Opublikowano

Ja nie ale koledzy jeżdżą i sobie chwalą, ja mam Eibachy -30mm

Opublikowano

jednak poważnie się nad tym zastanowię, może faktycznie nie potrzebnie wydawać tyle kasy dla nie dużej różnicy :D

Opublikowano

To ja już nie wiem czego chcesz, podpowiadamy Ci że jak chcesz wydać 3000 to lepiej wydaj mniej niż połowę z tego i uzyskasz praktycznie ten sam efekt. Tak jak Dominik Ci napisał, masz pełną regulację wysokości w zakresie od -30 do -100 powiedzmy więc obniżysz sobie tyle aby i wyglądał i nie tarł po ziemi a Ty dalej jakiś niezdecydowany

Opublikowano

masz rację jeśli jakość jest podobna to po co przepłacać, dzięki i przepraszam, że taki nie zdecydowany, ale nie chce wtopić bo jest to jednak troche kasy.

Opublikowano

Nie no Koni to na pewno inna liga ale czy na pewno chcesz wydać ponad 2x więcej kasy

---------- Post dopisany at 23:36 ---------- Poprzedni post napisany at 23:34 ----------

Supersport jest ocynkowany więc nie koroduje, na zimę jak zabezpieczysz smarem miedzianym to nie będzie z nim żadnego problemu przez dłuższy czas

Opublikowano

no właśnie szkoda mi tej kasy, ale nie chce też kupować byle czego, ale jak mówisz że ten zestaw nie jest taki zły

Opublikowano

Najtańsze mts i ta to budżetowe sprzęty, supersport to klasa średnia niższa ( może to zrobiłem niechcący ale chodzi o te podstawowe modele), tanie koni zdecydowanie wyżej a potem już te z regulacją i wysokości i twardości i nawet laskę robią :grin: (żartuję oczywiście) Chodzi o to że jest to w miarę dobry gwint za niewielkie pieniądze

Opublikowano

dlatego chciałem się dowiedzieć, że mogę mieć coś na poziomie za niewygurowaną cenę, dzieki :)

Opublikowano

Supersport jest na prawdę fajny za cenę budżetową :wink: